Gazete Vatan Logo

Trump F-35 için söz verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde F-35 savaş uçağına ilişkin ABD Kongresi’nde yaşanan sorunları ilettiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, “Trump da bu konuda gerekli adımları atacağını söyledi” dedi

Trump F-35  için söz verdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesinde, ABD Kongresi’ndeki F-35 savaş uçağı satışı sorunuyla ilgili adım atma konusunda mesaj verdiğini anlattı. Çavuşoğlu, dün NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye’ye önem veriyor

Çavuşoğlu, ABD Kongresi’ndeki F-35 savaş uçağı satışı sorununa ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin bu uçakların üretim kanadında da bulunduğunu hatırlatarak, “Dolayısıyla ‘ben Türkiye’yi çıkarmak istiyorum’ demekle bu iş olmaz. Bir kere gerçekçi olmak gerekiyor. Siyasi dille değil de hukuki dille de bunu konuşmak gerekiyor” dedi. Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde F-35 savaş uçağına ilişkin ABD Kongresi’nde yaşanan sorunları ilettiğini anımsatarak, “Trump da bu konuda gerekli adımları atacağını söyledi” dedi. Trump’ın Türkiye ile ilişkileri geliştirme konusunda kararlı olduğunu ve bunu yapılan telefon görüşmesinde de dile getirdiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Başkan Trump, Türkiye’ye önem veriyor ve Türkiye ile ilişkileri geliştirmek istiyor” diye konuştu. Çavuşoğlu, F-35’e ilişkin şu ana kadar bir sorun olmadığını, ilk teslimatın olduğunu ve eğitim çalışmalarının başladığını aktardı. Çavuşoğlu, bu konunun ileride de sorun teşkil edeceğini düşünmediklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Münbiç planı devam ediyor
MÜnbiç’teki yol haritasının planlandığı şekilde devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, bu konuda Türk yetkili birimlerin ABD’li uzmanlarla birlikte teknik çalışmaları birlikte sürdürdüklerini kaydetti. Çavuşoğlu, “Her şey yolunda” dedi. Yol haritasının başarılı bir şekilde uygulandığı taktirde ikili ilişkilerde güvenin yeniden tesisi açısından önemli olacağını kaydeden Çavuşoğlu, ABD ile Münbiç dışında iki çalışma grubu daha oluşturulacağını söyledi.
İran’da kaos kimseye yaramaz
Çavuşoğlu, İran’daki gelişmelere ilişkin, ülkedeki herhangi bir olumsuz gelişmenin sadece İran’ı ilgilendirmeyeceği, bölgedeki tüm ülkelere yansıyacağının altını çizdi. Çavuşoğlu, “İran gibi büyük bir ülkenin istikrarının bozulması ve kaosun oluşması hiç kimsenin yararına değildir. Bu, ABD’nin de yararına değildir. Bu konularda İsrail’in yönlendirmesi ile hareket etmek de doğru değildir. O nedenle biz İran’ın istikrarına önem veriyoruz. İran bizim önemli bir komşumuzdur” diye konuştu.

Haberin Devamı