Gazete Vatan Logo

Trump Insan Hakları Konseyi’nden çıkacak

Trump yönetiminin, ‘İsrail karşıtı’ tutumuna tepki olarak yakın zamanda Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nden ayrılmayı planladığı öne sürüldü

Trump Insan Hakları Konseyi’nden çıkacak

ABD Başkanı Donald Trump, işgal altındaki Filistin toprakları nedeniyle İsrail’i eleştiren Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nden yakın zamanda ayrılmayı planlıyor.

Yerel basında çıkan haberlere göre Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve ABD’nin BM Büyükelçisi Nikki Haley, ‘işlevsiz’ gördükleri konseyden ayrılma planını değerlendirmeye başladı.

34’üncü oturumu bugün başlayacak olan konseyin ‘İsrail karşıtı’ tutumu, eski Başkan George W. Bush döneminde de gündeme gelmişti. Bush, 2006 yılında kurulan 47 üyeli konseyden 2008 yılında çekilmişti. Trump’ın selefi Barack Obama ise, göreve gelmesinin ardından konseydeki sorunların ancak içeriden çözülebileceğini gerekçe göstererek ülkesinin konseyde aktif rol almasına karar vermişti. Obama döneminde Amerikan yönetimi, konseyden İsrail’e yönelik kınama kararları çıkmasına engel olmuştu.

Konseyin 24 Mart’ta kadar sürecek olan yeni dönem oturumlarında İsrail’in işgal altında tuttuğu Filistin toprakları konusuna ilişkin yeni bir rapor da sunulacak. Bugünkü oturumda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın da konseye hitap etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Muhabirlerle yemek yemeyecek

Göreve geldiği günden bu yana, ana akım Amerikan medyasını yalancılıkla suçlayan Başkan Trump, 1920 yılından beri her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Beyaz Saray Muhabirleri Derneği’nin yemeğine katılmayacağını açıkladı. Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “”Bu yıl Beyaz Saray Muhabirleri Derneği akşam yemeğine katılmayacağım. Herkese iyi dileklerimi iletiyor, güzel bir akşam diliyorum” diye yazdı.

Bu yıl 29 Nisan’da düzenlenmesi öngörülen muhabirler gecesine, medyanın yanı sıra iş dünyası ve siyasetin önemli isimleri de katılırken, ABD başkanları da medyayla aralarındaki ‘ufak’ sorunları hicveden bir konuşma yapıyor. Trump, geçen yıl eski başkan Barack Obama’nın konuşma yaptığı muhabirler yemeğine davetli olarak katılmıştı.

Trump’tan önce en son yemeğe katılmayan isim, eski başkanlardan Ronald Reagan olmuştu. Reagan, 1981’deki muhabirler yemeğine, uğradığı silahlı saldırı sonucu hastanede tedavi gördüğü için katılmamıştı.

Haberin Devamı

Yeni İsveç ‘muamması’

Geçtiğimiz hafta Başkan Trump’ın İsveç’te terör saldırısı yaşandığına ilişkin sözlerine kaynak gösterdiği Fox News kanalı, yeni bir ‘İsveç’ haberiyle gündemde.

Kanalda geçtiğimiz perşembe akşamı yayınlanan bir haberde, İsveçli ‘savunma ve ulusal güvenlik danışmanı’ olarak tanıtılan Nils Bildt adlı kişinin İsveçli resmi makamlarla bir bağı olmadığı ortaya çıktı. İsveç savunma ve dışişleri bakanlıkları, yerel basına yaptıkları açıklamada, Bildt’in herhangi bir bakanlıkta danışmanlık görevinde bulunmadığını vurguladı.

Bildt katıldığı programda, İsveç’te son dönemde artan suç vakalarının göçmenlerden kaynaklandığı yorumunu yapmıştı.