Gazete Vatan Logo

TRT sınavında ahret soruları

Kitapçığı hazırlayanlara göre Osmanlı şeyhülislamının adını bilmemek genel kültür eksikliği...

Soru dağılımının önceden yapılan duyuruya uymadığı gerekçesiyle iptal edilen, 18 Aralık’ta yenilenen TRT sınavında bu kez de soru tartışması yaşanıyor. Sınavda son Osmanlı şeyhülislamının kim olduğu sorusuna isyan eden adaylar, doğru yanıtı şıklarda yer almadığı için iptal edilen matematik sorusunun da herkes için doğru kabul edilmesini istiyor.

TRT’nin 18 Aralık Cumartesi günü yenilenen sınavının soruları, önceki sınavda olduğu gibi yine Gazi Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde hazırlandı. Ancak sınavda adaylara yöneltilen iki soru, tartışmaları da beraberinde getirdi. Genel kültür sorularının birinde adaylardan son Osmanlı şeyhülislamının ismi istendi. Adayların büyük bölümü doğru yanıt olan Medeni Nur Efendi’yi “tahmin edemedi.”

‘Herhalde soru hazırlayanın rüyasına girmiş’

Bir diğer tartışma da matematik sorularında yaşandı. Sorulardan birinin doğru yanıtının şıklar arasında yer almadığı ortaya çıktı. Soru bu nedenle iptal edildi. İnternet sitelerindeki forumlarda konuya ilişkin şikâyetlerini dile getiren adaylar, söz konusu sorunun her aday için doğru kabul edilmesini ve sorularla yanıtların açıklanmasını istedi. Sınavdaki soru adaylar arasında şöyle dalga konusu oldu:

“‘Adamın isminde Nur geçiyo herkes araştırsın bi yazsın son şeyhülislam nurcuymuş. Ben bu soruyu doğru yaptım TRT beni hemen işe almalı diğer sorulara bakmadan’. ‘Aslında girecek adamlar bellidir. Ama umut dünyası nasıl da çırpınıyoruz değil mi?’, ‘O Osmanlı tarihinden soru sormak hele ki o soruları sormak nasıl akıllarına geldi? Ben 2.5 yıldır KPSS’ye çalıştım, bir tane bile şeyhülislamla ilgili soru çözmedim, herhalde soru hazırlayan vatandaşın medeni bilmem ne efendi rüyasına girmiş’, ‘Yeni sınav olursa son şeyhülislamın annesinin kızlık soyadını sorarlar artık’.”

CHP’li Dibek, Meclis’e taşıdı

Yaşanan tartışmaları TBMM gündemine taşıyan CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, TRT’den sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

• Matematik alanında sorulan sorulardan birinin yanıtının seçenekler arasında bulunmadığı bu nedenle söz konusu sorunun iptal edildiği doğru mudur? Bu sorunun iptal edilmesi nedeniyle puanlamanın 79 soru üzerinden yapıldığı doğru mudur?

• TRT’nin personel alımı ile ilgili olarak yaptırdığı sınavın sorularını ve yanıtlarını açıklamaması şeffaflık, eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun mudur?

• TRT’nin 15 kişi alacağını ilan ettiği grafik ağırlıklı yapım ve yayın görevlisi kadrosu için açtığı sınavda mülakata çağrılan 8 kişiden kaçı kuruma girmeye hak kazanmıştır? Boş kalan 7 kadro için ne yapılacaktır?(Cumhuriyet)

Haberin Devamı