Gazete Vatan Logo

Trump Rusya’ya ‘gizli bilgi’ verdi

Washington Post, Başkan Trump’ın Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’la görüşmesinde DEAŞ’la bağlantılı ‘gizli’ istihbarat bilgilerini paylaştığını ortaya çıkarttı

Trump Rusya’ya ‘gizli bilgi’ verdi

ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen hafta Beyaz Saray’da görüştüğü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak’la, DEAŞ’ın saldırı planlarıyla ilgili gizli istihbarat bilgilerini paylaştığı ortaya çıktı.

Washington Post gazetesi, hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, bilgilerin ABD’yle müttefik Ortadoğu ülkelerinden birisinin istihbarat servisinden elde edildiğini yazdı. New York Times gazetesi ise, istihbaratın İsrail’den geldiğini öne sürdü.

Washington Post, Trump’ın Lavrov’a, geçen Çarşamba gerçekleşen görüşmede, ‘ABD uçuşlarında getirilen dizüstü bilgisayar yasağıyla bağlantılı DEAŞ tehdidine yönelik detayları’ aktardığını kaydetti. Gazete, Trump’ın açıkladığı bilgilerin müttefik ülke tarafından sadece Washington’a verildiğini, istihbaratın son derece büyük önem taşıması nedeniyle diğer müttefiklerle, hatta Washington’daki bazı devlet kurumlarıyla bile paylaşılmadığına dikkati çekti. Görüşmeden sonra Beyaz Saray yetkililerinin, Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) ve Ulusal Güvenlik Dairesi’ni (NSA) arayarak, ifşa edilen bilgilerden doğan ‘hasarın kontrol alınması’ için adımlar atılmasını istediği ifade edildi.

Haberin Devamı

‘Ayrıntı vermedi’

Haberin duyulmasının ardından Beyaz Saray’ın açıklaması gecikmedi. Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMaster gazetecilere yaptığı açıklamada, haberin yanlış olduğunu, görüşmede hiçbir ‘zaman aralığı’, ‘istihbarat yöntemi’ ya da ‘istihbarat kaynağının’ paylaşılmadığını kaydetti. Başkan Trump’ın kamuoyunun bilmediği hiçbir askeri operasyona da değinmediğini ifade eden McMaster, “Başkan Trump’ın ABD halkının güvenliğinden daha fazla ciddiye aldığı hiçbir şey yok” diye ekledi.

ABD yönetimi Mart ayında, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yedi Müslüman ülkeden ABD’ye yapılan uçuşlarda kabinlerde dizüstü ya da tablet bilgisayar gibi büyük elektronik cihazların alınmasına yasak getirmişti. Yasağın gerekçesi DEAŞ militanlarının bu elektronik cihazların içine patlayıcı madde saklayarak uçaklara saldırı girişiminde bulunmaya hazırlandığı yönündeki istihbarat olarak gösterilmişti.

Haberin Devamı

‘En ciddi suçlama’

Harvard Hukuk Profesörü Alan Dershowitz, Trump’ın ‘gizli bilgileri’ Rusya’yla paylaşmasının, görevdeki bir Amerikan başkanına yöneltilen en ciddi suçlama olduğu yorumunu yaptı. Hukukçular, başkanın her türlü ‘gizli bilgiyi’ ifşa yetkisi olduğunu, buna karşın müttefik bir ülkenin onayı olmadan, o ülkeye ait bilgilerin açıklanmasının ‘istihbarat etiğine’ aykırı bir davranış olduğunu vurguluyor.

‘Ben başkanım, bu benim hakkım’

Başkan Trump, Rusya’yla istihbarat paylaşımında bulunduğuna yönelik haberlerin ardından Twitter’dan yaptığı açıklamada, haberi doğruladı. Trump attığı tweet’te, “Başkan olarak Rusya’yla terörizmle ve uçuş güvenliğiyle bağlantılı gerçekleri paylaşmak istedim, buna hakkım var. Ayrıca insani sebeplerden ötürü, Rusya’nın DEAŞ’la ve terörizmle mücadelede daha fazla rol almasını istiyorum” ifadelerini kullandı.