Gazete Vatan Logo

Trump Kim’i nükleer silahla tehdit etti

ABD lideri Trump, Washington’un Kuzey Kore’ye karşı müttefiklerini korumak için nükleer silahlar dahil her türlü seçeneği uygulamaya hazır olduğunu belirtti

Trump Kim’i nükleer silahla tehdit etti

Kuzey Kore’nin önceki gün gerçekleştirdiği nükleer silah denemesine Washington’dan bugüne kadarki en sert tepki geldi. Yerel basında çıkan haberlere göre ABD Başkanı Donald Trump, denemenin ardından Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Kuzey Kore’ye karşı nükleer silah kullanmaya hazır olduklarını söyledi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Trump Abe’yle yaptığı görüşmede, ABD’nin topraklarını ve müttefiklerini ‘tüm diplomatik önlemlerle geleneksel ve nükleer imkanları’ kullanarak koruma yükümlülüğünü teyit etti. Trump, Pazar günü kilise çıkışında gazetecilerin, Kuzey Kore’ye müdahale edip edilmeyeceği sorusuna, “Bakacağız” şeklinde yanıt vermişti. Trump, deneme haberinin duyulmasının ardından Twitter hesabından yolladığı mesajda, “Kuzey Kore büyük bir nükleer deneme yaptı. Sözleri ve eylemleri ABD’ye karşı çok düşmanca ve tehlikeli olmaya devam ediyor” ifadelerini kullanmış, ‘haydut devlet’ olarak nitelediği Kuzey Kore’nin yalnızca ‘askeri karşılıktan’ anlayacağı yorumunda bulunmuştu.

Haberin Devamı

‘Sert karşılık’

ABD Savunma Bakanı James Mattis de, Kuzey Kore’yi sert bir şekilde uyararak, ABD’ye veya müttefiklerine yönelik bir tehdit olması durumunda ‘çok sert askeri karşılık’ vereceklerini söyledi. Mattis, Trump’la gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından Beyaz Saray’ın bahçesinde düzenlediği basın toplantısında, “ABD’ye, Guam dahil olmak üzere topraklarına ya da müttefiklerimize yönelik herhangi bir tehdit olursa çok sert askeri karşılık vereceğiz” diye konuştu. Mattis, ABD’nin Kuzey Kore gibi bir ülkenin ‘tamamen ortadan kaldırılmasını istemediğini, ancak çok fazla seçenekleri olduğunu’ da sözlerine ekledi.

Kuzey Kore bir önceki nükleer denemesini Eylül 2016’da yapmıştı. Ülke, BM amborgolarına ve uluslararası baskılara karşın, nükleer silahlarını geliştirmeye ve potansiyel olarak ABD anakarasını vurabilecek füzeleri denemeye devam ediyor.

G.Kore: Füzelerdeki ABD başlığı artacak

Güney Kore, Kuzey Kore tehdidine karşı Güney Kore füzelerindeki Amerikan savaş başlıklarının oranının artırılacağını açıkladı. Açıklama Güney Kore Devlet Başkanı’nın resmi konutu Mavi Saray’dan yapıldı.

Haberin Devamı

Kuzey’i hedef alan tatbikat

Güney kore, Pyongyang yönetiminin hafta sonunda yaptığı hidrojen bombası denemesinin ardından, balistik füzelerin kullanıldığı bir askeri tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikatta, Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetlerini yürüttüğü bölgenin hedef alındığı varsayıldı. Güney Kore Savunma Bakanlığı, ABD ile ‘uçak gemileri ve bombardıman uçakları gibi stratejik varlıkların’ konuşlandırılmasını görüştüklerini açıkladı. Güney Koreli yetkililer ayrıca yeni ABD füze savunma sistemi dahilinde dört fırlatma rampası daha yerleştireceklerini söyledi.

Çin: Savaşa izin vermeyiz

BM Güvenlik Konseyi, ABD, Japonya, Fransa, İngiltere ve Güney Kore’nin talebi üzerine Kuzey Kore’nin en son yaptığı kıtalar arası balistik füze uyumlu hidrojen bombası denemesini görüşmek için acil toplandı. Çin’in BM Daimi Temsilcisi Liu, Konsey’de yaptığı konuşmada, Kuzey Kore’nin nükleer füze denemelerinin neden olduğu krizin ve artan gerginliğin müzakere yoluyla çözülmesi çağrısını yineledi. Liu, “Çin, Kore Yarımadası’nda kaos ve savaşa asla izin vermeyecek” diye konuştu. Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzia da “Bölgede barış ciddi tehdit altında ve sıcak bir sahneye dönüşen bu tehdit her zamankinden daha büyük. Kuzey Kore’nin güçlü şekilde kınanması gerekir” dedi.

Haberin Devamı

İran modeli uygulanabilir

Güvenlik uzmanları, ABD ve diğer Batılı devletlerin uyarılarına karşın 2006’dan bu yana nükleer silah programını aralıksız sürdüren Kuzey Kore’nin, İran’la varılan nükleer silahsızlanma anlaşmasına benzer bir anlaşmayı kabul edebileceği yorumunda bulunuyor. Birleşmiş Milletler yaptırımlarının uzun vadede Pyongyang yönetimine karşı caydırıcı bir etkisi olmadığını vurgulayan uzmanlar, Tahran’la 5+1 ülkelerinin 2015’te imzaladıkları anlaşmanın bir benzerini Kuzey Kore yönetimine kabul ettirmenin daha kolay olacağını öngörüyor.

Onbinlerce başlık var

Silah Kontrol Derneği (ACA) verilerine göre dünya üzerinde nükleer silaha sahip ülkelerin sayısı Kuzey Kore ile birlikte 9’a çıktı. Rusya, ABD, Fransa, Çin ve İngiltere, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’na taraf olan ülkeler; Pakistan, Hindistan, İsrail ve Kuzey Kore ise, anlaşmayı imzalamayan nükleer silah sahibi ülkeler olarak sıralanıyor. Rusya ve ABD, dünya üzerindeki nükleer silah başlıklarının yüzde 88’ini ellerinde bulunduruyor. Emekliye ayrılmış başlıklar da dahil edildiğinde bu oran yüzde 93’e çıkıyor. Pakistan, Hindistan, İsrail ve Kuzey Kore’nin elinde ise toplamda yaklaşık 340 adet nükleer başlık bulunduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

GÜVENLİK KONSEYİ ACİL TOPLANDI

‘Kuzey Kore savaş için yalvarıyor!’

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, “Kuzey Kore’nin füzeleri kötüye kullanması ve nükleer tehditleri savaş için yalvardığını gösteriyor. ABD, asla savaş istemiyor ancak ülkemizin sabrı da sınırsız değil” dedi.

Haley: Diplomatik yollar tükendi

BM Güvenlik Konseyi, ABD, Japonya, Fransa, İngiltere ve Güney Kore’nin talebi üzerine Kuzey Kore’nin en son yaptığı kıtalar arası balistik füze uyumlu hidrojen bombası denemesini görüşmek için acil toplandı. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Haley, Konseyde yaptığı konuşmada Kuzey Kore’nin nükleer silahsızlanması için gösterilen çabaların işe yaramadığına ve Pyongyang’ın nükleer programının her geçen gün daha tehlikeli bir hal aldığına dikkati çekerek, “Artık yeter, bütün diplomatik yolları tükettik ve sadece güçlü yaptırımlar bu sorunu diplomatik yoluyla çözmemizi sağlacak” diye konuştu.