Gazete Vatan Logo

Trump Kim’e engel olacak

ABD’nin müstakbel Başkanı Trump, Kuzey Kore’nin Amerikan topraklarına ulaşabilecek menzile sahip füzeler üretmesine izin vermeyeceğini söyledi

Trump Kim’e engel olacak

ABD’de 20 Ocak’ta göreve başlamaya hazırlanan seçilmiş Başkan Donald Trump, ülkesini nükleer saldırı düzenlemekle tehdit eden Kuzey Kore’ye geçit vermeyeceğini açıkladı. Geçtiğimiz günlerde, uzun menzilli nükleer füze çalışmalarının son evresine girdiğini söyleyen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un açıklamalarına paylaştığı bir Twitter mesajında atıf yapan Trump, “Öyle bir şey olmayacak!” dedi. Ancak Trump’ın mesajında tam olarak Kuzey Kore’nin iddialarını mı yalanladığı, yoksa Pyongyang’ın nükleer programını engellemek için adım atacağını mı ima ettiği anlaşılmadı.

Çin’e yüklendi

Bir sonraki mesajında Kuzey Kore’nin saldırgan politikası konusunda Çin’e de yüklenen Trump, “Çin tek taraflı bir ticaret sayesinde ABD’den devasa boyutlarda para ve servet alıyor. Ama Kore konusunda yardım etmiyor. Çok güzel!” ifadelerini kullandı. Pekin yönetimi, Trump’ın sözlerini ‘sorumsuzluk’ olarak niteledi. Kim, Pazar günü Kuzey Kore devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında, nükleer savaş başlığı taşıma kapasitesine sahip uzun menzilli füzeleri denemeye yakın olduklarını söylemişti. Kuzey Kore’yi ‘Doğu’nun önemli bir askeri gücü’ olarak tanımlayan Kim, “Artık ülkemize en güçlü düşman (ABD) bile dokunamaz” demişti.

Haberin Devamı

5 yılı var

Kuzey Kore 2016’da gerçekleştirdiği iki nükleer silah testi, bazı uzmanlara göre Pyongyang yönetiminin nükleer silah programında ciddi ilerlemeler kaydettiğini ispatlıyor. Buna karşın Kuzey Kore şu ana kadar nükleer başlık taşıyabilecek kapasitede uzun menzilli bir füze testi gerçekleştirmiş değil. Nükleer silah uzmanları, Kuzey Kore’nin beş yıl içerisinde bu kapasiteye ulaşabileceği konusunda uyarıyor.

Ne yapacağı belli değil

Siyasi analistler Trump’ın Kuzey Kore konusunda atacağı adımın henüz netleşmediğini düşünüyor. Bazı uzmanlar Trump’ın Pyongyang’ı nükleer programından vazgeçirmek için müzakereler yürütebileceğini düşünüyor. Kuzey Kore’ye yönelik askeri bir müdahalenin ise, nükleer programı sona erdirmesi garanti görülmüyor. Uzmanlara göre en olası seçenek, Kuzey Kore bilgisayar sisteminin gönderilecek virüsler aracılığıyla çökertilmesi ya da program için hayati öneme sahip kilit bilim adamlarının suikastla öldürülmesi.

Haberin Devamı

Dubai’yi golfle fethedecek

Trump’ın Arap dünyasında açacağı ilk golf tesisi, Şubat ayında hizmete girecek. Dubai kentinde, DAMAC firmasının inşa ettiği ultra-lüks villa kompleksi içerisinde yer alan Trump Uluslararası Golf Kulübü, müstakbel Başkan’ın resmen göreve başlamasının ardından hizmete giren ilk tesisi olacak. Amerikan basını, DAMAC’ın bir sonraki lüks konut projesi kapsamında Trump’ın ikinci bir golf sahası daha açacağını duyurdu. ‘Emlak kralı’ lakaplı Trump’ın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından iş dünyasıyla bağlantısını ne oranda keseceği merak konusu.