Gazete Vatan Logo

Tribünde seyirci değiliz

Tribünde seyirci değiliz

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştirdiği KKTC’de “Elimiz her zaman Kuzey Kıbrıs’ın üzerindedir. Tribünde seyirci değiliz. Söyleyecek sözlerimiz vardır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC ziyaretini modifikasyonu ABD’de 2,5 yılda tamamlanan ve geçen cuma günü İstanbul Sabiha Gökçen Havalima’nına inip boyanarak uçuşa hazır hale getirilen TC-TUR uçağıyla gerçekleştirdi. Ercan Havalimanı’nda karşılamaya gelen Kıbrıslılara seslenen Erdoğan, “Ana ile yavrunun buluşması ne kadar anlamlıysa, buradaki buluşma da o kadar anlamlı” dedi. Erdoğan “İki ay içinde Türkiye’den denizin altından su Kuzey Kıbrıs’a ulaşıyor. Denizin altından elektrik de buraya ulaşmış olacak. Güney Kıbrıs’ın da ihtiyacı olduğunda eminim onlar da bu attığımız adımlardan barışın mesajını alacaklardır” diye konuştu.

Adil çözümden yanayız

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 21 pare top atışıyla karşılanan Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu’yla baş başa görüştü. İki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan şunları söyledi: “Önümüze adil olmayan projelerle gelenler şunu bilsin ki, öyle bir projeyi kabul etmek bizim tarihimizi reddetmek olur ki, böyle bir şeyi kabul etmek mümkün değildir. Hedefimiz müzakere sürecinin bir an evvel eş zamanlı referandumların yapılması aşamasına getirilmesidir. Garantör ülkeler olarak samimi gayretlerimizi aynen Yunanistan’ın ve İngiltere’nin de ortaya koyması lazım. Kıbrıs Türk halkının eşit statüsünü güvence altına alacak, kalıcı bir anlaşmaya bir an önce varılması müşterek hedefimizdir.”

Haberin Devamı

İki devletli çözüm

Türk tarafını ve uluslararası camiayı oyalamaya kimsenin hakkının olmadığını vurgulayan Erdoğan “Elimiz her zaman Kuzey Kıbrıs’ın üzerindedir. Tribünde seyirci değiliz. Söyleyecek sözlerimiz vardır, her zaman olacaktır. İki devletli bir çözüm kabul edilmezse buna sıcak bakmamız mümkün değildir. Mevcut durumun ilanihaye devam etmesine izin verilmesi mümkün değil” dedi.

Ruhban Okulu’nu açmak zor değil ama..
Gökçeada’da yaşadığı bir anıyı anlatan Erdoğan, şöyle dedi: “Rum vatandaşlarından bir genç yanıma geldi, partimin teşkilatında çalışıyormuş. Bir Türk kızına aşıkmış. ‘Babam ve annem istemiyor’ dedi. Anne ve babasıyla buluştuk. ‘Hayırdır, niye engel oluyorsunuz?’ dedim, ‘Gelenektir’ dedi. ‘Peki diğer çocuklarınız nerede?’ dedim. ‘Amerika’da, gelmiyorlar. Biz de burayı terk edemiyoruz’ dediler. Bizim kapımız geçmişteki Rum vatandaşlarına da bundan sonra gelenlere de açık.” Erdoğan Ruhban Okulu’nun açılması konusunda soru üzerini de şunları söyledi: “Batı Trakya’da bizim başmüftümüzü Yunanistan hükümeti olarak hala siz atamayla getirmek istiyorsunuz. Onuoradaki Türklerin ve oradaki müftülerin seçmesi lazım. Şimdi, siz de bana hala Ruhban Okulunu soruyorsunuz. Ruhban Okulunu açmak, öyle çok da zor bir şey değil, açarız ama bir de siz sözünüzde durum. Sözünüzde durmuyorsunuz. Siz ver ağacının altında doğdunuz, orada büyüyorsunuz. Sizde hiç al yok. Bir de ‘al’ deyin. Mesele bu.”
‘BİZİM EVE GİTTİN Mİ?’
Erdoğan, soru soran yabancı bir gazetecinin Rize’ye gittiğini söylemesi üzerine “Bizim eve de gittin mi?” dedi. Bunun üzerine gazeteci, “Kasımpaşa’ya da gittim” diye konuştu.

Haberin Devamı