Gazete Vatan Logo

Trump söz verdi: Saygı duyacağım

ABD Başkanı Trump, daha önce mektup gönderdiği Çin lideri Şi’yle bu kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Trump söz verdi: Saygı duyacağım

Beyaz Saray, yazılı bir açıklama yaparak ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in ‘uzun süren’ bir telefon görüşmesi gerçekleştirildiğini ve iki liderin ABD ile Çin arasındaki birçok önemli konuyu detaylı ele aldığını duyurdu.

Açıklamada, ‘oldukça samimi’ geçtiği belirtilen telefon görüşmesinde, ‘Devlet Başkanı Şi’nin ricası üzerine Trump’ın, ABD’nin ‘Tek Çin’ politikasına saygı göstereceğini ifade ettiği’ aktarıldı.

Çin ve ABD’li temsilcilerin birçok konuda müzakereler için bir araya geleceği kaydedilen açıklamada, iki liderin karşılıklı devlet ziyaretinde bulunmaları konusunda da birbirlerini davet ettiği bilgisi verildi. Beyaz Saray açıklamasında, bundan sonraki görüşmelerin çok başarılı sonuçlar vermesinin beklendiği de ifade edildi.

TELEFON GÖRÜŞMESİNDEN ÖNCE TEŞEKKÜR MEKTUBU

Trump, göreve başlaması dolayısıyla daha önce kendisine tebrik mektubu gönderen Şi’ye bir teşekkür mektubu yollamış ve ‘ABD ve Çin’in yararına olacak yapıcı bir ilişki geliştirmek için Devlet Başkanı Şi ile çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini’ kaydetmişti.

Haberin Devamı

NE OLMUŞTU?

Kampanya döneminde ve başkanlık koltuğuna oturduktan sonra birçok kez ABD ile Çin arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin yapısından rahatsız olduğunu ifade eden Trump’ın yeni dönemde Pekin yönetimi ile nasıl bir ilişki kuracağı merak ediliyordu.

‘Tek Çin politikası’, Güney Çin Denizi ve Tayvan meselesi gibi Çin’in hassas olduğu konularda bu ülkeye yönelik suçlayıcı açıklamalar yapan Trump’ın söylemlerine ilişkin Pekin yönetimi ‘kaygı duyulduğunu’ bildirmişti.

‘Tek Çin’ politikasına göre ABD, bağımsızlığının tanınmasını isteyen Tayvan’ı Çin devletinin bir parçası olarak kabul ediyor.