Gazete Vatan Logo

Trump'a dünyadan ilk tepkiler

ABD başkanlık seçiminin kazananı Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump oldu. Trump'a ilk tepkiler gelmeye başladı

Trump'a dünyadan ilk tepkiler

Gazetevatan.com
ABD seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın ipi göğüslemesi üzerine Cumhuriyetçilerin adayı Hillary Clinton sessizliğe büründü. Clinton'ın bu gece (ABD saatiyle) açıklama yapmayacağı duyuruldu.
Clinton'ın kampanya sorumlusu John Podesto yaptığı açıklamada, "Hepiniz evinize gidin. Biraz uyuyun. Yarın söyleyecek daha fazla şeyimiz olacak. Hala oylar geliyor, her bir oy sayılmalı. Bu gece başka bir şey söylemeyeceğiz" demişti.

Türkiye - Türk Dışişleri Bakanlığı, “Seçim sonuçları ABD halkının tercihidir. ABD halkı kimi tercih ederse saygı duyarız. Türkiye, ABD ile olan ilişkilerini sürdürmekte kararlıdır. ABD - Türkiye ilişkileri kişilerden bağımsızdır” değerlendirmesinde bulundu.

Fransa - Fransa'nın aşırı sağ parti lideri Marine Le Pen Donald Trump'ı twitter hesabından tebrik etti. "Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni Başkanı ve özgür Amerikan halkını tebrik ediyorum" dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault, seçim sonuçlarının Amerika ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri zayıflatmaması gerektiğini belirtti. Ayrault ayrıca Amerika ile İklim değişikliği konusundaki durum, İran nükleer anlaşması ve Suriye'deki iç savaş ile ilgili yaşananları berraklaştırmak gerektiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ABD başkanlığına seçilen Donald Trump sonrası "belirsiz" bir döneme girileceğini söyledi.
Konuşmasına Trump'ı elde ettiği zaferden dolayı tebrik ederek başlayan Hollande, "Artık yeni bir belirsizlik döneminin başlangıcı." dedi. Hollande, Trump'ın seçilmesinin, başta Ortadoğu ve ekonomik ilişkiler olmak üzere birçok alanda bir takım endişelere neden olduğuna işaret etti.
"Avrupa, kendi ilkelerini korumak için birleşmeli." ifadesini kullanan Hollande, Trump'ın seçim zaferinin, terörle mücadele ve evrensel barış noktasında bir takım soru işaretleri doğurduğu değerlendirmesinde bulundu.
Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise demokrasilerde halkın seçimine saygı duyulması gerektiğini dile getirerek Trump'ı tebrik etti. Sarkozy, "Aynı Brexit'te olduğu gibi bu seçimin sonucu da değişim isteğinin göstergesi." yorumunda bulundu.
Fransa'da Cumhurbaşkanı aday adayı Alain Juppe de seçim sonuçlarından sonra oluşabilecek demagoji ve aşırıcı fikirlere karşı uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

Almanya - Alman Savunma bakanı Ursula von der Leyen, Alman televizyon kanalında Trump'ın Başkan çıkmasını "büyük şok" olarak nitelendirirken "Bence Trump bu oyların kendine değil Washington'a karşı verildiğinin farkındadır" yorumunu yaptı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD’nin 45’inci Başkanı seçilen Donald Trump’a çağrıda bulunarak, “ABD ile çalışmak Almanya’nın dış politikasının en önemli unsurlarından biridir” dedi.
ABD’de başkanlık seçimleri Donald Trump’ın zaferiyle sonuçlandı. Liderler, Trump’a tebrik mesajları gönderirken bir açıklamada da Almanya Başbakanı Angela Merkel’den geldi. Trump’ı elde ettiği başarıdan dolayı tebrik eden Merkel, “Almanya ve Amerika demokrasi, özgürlük, hukukun egemenliğine saygı, ten, din, cinsiyet ya da siyasi görüş ayrımının yapılmadığı değerler üzerine kurulu” dedi.
Bu değerlerden yola çıkılarak, ABD’nin gelecek başkanı Donald Trump’a yakından çalışma önerisinde bulunan Merkel, “ABD ile çalışmak Almanya’nın dış politikasının en önemli unsurlarından biridir” dedi.
Güney Kore - Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se, Donald Trump'ın seçimleri kazanması halinde nükleer ve füze testleri konusunda mevcut ABD politikasının Kuzey Kore'ye baskıları sürdüreceğine inandığını belirtti.
Rusya - Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukaev gazetecilere yaptığı açıklamada, "Rublenin dalgalanmasına ciddi etkisi olacağını düşünmüyorum. ABD'deki seçim sonuçlarının etkisinde kısa süreli bir dalgalanma olabilir, fakat sonra her şey sakinleşecek. Etkisi çok az olacak" dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donald Trump'ın ABD'nin 45. başkanı seçilmesine ilişkin olarak, Washington ile ilişkileri onarmanın kolay olmayacağını fakat Moskova'nın kendi üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söyledi.
Kremlin'de bazı ülkelerin yeni büyükelçilerinin güven mektuplarını kabul ettiği törende konuşan Putin, emlak milyarderi Donald Trump'ın ABD'nin 45. başkanı seçilmiş olmasına ilişkin de açıklamalarda bulundu.
Putin, "Amerikan halkını başkanlık seçimi kampanyasının sona ermesi nedeniyle kutluyorum. Donald Trump'ı da bu seçimleri kazanması sebebiyle tebrik ediyorum" dedi.
"Trump'ın, başkan seçilmeden önce, ilişkilerimizin iyileştirilmesine yönelik yaptığı açıklamalarını duyduk. İlişkilerimizde —ne yazık ki— oluşan kötüleşmeyi hesaba katınca bunun kolay bir yol olmayacağını anlıyoruz" diye devam eden Putin, şu ifadeleri kullandı: "İlişkilerimizin bu hâlde olmasının bizim suçumuz olmadığını söylemiştim. Fakat Rusya, ABD ile ilişkilerini her alanda iyileştirmeye hazır ve bunu istiyor."
'SURİYE TOPRAKLARINDA BELİRLENECEK'
Öte yandan Suriye krizine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Putin, "Uluslararası toplumun çabalarını birleştirip herkes için ortak bir tehdit olan terörizme karşı ortak bir biçimde mücadele etmeye yönelik kabiliyeti, büyük oranda Suriye topraklarında belirlenecek" dedi. Putin ayrıca Suriye'deki krizin sadece siyasal yolla çözülebileceğini de bir kez daha vurgulayıp "Rusya, ilgilenen taraflarla birlikte Suriyeliler arasında yapılan görüşmelerin başlatılmasına yardımcı oluyor. Zira akan kanın durdurulmasının ve milyonlarca göçmenin evlerine dönmesinin tek yolu bu" ifadelerini kullandı.
İran - İran'ın yarı resmi haber ajansı Tesnim'e konuşan Kemalvendi, Trump'un seçim kampanyasında İran ile imzalanan nükleer anlaşmayı feshedeceğine ilişkin söylemlerine işaret ederek, Tahran'ın anlaşmanın devamından yana olduğunu dile getirdi.
İngiltere - İngiltere Başbakanı Theresa May, ABD'de başkan seçilen Donald Trump'ı kutlayarak, ülkesi ile ABD'nin ticaret, güvenlik ve savunma alanlarında yakın ve güçlü ortaklar olmayı sürdüreceğini belirtti.
Başbakan May yaptığı yazılı açıklamada, "Zorlu geçen bir kampanya sürecinin ardından, Donald Trump'ı, ABD'nin yeni başkanı seçilmesinden dolayı kutluyorum. Britanya ve ABD'nin, özgürlük ve demokrasi değerlerine dayanan sağlam ve özel ilişkileri var. Ticaret, güvenlik ve savunma alanlarında yakın ve güçlü ortaklar olmayı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
May ayrıca Trump ile iki ülkenin güvenlik ve refahını gelecek yıllarda daha da sağlamlaştırmak yönünde çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini kaydetti.
İsrail - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Trump'ı tebrik ederek "Eminim ki daha güçlü bir hale gelebilmek için birlikte çalışacağız " dedi.
Mısır - BD’nin yeni başkanı seçilen Donald Trump’ı tebrik eden Sisi, seçimlerin Washington ile yakın bağların kurulacağı yeni bir dönemi başlatacağını umduğunu ifade etti.
"BAŞKANLIK DÖNEMİNİ SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ"
Yazılı bir açıklama yapan Sisi, "Mısır-ABD bağlarına yeni bir ruh aşılayacak ve daha fazla koordinasyon, işbirliği sağlayacak olan Donald Trump’ın başkanlık dönemini sabırsızlıkla bekliyoruz" dedi.
İsrail Eğitim Bakanı ve radikal Yahudi Evi Partisi lideri Naftali Bennett, Trump'ı tebrik mesajında Filistin'in yeni dönemde artık öldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Azerbaycan - Azerbaycan Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinde yayımlanan tebrik mesajında Aliyev, Azerbaycan-ABD ilişkilerinin bundan sonra da gelişeceğini ümit ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

İki ülke arasındaki ilişkilerin 25 yıllık tarihi olduğunu hatırlatan Aliyev, siyasi, ekonomik, enerji, güvenlik alanlarında, terörle mücadele ve NATO'nun Afganistan operasyonlarında ABD ile aktif işbirliği yaptıklarını kaydetti.

Azerbaycan'ın uzun yıllardır Ermenistan'ın işgalci politikası nedeniyle muzdarip olduğunu bildiren Aliyev, toprakların yüzde yirmisinin işgal altında, bir milyondan fazla insanın göçmen durumunda olduğunu hatırlattı.

Ülkesinin toprak bütünlüğünün tüm dünya ve uluslararası kurumlar tarafından tanındığını, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Ermenistan'dan işgale kayıtsız şartsız son vermesini talep eden dört kararnamesi bulunduğunu belirten Aliyev, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Ermenistan bu kararları umursamıyor. BMGK ve diğer uluslararası kuruluşların kararları uygulanmalıdır. Sorun uluslararası hukuk kurallarına uygun, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmelidir. ABD'nin, Minsk Grubu eş başkanı ülke olarak sizin yönetiminizde bu sorununun uluslararası hukuk kurallarına uygun ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde adaletli çözümüne katkı yapacağına ümit ediyorum."