Gazete Vatan Logo

Trump’ın otelinde Türkiye tartışması

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ile American Turkish Council’in (ATC) geçen hafta başkent Washington’daki Trump Oteli’nde gerçekleşen ortak yıllık konferansı, basında etik tartışması başlattı

Trump’ın otelinde Türkiye tartışması

ABD’de DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve American Turkish Council’in (ATC) geçen hafta düzenlediği yıllık ortak toplantı, Başkan Donald Trump’a yönelik etik eleştirilerine neden oldu.

Bu yıl 36’ncısı düzenlenen toplantı, 21-23 Mayıs tarihleri arasında başkent Washington’da bulunan Trump International Oteli’nde gerçekleştirilmişti.

CNN televizyonu, yüzlerce üst düzey Türk ve Amerikan özel sektör ve devlet temsilcisi katılımıyla gerçekleştirilen etkinliğin masraflarının Türk hükümeti tarafından karşılandığını, bunun da etik kuralların çiğnenmesi anlamına geldiği yorumunu yaptı.

CNN’den Cristina Alesci’nin sorularını yanıtlayan DEİK/TAİK Başkanı Ekim Alptekin, etkinliğin Trump Oteli’nde yapılmasına başkanlık seçimlerinden önce karar verildiğini, o dönemde Trump’ın başkan seçilmesi ihtimalini düşünmediklerini belirtti. Organizasyon ekibinin oteli beğendikleri için etkinliği burada yapmaya karar verdiğinin altını çizen Alptekin, toplantının masraflarının Türk devleti tarafından karşılandığı iddiasını da yalanladı.

Haberin Devamı

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, konferansın ilk gününde yaptığı konuşmada, ‘savunma, enerji, güvenlik ve ikili ticaret konularının, Türkiye-ABD arasındaki yeni dönemin belirleyici faktörleri olacağını, bu çerçevede iş dünyası temsilcileri olarak amaçlarının, yeni döneme ilişkin yol haritası belirlemek olduğunu söylemişti.

Geç gelen kınama tepki çekti

ABD’nin Portland kentinde iki Müslüman genç kadını İslam karşıtı nefret söylemine karşı korumaya çalışırken bıçaklanarak hayatlarını kaybeden iki kişi için Trump’ın açıklama yapmamasına tepkiler büyüyor. Tepkilerin artmasının ardından Twitter’daki resmi başkanlık hesabından saldırıyı kınayan Trump, “Cuma günü Portland’da yaşanan saldırı kabul edilemez. Kurbanlar nefrete ve toleranssızlığa karşı koydular. Dualarımız onlarla” mesajını paylaştı.

Portland kentinde bir trende, biri başörtülü diğeri siyahi iki kadına hakaret eden Jeremy Christian adlı kişi, kendisine engel olmaya çalışan üç kişiye bıçakla saldırmıştı. 53 yaşında emekli asker Ricky Best ve 23 yaşında Taliesin Myrddin, Christian’ın saldırısına karşı koymak isterken hayatlarını kaybetmişti.

Haberin Devamı

Beyaz Saray’da ikinci istifa

Başkan Donald Trump’ın göreve gelmesinin ardından dün Beyaz Saray’da ikinci istifa yaşandı. Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in ardından dün de iletişim direktörü Mike Dubke’nin istifa ettiği açıklandı.

Trump’ın danışmanlarından Kellyanne Conway, Dubke’nin Trump’ın ilk yurtdışı gezisini tamamlamasının ardından görevinde ayrılmak istediğini daha önce açık şekilde belirttiğini söyledi.