Gazete Vatan Logo

Trump’ın en büyük sorunu Kim’in füzeleri olacak

Başkan Trump’ın, Barack Obama döneminden dış politika ve güvenlik konusunda miras aldığı en büyük sorunun, Kuzey Kore’nin ‘durdurulamayan’ nükleer silah programı olduğu öne sürüldü.

Trump’ın en büyük sorunu Kim’in füzeleri olacak

New York Times gazetesi, eski Başkan Barack Obama’nın Beyaz Saray’dan ayrılmadan önce halefi Donald Trump’ı, Kuzey Kore’nin yıllardır sürdürdüğü nükleer silah programı konusunda uyardığını yazdı.

Gazete, Obama yönetiminin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un talimatıyla sürdürülen nükleer silah ve füze programını durdurmak için yıllardır yoğun çaba sarfettiğini, ancak başarılı olamadığını vurguladı. Washington’un, Obama’nın talimatıyla 2013-2016 yıllar arasında Kuzey Kore’nin nükleer silah programını durdurmak için gizli bir siber operasyon yürüttüğünü kaydeden gazete, geçen süre zarfında Pyongyang’ın bazı füze denemelerinin başarısızlığa uğratıldığını, ancak silah programına zarar verilemediğini belirtti.

Kuzey Kore’ye yönelik siber operasyonun, İran’ın tartışmalı nükleer programına karşı ABD’nin İsrail’le birlikte yürüttüğü siber saldırılar gibi verimli olmadığı söyleniyor.

Fazla seçeneği yok

Trump’ın geçtiğimiz aylarda sosyal medya üzerinden yolladığı mesaj, Kuzey Kore’ye karşı sert bir tutum takınmak istediğini göstermişti. Ancak Pentagon yöneticilerinin, Kuzey Kore’nin balistik füze ve nükleer silah denemelerini her seferinde farklı bir yerde gerçekleştirdiğini, bu nedenle askeri tesislere yönelik füze saldırısının başarıya ulaşma ihtimalinin zayıf olduğuna karar verdikleri ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Siber saldırı seçeneğinin başarısızlığa uğramasının Trump yönetimini, Kuzey Kore’nin silah programını durdurmak için, Çin üzerinden diplomatik baskı kartını oynamaya yönlendirebileceği belirtiliyor. Trump’ın elindeki bir diğer seçeneğin de, Güney Kore topraklarına yıllar sonra nükleer füze konuşlandırmak olduğu düşünülüyor.

Dedesinin hayalini kovalıyor

Kuzey Kore’nin kurucu lideri Kim Il-sung, Kore Savaşı sırasında ABD’nin kendilerini nükleer saldırıyla tehdit etmesinin ardından, ülkesinin de nükleer füzelere sahip olması gerektiğine karar vermişti. Kim’in oğlu Kim Jong-il ve şu an iktidarda olan torunu Kim Jong-un’un da aynı hayali hayata geçirmek için uğraştığı biliniyor.