Gazete Vatan Logo

Trump’a ‘Hayat pahalanır’ isyanı

Dünya ticaret savaşını başlatan ABD Başkanı Trump’a Amerikan şirketlerinden uyarı geldi. ABD Ticaret Odası, “200 milyar dolarlık yeni vergi listesi ülkede fiyatları artıracak. Ekonomiyi olumsuz etkileyecek. Çin’le müzakereye oturun” çağrısı yaptı.

Trump’a ‘Hayat pahalanır’ isyanı

ABD Başkanı Donald Trump’ın fitilini ateşlediği küresel ticaret savaşları, kendi ülkesine zarar verme noktasına geldi. Amerikan halkı, ek vergilerle kullandıkları ithal ürünlerin pahalanacağından yakındı. Amerikan iş dünyasının değişik kesimlerini temsil eden şirketler, Donald Trump yönetimini uyardı. 200 milyar dolar değerinde Çin malına getirilecek yeni gümrük vergilerinin Amerikan halkını günlük hayatta kullandığı birçok ürün için daha fazla ödeme yapmak zorunda bırakacağı anlamına geldiği bildirildi.

Başkan Trump’ın ve ABD Ticaret Temsilciliği’nin (USTR) Pekin’i ticaret ve ekonomik politikalarında köklü değişikliklere zorlama çabaları kapsamında, Çin mallarına yüzde 25 gümrük vergisi getirme önerisi 6 gün boyunca kamuya açık tartışmalarda değerlendirilecek.

5 bin ürünü kapsıyor

ABD’nin daha önce getirdiği gümrük vergileri Çin ürünü sanayi makineleri, elektronik parçalar ve bu gibi ara mallara uygulanarak tüketiciyi korumayı amaçlıyordu. Ancak şimdi binlerce kalem tüketim malı, Eylül ayı sonunda getirilecek vergilerden doğrudan etkilenecek. Yeni gümrük vergisinin uygulanacağı ve değeri 200 milyar dolar olarak belirlenen mallar arasında Çin deniz ürünleri, mobilya, aydınlatma malzemeleri, oto lastikleri, kimyasallar, plastikler, bisikletler ve otomobil koltukları da var.

Haberin Devamı

ABD Ticaret Odası tartışmalara sunacağı yazılı açıklamasında, “USTR tarafından önerilen yeni 200 milyar dolarlık Çin ithalatı vergisi Amerikan tüketicisinin, işçisinin, şirketlerinin ve ekonomisinin maruz kalacağı zararı dramatik biçimde ağırlaştıracak” değerlendirmesini yaptı.

ABD’nin en önde gelen iş dünyası lobisi olan ticaret odası, Trump yönetiminin Çin’in fikri mülkiyet hırsızlığı ve diğer zararlı ticari uygulamalarına karşı “tutarlı bir stratejisi” bulunmadığına dikkat çekerek, Çin ile bu konularda ciddi müzakereler yapılmasını istedi. Trump yönetiminden orta düzey yetkililer bu hafta Çinli muhataplarıyla bu konularda müzakereler yapacak.

505 milyar $’lık tehdit
ABD yönetimi 6 Temmuz’da Çin’den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki 800’den fazla ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi getirdi. Çin’in savunma, havacılık ve imalat sektörlerini hedef alan yüzde 25’lik ek gümrük vergisi, nükleer reaktörler, gaz türbinleri, hava ve gaz sıvılaştırıcı makineler, fırınlar ve ticari bulaşık makineleri gibi 34 milyar dolar değerindeki 818 ürünü kapsıyor. Çin de buna karşılık vererek, 34 milyar dolarlık Amerikan malına ek vergi koydu. Domuz etinden soya fasulyesine, elektrikli otomobilden viskiye kadar gümrük tarifeleri yükseltildi. Beyaz Saray, 16 milyar dolar değerindeki 300’e yakın ürünü içeren 2’nci bölümü geçen ay devreye soktu. ABD Başkanı Trump, “Sonra 200 milyar dolar ve ardından 300 milyar dolarımız daha var” tehdidini savurmuştu. Bu rakamla Trump, ABD’nin Çin’den 2017’de gerçekleştirdiği 505 milyar dolarlık ithalata atıfta bulunmuştu.

Haberin Devamı