Gazete Vatan Logo

Trump’a iklim tepkisi

ABD Başkanı, ülkesini ‘Paris İklim Değişikliği Anlaşması’ndan çekme kararı aldı. AB ve Çin, Trump’ı, ‘sorumluluktan kaçma, destek vermezsek 83 ülke yok olacak diye’ uyardı

Trump’a iklim tepkisi

ABD Başkanı Donald Trump, dünyanın aşırı ısınmasına neden olan sera gazı emisyonlarının azaltılmasını amaçlayan ‘İklim Değişikliği Anlaşması’ çalışmalarına katılmayacaklarını bildirdi. Başkan Trump basın toplantısında, “Paris Anlaşması, iklim değişikliğiyle mücadele değil, diğer ülkelerin ABD’ye karşı ekonomik avantaj kazanmasıyla ilgili bir anlaşma” diye konuştu.

‘Ayrılma’ çağrısı

Çin ve Avrupa Birliği, seçim kampanyası döneminden bu yana Paris İklim Değişikliği Anlaşması’ndan çekildiğini söyleyen ABD Başkanı Donald Trump’ı ‘uyardı’. Trump’a ilk uyarı, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’den geldi. Juncker, Berlin’de katıldığı bir etkinlikte Trump’a, iklim anlaşmasından ayrılmaması çağrısında bulundu. Juncker, “İklim değişimine karşı kararlı mücadeleyi yola koyamazsak, 83 ülkenin yeryüzünden kaybolma riski var” diye konuştu.

‘Herkes uymalı’

Almanya’da temaslarda bulunan Çin Başbakanı Li Keqiang da, mevkidaşı Angela Merkel’le düzenlediği ortak basın toplantısında, Trump’a mesaj gönderdi. İklim değişikliğiyle mücadele için ‘uluslararası bir sorumluluk’ olduğunu söyleyen Li, “Çin, adım adım 2030 hedeflerine ulaşmak için Paris Anlaşması’nda verdiği taahhütleri yerine getirmeye devam edecek. Tabii bunu diğerleriyle işbirliği içinde yapmayı umuyoruz” dedi. Merkel de, Çin’in iklim anlaşması sorumluluklarına bağlılığı nedeniyle memnun olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Ortak hazırladılar

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Çin ve AB’nin, Paris İklim Değişikliği Anlaşması’na sahip çıkan ortak bir açıklama üzerinde uzlaşmaya vardığını duyurdu. Habere göre taslak metinde, anlaşmanın hayata geçirilmesi için ‘en üst düzeyde siyasi kararlılık’ gösterilmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Ortak açıklamanın bugün Brüksel’deki AB-Çin zirvesinin ardından yapılması bekleniyor.

Musk da rest çekti

Trump’a danışmanlık yapan Elon Musk da iklim anlaşmasını imzalamaması durumunda görevi bırakacağını açıkladı. Tesla ile elektrikli otomobil üreten, SpaceX ile uzay seyahatlerinin seyrini değiştirmeye çalışan, Hyperloop ile toplu taşımada çığır açmayı planlayan Musk, Trump’a tepki amacıyla danışmanlık görevini bırakacağını duyurdu. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Trump’a anlaşmanın iptal olmaması yönünde tavsiyelerde bulunduğunu belirten ünlü girişimci, “Paris Anlaşması’nın nasıl sonuçlanacağını bilmiyorum. ABD Başkanı’na doğrudan tavsiyelerde bulunmak için elimden gelen her şeyi yaptım. Anlaşmadan çekilmemiz halinde danışman konseyinden ayrılmak dışında bir seçeneğim kalmıyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı