Gazete Vatan Logo

Trump’ı burger’le ikna edecek

Washington’la barış yapma niyetindeki Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un, ABD Başkanı Trump’ı ikna etmek için başkent Pyongyang’a McDonald’s şubesi ve bir Trump oteli açmayı düşündüğü iddia edildi

Trump’ı burger’le ikna edecek

Kore Yarımadası’nda kalıcı barış sağlanması amacıyla bugün ABD Başkanı Donald Trump’la Singapur’da bir araya gelmesi beklenen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un, Washington’u ‘savaş baltalarını gömmeye’ ikna etmek için ‘hamburger diplomasisi’ uygulamayı planladığı iddia edildi.

Kuzey Kore yöneticileri, Kim’in Nisan ayında Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’le gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptıkları açıklamalarda, Pyongyang’ı ‘normal’ bir ülkeye dönüştürmek için ilk etapta ekonomilerini moderneştirmeyi planladıklarını dile getirmişti.

Başkan Moon’un özel danışmanı Chung-in Moon, Kuzey Kore’nin ekonomisini canlandırmak için Amerikalı şirketlere güvendiği yorumunu yaptı. Chung CNN televizyonuna verdiği demeçte, fast food zinciri Mcdonald’s ve Başkan Trump’ın adını taşıyan oteller zincirinin, Pyongyang’ın hedeflediği örnek yatırımcılar olabileceğini belirtti. Ancak uzmanlara göre bahsi geçen yatırımcıların Kuzey Kore’de iş yapabilmeleri için, öncelikle Washington’un Pyongyang’a uyguladığı yaptırımların tamamen kaldırılması gerekiyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, geçen ay yaptığı açıklamada ülkesinin yeterli güvence verilmesi durumunda Kuzey Kore’de büyük yatırımlara girişebileceğini kaydetmişti.

Haberin Devamı

Halkının haberİ yok

Tüm dünya haftalardır merakla Singapur’da bugün gerçekleşmesi beklenen Trump-Kim zirvesinden çıkacak sonucu beklerken, Kuzey Kore halkının tarihi buluşmadan son dakikaya kadar haberi olmadı. İnternetin bulunmadığı Kuzey Kore’de resmi medya, zirveye ilişkin tek bir haber bile yayınlamadı. Kim Jong-un’un Singapur’a geldiği gün resmi basında sadece Kuzey Kore liderinin gittiği balık lokantasına ilişkin haber yayınlandı. Kuzey Kore haber ajansı KCNA, sadece dün sabah Kim’in Singapur’da Trump’la buluşacağına dair kısa bir haber servis etti.

Cennet-cehennem atışması

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ticaret Danışmanı Peter Navarro’nun Kanada Başbakanı Justin Trudeau’yu hedef alan sözleri, Washington-Brüksel hattında gerilime yol açtı. Navarro Fox News’a verdiği mülakatta, G7 zirvesine ev sahipliği yapan Trudeau’yu sert sözlerle eleştirerek, “Başkan Donald Trump’la kötü niyetli diplomasi kuran ve onu arkasından bıçaklamaya çalışan tüm yabancı liderler için cehennemde özel bir yer var. Kötü niyetli Justin Trudeau, göstermelik basın konferansıyla bunu yaptı” ifadelerini kullandı. Navarro’nun ‘cehennem’ çıkışına Pazar günü Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’dan karşılık geldi. Tusk Twitter’dan yayınladığı mesajda, “Justin Trudeau için cennete özel bir yer var. Kanada, mükemmel G7 organizasyonu için teşekkürler” diye yazdı. Navarro, Tusk’ın destek mesajına karşın Kanada Başbakanı’na yönelik eleştirilerini sürdürdü.
‘Takma kaş’ İddİasI
Kanada Başbakanı Trudeau, G7 zirvesi sırasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la gerçekleştirdiği basın toplantısında kaydedilen bir görüntü, sosyal medyada ‘komplo teorilerine’ neden oldu. Görüntülerde Trudeau’nun konuşurken sol kaşının gözüne doğru indiği görülüyor. Kimi Twitter kullanıcıları, Trudeau’nun bir nedenden ötürü takma kaş kullandığını öne sürse de, pek çok kişi olayın basit bir gölge oyunu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı