Gazete Vatan Logo

ABD basınının nükleer iddiasına Fransa'dan yanıt geldi

ABD basınında yer alan son dakika haberine göre; ABD Başkanı Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde, İran ile nükleer anlaşmadan çekileceğini söyledi. Fransa'dan yapılan açıklamada da 'ABD Başkanı görüşmede nükleer anlaşma konusunda bilgi vermedi' denildi.

ABD basınının nükleer iddiasına Fransa'dan yanıt geldi

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a yaptığı açıklamada, ABD'nin İran'la yaptığı uluslararası nükleer anlaşmadan çekileceğini söyledi.

Kaynak, ABD 'nin anlaşmanın bir parçası olarak feragat ettiği bütün yaptırımları eski haline getirmeye ve ek ekonomik cezalar koymaya hazırlandığını söyledi.

Trump, İran'a bütün yaptırımları eski haline getirecek, ek ekonomik cezalar koyacak.

İRAN'DAN İLK TEPKİ

İran’dan ilk açıklama Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Araqchi’den geldi. IRNA’nın haberine göre Fransa, İngiltere, Almanya ve Brüksel'deki Avrupa Birliği'nden gelen elçiler ile yaptığı görüşme sonrasında konuşan Abbas Araqchi, "İran, ABD ve Avrupa’nın duruşunu yakından izliyor ve ABD'nin kendi çıkarları doğrultusundaki kararına tepki verecek."dedi.

İRAN ANLAŞMASINDA NELER VAR?

2015 yılında İran ABD, Çin, Rusya, Almanya, Fransa ve İngiltere ile nükleer faaliyetlerini sınırlandırmaya karşılık ekonomik yaptırımların kaldırılmasına yönelik bir anlaşma imzaladı.

Resmi adı Ortak Kapsamlı Eylem Planı olan anlaşmaya göre İran uranyum zenginleştirdiği santirfüjleri azaltma taahütünde bulunuyor.

Haberin Devamı

Anlaşma koşulları İran'ın zenginleştirilmiş uranyumu büyük anlamda azaltması ve nükleer silah yapmaya yetecek düzeye çıkarmamasını öngörüyor.

Anlaşmadan sonra İran'ın Natanz ve Fordo tesislerindeki santrifüj sayısı azaltıldı ve tonlarca az zenginleştirilmiş uranyum Rusya'ya gönderildi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan denetçiler İran'ın nükleer tesislerinde teftiş yapma yetkisine sahipti.