Gazete Vatan Logo

Trump itiraf etti: Evet Rusları öldürdük!

ABD Başkanı Trump, “Son dönemde, bir ay önce Suriye’de bizim birliklerimizle Rus birlikleri arasında çok ama çok yoğun çatışmalar oldu. Çok üzücü ama bu çatışmada pek çok kişi öldü” dedi

Trump itiraf etti: Evet Rusları öldürdük!

Trump ABD’yi ziyaret eden Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile görüşmesi sonrası gündeme bomba gibi düşen açıklamalar yaptı. Rusya’ya karşı kendisinin “en sert başkan” olduğunu savunan Trump sözlerinin devamında Rusya ve Çin ile iyi ilişkiler geliştirmenin “iyi bir şey” olduğunun altını çizdi. Ancak Rus askerleriyle ABD ordusu arasında Suriye’de çatışmalar yaşandığını ilk kez doğruladı. Trump’ın kast ettiği “Rus birlikleri yoğun çatışma” konusu bugüne kadar resmi olarak doğrulanmamış bir iddiaydı. Mart ayında medyaya yansıyan bazı haberlerde, Fırat Nehri kıyısında Esad yanlısı birliklere dönük yoğun Şubat ayındaki hava saldırısında onlarla birlikte olan Rus birliklerine de yoğun kayıp verdirildiği belirtilmişti.

‘200 asker öldü’

Moskova ise “bazı Rusya vatandaşlarının” ölenler arasında olduğunu söylemekle yetinmişti. Rus basınına yansıyan iddialara göre, 7 Şubat’ta Esad güçleri çoğunluğu Kürt gruplardan oluşan ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’ne saldırmış, saldıranlar içinde Rusya’dan giden özel paralı askeri birlik Vagner’e bağlı güçler de yer almış, Kürtlerin elindeki bazı petrol bölgelerini kontrol altına almayı amaçlayan çatışmalarda çok sayıda Rus paralı askerinin de öldürüldüğü iddia edilmişti. İsrail istihbaratına yakın Debka sitesi, Rus paralı askerlerinin kaybının 200’ü bulduğunu iddia etmişti.

Haberin Devamı

Rusya’nın gölge ordusu

Suriye’de ABD hava saldırısında ölenlerin, resmi bir statüsü olmayan Wagner PMC ya da Wagner Grubu adlı bir Rus özel güvenlik yapılanmasının paralı askerleri olduğu öne sürülüyor. ‘Ağır piyade silahları ve zırhlı araçlarla donanmış fakat resmen var olmayan bir askeri birlik” diye tarif edilen Wagner’in, Suriye’de savaştığı iddiaları özellikle Rus kaynaklar tarafından 2015’ten bu yana dile getiriliyor. Wagner’in, Ukrayna’daki çatışmalarda da ayrılıkçıların yanında yer aldığı iddia edilmişti.