Gazete Vatan Logo

TRT dü ‘ŞeŞ’ attı

Yarın yayına başlayacak olan TRT’nin Kürtçe kanalının test yayını bile vatandaşlar arasında heyecan yarattı

TRT’nin Kürtçe yayını yarın başlıyor. Test yayını bile Kürt vatandaşlar arasında heyecan yarattı. Kimi yayına temkinli yaklaşırken kimi de İbrahim Tatlıses’in program yapmasını istiyor.

TRT’nin yeni kanalı bölgede hem heyecana hem de tartışmalara neden oldu. Çoğunluk TRT’nin yeni kanalı beğenirken bazı kişiler ise ’Bizim Roj Tv’miz var. Yeni kanala ihtiyaç yok’diyor. TRT 6’da devam eden test yayınlarında, vatandaşlarla yapılan sokak röportajları, müzik yayınları ve akademisyenlerle, gazetecilerle yapılan söyleşiler yayınlanıyor.

Geç bile kalındı

Test yayını izleyenler genelde aynı fikirde ’Geç bile kalındı’. 47 yaşında taksicilik yapan Selehattin Selam, 5 gündür test yayınlarını takip ettiğini söylüyor: “TRT Kürtçe tv için çok çalışmış. Müzik yayınları ve halkla yapılan söyleşiler çok güzel. Ancak eksiklikler de var. Özellikle Kürtçe haber ve çocuklar için de Kürtçe çizgi film istiyoruz.” Kahvecilik yapan Nurettin Kaya (42) ise bir benzetme ile istediğini yayını söylüyor: “Kanal D’de, ATV’de ne yayınlanıyorsa aynısı TRT’den bekliyoruz.” İşçilik yapan 18 yaşındaki Hakan Abi, özellikle Kürtçe müziğin ağırlıkta olmasını istiyor: “Yeni klipler çekilsin, onlar yayınlansın. Ayrıca sanatçılar program yapsın. Örneğin Şivan Perver, Civan Haco, İbrahim Tatlıses gibi program yapsınlar. Hatta İbo da program yapsın.”

Wan, Merdîn ve Dîyarbekir

Test yayınlar bölgede kahvenelerde topluca izleniyor. TRT Şeş’te, daha önce yasaklanan ve kullananlar hakkında davalar açılan X, W, Q gibi Kürt Alfabesi’nde yer alan harfler kullanılıyor. Van-Wan, Mardin-Merdîn, Diyarbakır-Dîyerbekir olarak yazılıyor. Bölgedeki birçok vatandaş alfabelerini devlet kanalında görmekten memnun.

Roj Tv, TRT Şeş rekabeti

TRT 6’nın yayınlarını beğenenler kadar beğenmeyenler de çıkıyor. Ancak tepkileri yayın kalitesiyle ya da programlarla ilgili değil. Bazıları TRT 6’nın varlığından rahatsız olduğunu saklama gereği duymuyor.. Van’da işçi kahvelerinden birinde TRT 6’yı konuşurken yanımıza bir kişi geldi ve TRT Şeş ile ilgili şunları söyledi: “Abi bizim Roj TV’miz vardır. Başka kanala ne gerek vardır. Onda haber de var müzik de. Biz TRT’yi istemiyoruz.” 25 Yaşındaki Cahit Çetiz ise bambaşka bir fikirde: “Kürtçe tv için geç bile kalındı. İki gündür izliyorum. Eğer haberler, filmler, diziler Kürtçe yayınlanırsa biz devamlı TRT Şeş izleriz.”

Haberin Devamı