Gazete Vatan Logo

Trump Pakistan medyasında geniş yer buldu!

ABD'de Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın başkan seçilmesi, Pakistan medyasında geniş yer buldu.

Trump Pakistan medyasında geniş yer buldu!

İngilizce yayın yapan Dawn gazetesinin ajanslara dayandırdığı haberde, Demokratların adayı Hillary Clinton'ı "şok" bir yenilgiye uğratan Trump'ın, ABD'nin 45'inci başkanı seçildiğini duyurdu. Haberde, Trump'ın seçilmesiyle ilgili, "Hindistan ile sıcak ilişkiler kuracağının sinyallerini veren Trump, el Kaide lideri Usame bin Ladin'e ev sahipliği yapan Pakistan'dan özür beklemişti." ifadesi kullanıldı.

The News gazetesi de Trump'ın, ABD'yi ve dünyayı "şoke eden" bir sonuçla "popülist" bir söylemle başkan seçildiği değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca gazetede, ABD'nin Pakistan'a yönelik politikalarını, "karşılıklı menfaatin" belirleyeceğine dikkat çekildi.

The Express Tribune gazetesi de ABD seçmeninin, ilk kadın başkan olma iddiasındaki Clinton ve "popülist emlak devi" Trump arasında seçim yaptığını, Trump'ın "beklenmedik" biçimde başkan seçildiğini belirtti.

Hindistan

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, hükümetinin, "Hindistan ile ABD arasındaki ikili ilişkileri yeni bir seviyeye çıkarmak için" Trump'la yakından çalışmayı dört gözle beklediğini kaydetti.

Haberin Devamı

Modi, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Kampanyanız boyunca Hindistan'a açıkça gösterdiğiniz dostluk için teşekkür ederiz." ifadesine yer verdi.

Bangladeş, Sri Lanka ve Nepal başbakanları da benzer açıklamalarda bulunarak Trump'ın zaferini kutladı.

Afganistan

Afganistan Devlet başkanı Eşref Gani, ABD başkanı seçilen Donald Trump'a tebrik mesajı gönderdi.

Devlet Başkanlığının resmi internet sitesinde yayımlanan tebrik mesajında Gani, Afganistan-ABD ilişkilerinin bundan sonra daha da gelişeceğini ümit ettiğini belirtti. ABD'nin Afganistan'ın teröre karşı stratejik ortağı olduğunu bildiren Gani, terörle mücadele ve ülkeye barışın gelmesi konularında bundan sonra da ABD'nin Afganistan'ın yanında olacağına inandıklarını ifade etti.

Gani, Trump'a yeni görevinde başarılar diledi.

Kazakistan

Kazak siyasetçi ve uzmanlar, Trump'ın başkan seçilmesiyle Kazakistan-ABD ilişkilerinde köklü değişikliklerin yaşanmayacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

Kazakistan Milli Ekonomi Bakanı Kuandık Bişimbayev, gazetecilere yaptığı açıklamada, Trump'ın ABD'de başkanlık seçimini kazanmasının Kazakistan piyasasını etkilemeyeceğini belirtirken Kazakistan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Uzmanı İskander Akılbayev, AA muhabirine, Trump döneminde ABD-Kazakistan ilişkilerinde köklü değişikliklerin beklenmediği değerlendirmesinde bulundu.

Akılbayev, Trump döneminde ABD'nin dış politikasında Suriye krizi, ABD-Çin ve ABD-Rusya ilişkilerinin ve Kuzey Kore'nin nükleer programı gibi konuların öncelikle öneme sahip olacağını ifade ederek Kazakistan'ın, konum itibarıyla Rusya ve Çin'e yakın olması sebebiyle Washington yönetiminin ilgisini çekeceğine işaret etti.

İskander Akılbayev, Kazakistan'ın ABD halkının iradesine saygı duyduğunu sözlerine ekledi.

Bu arada ABD'nin Astana Büyükelçisi George Krol, yaptığı yazılı açıklamada, ülkesinin dünyada barış, istikrar ve refahı desteklemeye devam edeceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Filipinler

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ABD başkanlık seçimlerinden zaferle çıkan Donald Trump'ı kutladı.

Ülkesinde uygulamaya koyduğu uyuşturucuyla mücadele çalışmalarını eleştiren ABD Devlet Başkanı Barack Obama'ya ateş püsküren Duterte, Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı Trump'ın başarısını tebrik etti.

Duterte'nin basın sözcüsü Martin Andanar tarafından yayınlanan açıklamada, "Devlet Başkanı Duterte, başkan seçilen Trump'a ABD ordusu komutanı olarak gelecek dört yıl için başarılar diliyor. Duterte, karşılıklı saygı, karşılıklı fayda üzerine ve demokratik idealler ile hukukun üstünlüğü adına paylaşılan taahhütlere bağlı Filipinler-ABD ilişkilerini geliştirmek, gelecek hükümetle çalışmak için sabırsızlandığını söyledi." ifadesine yer verildi.

Etiyopya

Etiyopya Hükümet Sözcüsü Negeri Lencho, ABD'deki seçim sonuçlarının iki ülke arasındaki ilişkilere doğrudan bir etkisinin bulunmayacağını söyledi.

Açıklama yapan Lencho, Donald Trump'ın ABD'deki başkanlık seçimini kazanmasının ABD ve Etiyopya arasında var olan "dostane" ilişkiyi doğrudan etkileyeceğini düşünmediğini belirtti.

Haberin Devamı

Afrika için endişe verici noktalardan birinin Trump'ın yatırımlarla ilgili seçim vaatleri olduğunu kaydeden Lencho, "Bu Afrika'daki Amerikan yatırımlarını olumsuz şekilde etkileyebilir." dedi.