Gazete Vatan Logo

Trump bu akşam ilan ediyor!

Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyarak dünyayı ayağa kaldıran ABD lideri, ülkesinin ulusal güvenlik stratejisini açıklayacak. Trump'ın Çin'in ekonomik gücünü "bir ulusal güvenlik tehdidi" olarak görmesi, Çin ve Rusya'yı ülkesinin hakimiyetine meydan okuyan "revizyonist güçler" olarak nitelendirmesi bekleniyor.

Trump bu akşam ilan ediyor!

ABD Başkanı Donald Trump, TSİ 22.00'de ulusal güvenlik stratejisini açıklayacak. Reuters haber ajansı, Çin'in 'ABD'nin stratejik rakibi' olarak nitelendirileceğini bildirdi.

İklim değişikliğinin de, ABD'nin ulusal güvenlik tehditleri listesinden çıkarılması bekleniyor.

Reuters'ın haberine göre yeni stratejide 'ABD'nin refah düzeyinin yükseltilmesi', 'güç üzerinden barışın sağlanması' ve 'ABD'nin etkinliğinin artırılması' gibi hedeflere odaklanılacak.

Adlarının açıklanmaması koşuluyla ajansa konuşan bazı ABD yetkilileri ise yeni stratejinin Çin'i doğrudan kapsamadığını söyledi.

Yetkililer, metinde sadece Çin'in ABD için yaratabileceği risklere dikkat çekileceğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump geçen ay Çin ile 250 milyar dolarlık bir anlaşma imzalamıştı. Trump Çin ziyaretinin son derece verimli geçtiğini söylemişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, 2016'da ülkede yatırımları olan ABD merkezli şirketlerin toplam kârı 36 milyar 200 milyon dolara ulaştı. Bakanlık yetkilileri ABD'nin yeni ulusal güvenlik stratejisiyle ilgili olarak ise açıklanana kadar yorum yapmayacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Trump'ın Aralık ayı başında Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması, halen etkisini sürdüren bir türbülansa yol açtı. Japonya'dan Şili'ye dünyanın dört bir yanında karar protesto ediliyor.

BBC Türkçe