Gazete Vatan Logo

Trump’a 3.1 milyar liralık yatırım cevabı

Türkiye’ye karşı başlatılan ekonomik savaşa özel sektör yatırımlarla cevap veriyor. Eti Bakır’ın Genel Müdürü Yılmaz Şara, 2022’ye kadar 3.1 milyar lira yatırım yapacaklarını açıkladı. Şara “Türkiye’ye her zamankinden daha büyük bir inançla yatırım yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Trump’a 3.1 milyar liralık yatırım cevabı

Türkiye’ye karşı ABD’nin başlattığı ekonomik savaş sürerken, yatırımlar hız kesmiyor. Eti Bakır Genel Müdürü Yılmaz Şara, önümüzdeki 4 yılda toplam 3.1 milyar lira yatırım yapma kararı aldıklarını açıkladı. Genel Müdür Şara, “Ülkemizin geleceğine güveniyoruz. Türkiye’ye her zamankinden daha büyük bir inançla yatırıma devam edeceğiz. Böyle zamanlarda yapılacak olan en iyi şey yatırımdır. Biz de bunu yapıyoruz. Daha çok üreten Türkiye dış saldırılara karşı da daha dirençli olacaktır” dedi.

Eti Bakır’ın 14 yıl önce kapanmak üzereyken Cengiz Holding tarafından özelleştirme yoluyla satın alındığını hatırlatan Şara, aradan geçen sürede tesislere 635 milyon dolar yatırım yaptıklarını ifade ederek, yeni yatırımlarla birlikte bu rakamın 1.1 milyar dolara ulaşacağını anlattı. 3.1 milyar liralık yeni yatırımın 2022’de tamamlanacağını söyleyen Şara, “Yaklaşık her yıl 750 milyon liranın üzerinde yatırım yapacağız. Eti bakır şu anda her yıl 550 milyon dolarlık ithalatın önünü kesiyor” dedi.

500 kişiye istihdam

Haberin Devamı

Yeni yatırımların inşaat aşamasında 2 bin kişinin çalışacağını tamamlandıktan sonra da 500 kişinin doğrudan tesislerde istihdam edileceğini anlatan Şara, “Yatırımların oluşturacağı ekosistem ile en az 3 bin kişi bu sayede iş sahibi olacak. Eti Bakır, Türkiye için üretmeye devam edecek. Bugün 3 bin 161 kişiyi istihdam eden Eti Bakır’ın, 2022 yılında çalışan sayısı 3 bin 660 kişiye ulaşacak. Dolaylı istihdamı da eklediğinizde sayı 10 bin kişiyi aşıyor” açıklamasını yaptı.

900 bin ağaç dikti
Sanayinin çevre ile uyumlu olması gerektiğini bilen Eti Bakır, teknoloji yatırımlarının yanı sıra çevre yatırımlarını da ihmal etmedi. Eti Bakır, Samsun, Küre ve Murgul tesislerinde şu ana kadar 2 milyon 900 bin metrekare alan 8 milyon dolar harcamayla rehabilite edilerek 900 bin ağaç dikildi. 1 milyon 250 bin metrekare alanın rehabilitasyon çalışması devam etmekte olup önümüzdeki sene sonuna kadar 650 bin ağaç daha dikilecek.
Bakırın % 20’si Samsun’dan
ETİ Bakır Samsun Tesisleri, Türkiye’de cevherden izabe bakır üretimi yapan tek tesis konumunda bulunuyor. Bu tesis ayakta kalmasaydı, Türkiye bakır ihtiyacının tamamını ithal etmek zorunda kalacaktı. Türkiye’nin yıllık bakır ihtiyacı 435 bin ton, parasal olarak değeri 3 milyar doların üzerinde. Bu miktarın 50 bin tonu hurda geri dönüşünden sağlanıyor. Geriye kalan 385 bin tonun Eti Bakır üretimi olan 75 bin ton dışındaki miktar mamul veya yarı mamul olarak ithal ediliyor. Türkiye’nin ihtiyacının yaklaşık yüzde 20’sini Eti Bakır karşılıyor.
Saf bakır üretip kapasiteyi artırdı
Eti Bakır’ın özelleştirme sürecinde yaşanan ders alınacak bir öyküyü de paylaşan Yılmaz Şara, şunları anlattı: “Kapanma aşamasında olan maden işletmeleri ve fabrikaları bugün Türkiye’nin en büyük şirketleri arasına girdi. Eti Bakır Samsun fabrikasının bacasından çıkan sülfürik asit gazı, bölgedeki tütünü tarlada yaktığı için devlet her yıl yüklü miktarda tazminat ödemeye başladı. Ancak tazminatlar çok büyük rakamlara çıkınca fabrika tütün mevsiminde 3 ay kapatılıyordu. Böyle bir dönemde aldığımız Eti Bakır, yapılan yatırımlarla sanayinin yıldızı oldu. Bakırdaki saflık oranı yüzde 99.60’tan yüzde 99.99’a ulaştı. Yani bir başka anlatımla saf bakır üretmeyi başardık. Üretimi artırmak için fabrikayı yenilemek ile beraber hammaddenin de artması gerekiyordu. Bu nedenle Küre ve Murgul’da bulunan bakır madenlerinde yapılan sondajlarla yeni rezervler bulundu. Böylece 32 bin ton olan yıllık üretim, yeni yatırımlarla birlikte 75 bin tona yükseltildi.”

Haberin Devamı