Gazete Vatan Logo

Trump’a inat Suriyeli profesörü davet etti

ABD Başkanı Obama, Temsilciler Meclisi’nde yapacağı ‘Birliğin Durumu’ konuşmasına, hikayesinden çok etkilendiğini söylediği Suriyeli mülteci Profesör Refia Hamo’yu davet etti

Trump’a inat Suriyeli profesörü davet etti

ABD Başkanı Barack Obama’nın yarın Temsilciler Meclisi’nde yapacağı geleneksel ‘Birliğin Durumu’ konuşmasını izleyecekler arasında, sıra dışı bir isim de yer alacak. Obama ailesinin konuşmayı izlemeleri için davet ettiği isimler arasında, geçen ay internette yayınlanan hayat hikayesiyle uluslararası kamuoyunda adından söz ettiren Suriyeli Profesör Refai Hamo da bulunuyor. 55 yaşındaki akademisyenin konuşmayı first lady Michelle Obama’ya ayrılan bölümden izleyeceği açıklandı.

2 yıl bekledi

Suriye’de iç savaşta evine bir füzenin isabet etmesi sonucu eşini, bir kızını ve 5 akrabasını kaybeden Hamo, 2013’te oğlu Muhammed ve kızları Runahi, Riham ve Rama’yla birlikte Türkiye’ye sığınmıştı. ABD’ye sığınma başvurusu yapan Hamo, başvurusunun kabul edilmesinin ardından kendisiyle röportaj yapan ‘Humas of New York’ internet sitesine hayat hikayesini anlatmıştı.

Mimarlık mezunu olan ve çok sayıda icadı bulunan Profesör Hamo, mide kanserine yakalandığını, ancak sigortasız olduğu için tedavi göremediğini belirtmişti.

Haberin Devamı

İstanbul’daki bir üniversitede yazdığı kitabın müfredatta bulunduğunu, buna karşın çalışma izni olmadığı için o üniversitede görev alamadığını kaydeden Hamo, geçinebilmek için Türk mimarlara tasarımlarını sattığını kaydetmişti.

İcatlarından birisinin İstanbul Metrosu’nda hareket eden trenlerden elektrik üretmek için kullanıldığını vurgulayan Suriyeli Profesör, 48 saat yakıtsız uçabilecek bir uçak tasarladığını, ayrıca depremlere karşı bir erken uyarı cihazı geliştirmeye çalıştığını söylemişti.

Refia Hamo, oğlu Muhammed ve kızı Runahi ile İstanbul’da kaldıkları evde böyle poz vermişti.

Obama’nın ilham kaynağı

Başkan Obama, Hamo’nun internetteki hikayesini okuduktan sonra gönderdiği mesajda, ülkesinin, ‘örnek insan’ olarak gösterdiği Suriyeli Profesör’e kucak açacağını belirtmiş ve “Bundan böyle hayallerinizi burada kovalayacak olmanızdan gurur duyuyoruz” diye yazmıştı. ABD’li aktör Edward Norton’un başını çektiği bir grup yardımsever, Hamo ve ailesi için düzenledikleri kampanyada 450 bin dolar bağış toplamıştı.

Haberin Devamı

Mültecilere destek için

Başkan Obama’nın Hamo’yu konuşmasına davet ederek, 2016 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı olmaya çalışan milyarder Donald Trump’ın başlattığı Müslüman ve göçmen karşıtı kampanyaya cevap vermeyi amaçladığı belirtiliyor. Trump ve bazı Cumhuriyetçi siyasiler, Obama’dan Müslümanların ülkeye girişlerine yasak getirmesini, Suriyeli mültecilere de sığınma hakkı vermemesini istiyor.

Hayali iyi vatandaş olmak

Hamo ve çocukları, 17 Aralık’ta Michigan eyaletine bağlı Detroit kentine gitmişti. Mültecilere yardım eden ‘Luteryen Sosyal Hizmetler’ kuruluşunca yeni evine yerleştirilen Hamo, kendisine ve ailesine verilen ikinci şansla yeniden hayata bağlandığını söylemişti. Hamo, mülteci olarak görüleceği bir yerde yaşamak istemediğini, ABD’de vatandaşlığa hak kazanmak için çalışacağını vurgularken, “Burada, yeni ülkemde iyi bir vatandaş olmak istiyorum” diye konuşmuştu.