Gazete Vatan Logo

Trump Katar’ın işgalini önledi

ABD lideri Trump’ın, Katar’ı işgal etmeye hazırlandığı söylenen Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’a engel olduğu öne sürüldü

Trump Katar’ın işgalini önledi

Washington yönetiminin, Haziran ayından bu yana Körfez ülkeleri arasında devam eden Katar krizinin sıcak çatışmaya dönüşmesine engel olduğu iddia edildi. Bloomberg televizyonunun, bağımsız kaynaklara dayandırdığı haberine göre ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE), teröre destek vermekle suçladıkları Katar’ı işgal planlarından vazgeçirdi.

Habere göre Trump Suudi Arabistan ve BAE liderlerini telefonla arayarak işgal planından vazgeçmeleri uyarısında bulundu. Trump Arap liderlere, Katar herhangi bir müdahalenin, Ortadoğu’da büyük bir krizi tetikleyeceğini söyledi.

Haberin duyulmasının ardından bir açıklama yapan Rİyad yönetimi, askeri müdahale iddiasını yalanladı. Körfez ülkeleri, terörist örgütleri finanse ettiği ve İran’a destek verdiği gerekçeleriyle Haziran ayında Katar’la diplomatik ilişkilerini kesmişti. Bu arada Trump, Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu Görüşmeleri’ne katılan Katar Emiri Temim bin Hamad el Sani ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Körfez krizinin ‘son derece hızlı çözüleceğini hissettiğini’ belirtti. Doha’nın Washington ile ilişkilerini ‘güçlü ve tarihi’ olarak nitelendiren Katar Emiri ise, “ABD’nin ara buluculuk çabaları, komşularımızla yaşadığımız krizin çözümüne çok yardımcı olacak. Biz diyaloga açık olduğumuzu söyledik ve sözümüzün arkasındayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Çok eski arkadaşız’

Trump, BM Genel Kurulu Görüşmeleri kapsamında bir araya geldiği Katar Emiri Temim bin Hamad el Sani ile ‘çok eski arkadaş’ olduklarını söyledi. Trump, “İnsanlar bunu bilmezler ama biz birbirimizi çok uzun süreden beri tanıyoruz” diye konuştu.

Hillary ‘tehlikeli’ buldu

ABD’de geçen sene gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinde Trump’a rakip olan Demokrat başkan adayı Hillary Clinton, ABD liderinin BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmaya eleştiriler yağdırdı. Clinton, Trump’ın konuşmasında Kuzey Kore’ye karşı takındığı tutumun son derece ‘karanlık’ ve ‘tehlikeli’ olduğu yorumunda bulundu. Clinton, ABD gibi büyük bir ülkenin liderinin dünyaya daha ‘diplomatik’ bir mesaj vermesi gerektiğinin altını çizdi. Trump BM’deki konuşmasında ülkesinin müttefiklerini korumak zorunda kalırsa ‘Kuzey Kore’yi tamamen yok etmekten geri kalmayacağı’ uyarısında bulunmuştu.

Haberin Devamı

Yine ‘yerin dibine girdi’

Trump’ın son aylarda ekibi içinde yaşanan gerilimi ortadan kaldırması ve Beyaz Saray’a ‘çeki düzen vermesi’ için Özel Kalem Müdürü olarak atadığı John Kelly’nin BM Genel Kurulu’nda takındığı ifadeler, sosyal medyada yankı uyandırdı. Daha önce de ‘patronunun’ açıklamalarından duyduğu rahatsızlığı yüzünden okunan Kelly’nin, Trump’ın BM konuşması sırasında yüzünü eliyle kapatması, Twitter’da esprilere neden oldu. Sosyal medya kullanıcıları, Kelly’nin bir kez daha vücut diliyle Trump’a ‘ihanet ettiği’ yorumunda bulundu. Kelly’nin Trump’ın özellikle Kuzey Kore’yle ilgili çıkışından rahatsız olduğu görüldü.

‘Ben bilmem babam bilir’

Başkan Trump’ın danışmanları arasında yer alan büyük kızı Ivanka Trump, Doktor Mehmet Öz’ün programına konuk oldu. 35 yaşındaki Ivanka, ‘The Dr. Oz Show’da yaptığı açıklamada, Beyaz Saray’da çalışan herkes gibi kendisine düşen görevin, ABD Başkanı’na bilgi vermek, tavsiyelerde bulunmak ve başkanın aldığı kararları uygulamak olduğunu söyledi. Ivanka, “Sanılanın aksine ben karar verici taraf değilim. Sürece saygılıyım. Amerikan halkı babamı politikalarına dayanarak seçti. Onun ajandasını değiştirmek benim işim değil” diye konuştu.

Haberin Devamı