Gazete Vatan Logo

Trump’ı sırtından bıçaklayacak

ABD lideri Donald Trump’ın eski avukatı Michael Cohen, FBI’ın Rusya soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Mueller’e ifade vermeye hazır olduğunu açıkladı. Cohen Mueller’e, Trump’ın seçim kampanyası döneminde ekibinin Ruslarla buluşmasına onay verdiğini söyleyecek

Trump’ı sırtından bıçaklayacak

ABD Başkanı Donald Trump’la bir dönem avukatlığını yürüten Michael Cohen arasındaki gerilim giderek büyüyor. Son olarak Cohen’in, Federal Soruşturma Bürosu’nca yürütülen, Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerine olası müdahalesine ilişkin soruşturma kapsamında, özel yetkili savcı Robert Mueller’e ifade vermeye hazır olduğunu açıkladı. Cohen, seçim kampanyası esnasında Trump’ın, Demokrat Parti adayı Hillary Clinton’ın ‘kirli çamaşırlarını bildiğini iddia eden Rus avukat Natalya Veselnitskaya ile ekibinin yaptığı görüşmeyi onayladığını iddia etti. Haziran 2016’da New York’taki Trump Tower’da gerçekleşen görüşmeye, Trump’ın büyük oğlu Donald Trump Jr, damadı Jared Kushner ve o dönem seçim kampanyasını yöneten Paul Manafort katılmıştı. Veselnitskaya Trump’ın ekibini görüşmeye, elinde Clinton’a karşı koz olarak kullanılabilecek bilgiler olduğunu söyleyerek ikna etmişti. Trump, olayın ortaya çıkmasının ardından yaptığı açıklamada, söz konusu toplantıdan haberi olmadığını iddia etmiş ve “Oğlumun Rus avukatla yaptığı görüşmeden habersizdim, bunu yeni öğrendim” demişti. Cohen şimdi, Trump’ın Rus avukatın görüşme teklifinden önceden haberi olduğunu ve görüşme onayladığında, Trump’ın yanında olduğunu ileri sürüyor.

Haberin Devamı

Yüzlerce kaset var

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) dedektiflerinin geçtiğimiz aylarda Cohen’in New York’taki ofisine ve kaldığı otel odasına yaptıkları baskınlarda, yüzlerce ses kaydına da el koydukları iddia edildi. Yerel basında çıkan haberlere göre Cohen’in elinde, Trump’la ya da onun şirketleriyle bağlantılı kişilerle yaptığı görüşmelerin çok sayıda kaydı bulunuyordu. Cohen bu kayıtların çoğunu cep telefonu üzerinden, görüştüğü kişilerin haberi olmadan yaptı.

COHEN

‘Hayatımı geri alıyorum’

Cohen, New York’ta gazetecilere verdiği son demeçte, “Bana ne olursa olsun, hayatımı geri almak için gerçekleri söyleyeceğim” diye konuştu. Cohen’in avukatı Lanny Davis de NBC televizyonuna verdiği röportajda, “Cohen artık daha fazla, Trump için kurşun yemeyecek, hayatına yeniden başlamaya çalışıyor. Bu onun için bir dönemeç. Ne olursa olsun gerçekleri söyleyecek” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Yalancının teki’

Trump’ın avukatı, eski new York Belediye Başkanı Rudy Giuliani, CNN televizyonunda yaptığı açıklamada, Cohen için ‘patolojik yalancı’ tabirini kullandı. Giuliani, Cohen’in Trump’a yönelik iddialarına, “O (Cohen) tüm hafta boyunca, hatta son iki haftadır, hatta yıllardır yalan söylüyor” diye karşılık verdi. Cohen, Trump’ın beraber olduğu eski Playboy güzeli Karen McDougal ve eski porno yıldızı Stormy Daniels’a rüşvet vererek, ABD lideri hakkında basına konuşmalarına engel olmaya çalışmıştı.

‘Söylenenden daha yakın’

Rus muhalifler, FBI soruşturmasının kilit isimlerinden olan avukat Natalya Veselnitskaya’nın, iddiasının aksine gerçekten Kremlin’e yakın isimlerden birisi olduğunu öne sürdü. Rus muhalif Mikhail Khodorkovsky’nin Londra merkezli araştırma birisi ‘The Dossier Center’, ele geçirdikleri belgelerin, Veselnitskaya’nın Kremlin avukatlarıyla yakın ilişki içerisinde olduğunu, hatta İçişleri Bakanlığı personelinden belirli konularda destek aldığını ispatladığını duyurdu. Veselnitskaya, gizli görüşmenin ortaya çıkmasının ardından yaptığı açıklamalarda, Moskova yönetimiyle bağı olmadığını savunmuştu.

Haberin Devamı

Fabrika gezisine 2 bin dolarlık giysi

ABD lideri Trump’ın önceki gün Illinois eyaletine gerçekleştirdiği ziyarete, büyük kızı Ivanka da katıldı. Trump’ın Granity City’deki demir-çelik fabrikasına gerçekleştirdiği ziyarette yanında bulunan Ivanka’nın giydiği 2 bin 355 dolarlık özel tasarım kıyafeti, basın mensuplarının ilgi odağı oldu.

‘Gelecek ay İran’ı vurabilir’

Avustralya istihbaratı, Trump’ın gelecek ay İran’ın nükleer tesislerine hava saldırısı başlatabileceği öngörüsünde bulundu. Avustralyalı ABC kanalının haberleştirdiği iddia üzerine bir açıklama yapan Başbakan Malcom Turnbull, haberin ‘spekülasyondan’ ibaret olduğunu söyledi. Buna karşın ABC kanalı, Avustralya’nın kuzeyindeki Pine Gap Hava Üssü’nün, İran’a yönelik olası bir hava harekatında hedeflerin belirlenmesi görevini üstlenebileceğini öne sürdü. Başkan Trump, geçtiğimiz günlerde ABD’nin ekonomik yaptırımlarına karşı Washington’u sert bir dille uyaran İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye, Twitter’dan yolladığı mesajla karşılık vermişti. Trump mesajında, “Bir daha asla ABD’yi tehdit etme, yoksa bugüne kadar çok azının karşılaştığı sonuçlarına katlanırsın” diye yazmıştı.

Haberin Devamı