Gazete Vatan Logo

Tren kazası : 5 ölü

İzmir'in Menemen İlçesi'nde, Aliağa- Çiğli seferini yapan banliyö treni, kontrolsüz hemzemin geçitte kadın tarım işçilerini taşıyan kamyonete çarptı

Kazada, kamyonetin kasasındaki kadın işçilerden 5'i öldü, 12'si yaralandı. Kazada yaralanmayan kamyonet sürücüsü gözaltına alındı.

Kaza bugün saat 07.40'da Menemen'in Koyundere Beldesi'nde, Menemen Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü karşısındaki bariyersiz hemzemin geçitte meydana geldi. Menemen Ovası'na, Asarlık Beldesi ve İnönü Mahallesi'nden aldığı kadın tarım işçilerini taşıyan 50 yaşındaki Salih Tozduman yönetimindeki 35 MBP 69 plakalı kamyonet hemzemin geçite yaklaştığında kasasındaki işçiler iddiaya göre trenin geldiğini görüp şoföre seslendi. Trenden önce geçeceğini düşünen şoför Tozduman gaza basarken iki vagondan oluşan Aliağa - Çiğli seferini yapan yolcu treni kamyonetin kasasının sağ arka bölümüne çarttı. Kamyonet olduğu yerde dönerken, kasadaki işçiler çevreye savruldu. Başmakinist İbrahim Karaer, yardımcısı Mevlüt Ekşi treni kaza yerine 100 metre uzaklıkta durdurabildi. Ancak kamyonetin kasasında bulunan ve çarpmanın etkisiyle metrelerce uzağa savrulan işçilerden 5'i olay yerinde yaşamanı yitirdi. 12 yaralı Menemen ve İzmir'deki hastanelere kaldırıldı. Kazadan sadece kamyonetin şoförü Salih Tozduman yara almadan kurtarıldı. Şoför Ulukent Jandarması tarafından gözaltına alındı.

Kaza haberini alan çok sayıda işçi ailesi olay yerine gelerek jandarma ekiplerinden bilgi almaya çalıştı. Bu sırada yakınlarının öldüğünü öğrenen birçok kişi ağlayarak sinir krizleri geçirdi. Cumhuriyet Savcısı'nın kaza yerindeki incelemesinin ardından Memenen Devlet Hastanesi Morgu'na kaldırılan cesetlerden dördünün kimliği belirlendi.

Ölenlerden Farika Karakaya (25), Melike Kubay (45), Güler Etik (18), Funda Urcu'nun (22) kimliği belirlenirken bir kişinin ise kimliği henüz tespit edilemedi. Kazada yaralanan Güzel Engin, Meryem Söylemez, İpek Tosun, Halime Tekbaş Tepecik Eğitim Hastanesi'ne, Sabiha Etik, Süreyya Koç, Zeynep Kubay Ege Üniversitesi Hastanesi'ne, Gülesel Bulut, kızı Fadime Bulut, Nurhan Bulut Karşıyaka Devlet Hastanesi'ne, Nurhanım Çalışır ve Güzel Karakaya da Memenen Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

SEFERLERE BİR SÜRE ARA VERİLMİŞTİ
Bu arada demiryolu hemzemin geçitinde meydana gelen tren kazasına karışan Aliağa- Çiğli Bölgesel Ekspres'in 25 Şubat'ta seferden kaldırıldığı, talep üzerine 20 Mart'tan itibaren yeniden sefere konulduğu ortaya çıktı.

TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa gerçeleştireceği Aliağa- Menderes demiryolu hattının iyiliştirilmesi ve metro standartına çıkartılaması projesi kapsamında, Karşıyaka tünellerinin yapım işi nedeniyle hat 25 Şubat'ta Çiğli'ten itibaren İzmir yönüne kapatıldı. Daha önce Aliağa'dan kalkıp, Basmane'ye gelen Bölgesel Ekpres'in seferleri de iptal edildi. Ancak, vatandaşlardan gelep talep üziren TCDD sabah ve akşam birer sefer olmak üzere 20 Mart tarihinden itibaren deneme amaçlı olarak Aliağa- Çiğli Ekspres seferi başlattı. Altı istasyonu kapsayan sefer beklenen ilgiyi görmedi. İki vagondan oluşan bu tren, Koyundere'deki kazaya karıştı. Ancak, Çiğli'ye kadar bu hat üzerinde sadece bu sefer yapılmıyor. Her gün Ankara- İzmir arası üç tren, Eskişehir- İzmir ve Uşak- İzmir olmak üzere 5 ayrı tren Çiğli'ye kadar yolcu taşıyor.

TCDD 3'üncü Bölge Müdürü Sebahattin Eriş, İzmir bölgesinin hemzemin geçitler yönünden problemli olduğunu söyledi. 2005 yılında 250 hemzemin geçiti kapattıklarını belirten Eriş, "400 metrede bir geçit var. Yaptığımız çalışmalarla otomatik bariyer yerleştiriyoruz. Bugüne kadar 60 geçitte bu çalışmayı tamamladık" dedi. Sürücülerin, demiryollarındaki trenin hızıyla ilgili yanılgıya düştüklerini dile getiren Eriş, demiryollarındaki durma mesafesinin karayollarındakinden 4-5 kat fazla olduğunu söyledi. Eriş, "Sürücüler, trenlerin durma hızını ayarlayamıyor. Bir de geçit üzerinde heyecandan aracı stop ettirenler oluyor. Koyundere'deki kazada sadece şoför kurtulmuş. Bu da kontrolsüz geçişi gösteriyor. Hepimiz çok üzgünüz" dedi.

Haberin Devamı