Gazete Vatan Logo

Tren basket topu gibi zıp zıp zıplıyordu!

Çorlu’da 24 kişinin can verdiği, 318 kişinin yaralandığı korkunç kazadan yaralı kurtulanların anlattıkları, facianın boyutlarını gözler önüne serdi...

Tren basket topu gibi zıp zıp zıplıyordu!

Türkiye, Tekirdağ’ın Muratlı ile Çorlu ilçeleri arasındaki Sarılar Mahallesi’nde yolcu treninin 5 vagonunun raydan çıkması sonucu meydana gelen faciayla sarsıldı. Edirne Uzunköprü ile İstanbul Halkalı seferini yapan 12703 No’lu yolcu treni, 362 yolcu ve 6 kişilik personelle saat 17.20 sıralarında, Muratlı ile Çorlu arasındaki Sarılar Mahallesi mevkiine ulaştı.

Raylar boşta kaldı

Yolcu treninin, buradaki bir menfezin üzerinden geçişi sırasında facia meydana geldi. Trenin lokomotifinin ve ilk vagonunun geçişinden sonra menfezin altındaki toprak kayması sonucu raylar boşlukta kaldı, trenin ilk vagonundan sonraki diğer 5 vagonu, raylardan çıkarak, araziye devrildi. Korkunç faciada 24 kişi hayatını kaybetti, 318 kişi yaralandı.

Yolcular tavana çarptı

Kazadan sağ kurtulanların anlattıkları ise facianın ne denli şiddetli olduğunu gözler önüne serdi. Kazada yaralanan 56 yaşındaki Ceyhan Kahveci, “Tren bir kere basket topu gibi yere vurup vurup havaya zıpladı. Koltukta oturanlar tavanlara çarptı. Koltuklar yerlerinden söküldü. Tren ayrı ayrı parçalara bölündü” dedi. Yaralılardan 65 yaşındaki Pembe Gülsem de yaşananları, “En sondan ikinci vagondaydım. Bir ses geldi bir anda sesten sonra bir şeyler oldu ben gözümü açtığımda yerde yatıyordum. Vagonların altından kendi imkanlarımızla çıkmaya çalıştık” sözleriyle anlattı.

Haberin Devamı

Baba oğuldan trende son selfie

Kazada ölenler arasında 9 yaşındaki Oğuz Arda Sel ile babası Hakan Sel de yer alıyor. Hakan Sel oğlu ile birlikte babasını ziyarete gitmişti. Trenle İstanbul’a dönüyorlardı. Sosyal medyada yapılan kayıp çağrılarının ardından baba ile küçük oğlunun öldüğü tespit edildi. Oğuz Arda Sel’in trende çekilmiş fotoğrafları da ortaya çıktı.

Vagon 5 takla attı

Korkunç kazada eşini kaybeden Ekrem Tuna’nın sözleri ise yürek yaktı: Tren giderken takırtı sesleri geldi. Eşim, ‘Ekrem ne oluyor, ölüyoruz’ dedi. Daha sonra vagon 4-5 takla attı. Eşim, vagonun altında kaldı, iç kanamadan öldü. Ailem öldü, melek oldu gitti. Yalnız kaldım, keşke ben de ölseydim, gitseydim. Yaralılardan Yasin Kızıltepe de, “Ellerimle başımı korumaya çalıştım. Bu sırada dizim, ayağım ve belim sağa sola çarptı. Omurgamda ağrı var. Kaza olmasaydı 2 durak sonra ben inecektim” dedi.

Haberin Devamı

Kız kardeşler ve kuzenin acı kaderi

Kazada Özgenur (20) ile kardeşi Gülce Dikmen (12) ve kuzenleri (teyze kızı) Sena Köse (15) de yaşamını yitirdi. İki kardeşin yaralanan anne Funda Dikmen ile birlikte Edirne’de yaşayan anneannelerini ziyarete gittiği, kuzenlerinin de kendilerine eşlik ettiği öğrenildi. Özgenur ile Gülce Dikmen’in cenazeleri Uzunköprü’de toprağa verildi.

Düğünden dönüyordu
Kazada yaşamını yitiren Özcan Cesur’un (47) cenazesi, memleketi Muratlı ilçesinde toprağa verildi. Akrabasının düğünü için Muratlı’da bulunan, evli ve 2 çocuk sahibi Özcan Cesur, düğün sonrası Çorlu’ya dönmek üzere trene binmişti.
10 aylık kızıyla birlikte can verdi
28 yaşındaki Derya Kurtuluş, 10 aylık kızı Beren ile yaşamını yitirdi. Derya Kurtuluş’un 3 yaşında ‘Kemal’ adında bir oğlunun bulunduğu, eşi Melih Kurtuluş’un Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Daire Başkanlığı’nda çalıştığı öğrenildi. Anne ile kızının cenazesinin dün Çorlu Garaj Camii’nde ikindi namazının ardından Vakıflar Mahallesi Mezarlığı’nda toprağa verildi.
‘Raylarda su vardı fren kolunu çektik’

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı, tren kazasıyla ilgili makinistler Halil Altınkaya ile Suat Şahin ve tren şefini ifadelerini almak üzere savcılığa çağırdı. Ardından da seferlerden sorumlu 3 görevlinin daha ifadesine başvurulması talimatını verdi. İfadelerinin ardından serbest bırakılan makinistler ve tren şefi, yetkililere yaşananları şu sözlerle anlattı: Balabanlı-Çorlu arasında 162’nci kilometrede saatte 100-110 kilometre arasında hızla seyrediyorduk.

İlk vagon geçti

Saat 17.00 sularında kazanın meydana geldiği menfeze yaklaştık. Güzergahta bir olumsuzluk görülmüyordu. Ancak kazaya neden olan bölgeye yaklaştığımızda rayların bir miktar suyla kaplı olduğunu fark ettik. Tren o anda sarsılmaya başladı. Sarsıntıyı hissedince hemen fren kolunu çektik. Lokomotif ve ardından gelen ilk vagon menfezi geçti. Ama sonraki 5 vagon trenin ağırlığının da oluşturduğu güçlü sarsıntının etkisiyle raydan çıktı ve devrildi. Tüm bunlar saniyeler hatta saliseler içinde oldu.

Son kontrol nisanda yapıldı

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, gece önce olay yerine gelip, incelemelerde bulundu.

124 yaralı tedavi altında

Başbakan Yardımcısı Akdağ, 24 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı ve “Tekirdağ Valiliğimizde kurulmuş olan kriz yönetim merkezi meselenin en başından itibaren etkin ve hızlı biçimde meseleye müdahale etmiştir” dedi. Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise kaza sonrası 318 kişinin hastanelere başvurduğunu belirterek, “Bu müracaatlardan 194 tanesi ayakta tedavi edilip taburcu edildi. 124 hastamız şu anda tedavi altında” bilgisini verdi.

Menfez aşırı şişmiş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da şu bilgileri verdi: Yılda 1 kez yapılması gereken geometrik kontroller, en son nisan ayında yapılmış. Yol boyunca tren teşkil elemanlarımız ve şeflerimiz kontrollerini yapar, onu da ilgili mercilere bildirirler. Dün metrekareye saatte 32 kilogram yağış düştü. Bu da oradaki menfezde olağanüstü bir şişmeye neden olmuş, böyle olunca da tren rayları ve menfez arasındaki malzemeyi götürmesi suretiyle orada bir boşluk oluşturmuş., Tren geçerken raylar normal yoldaki gibi gözükmüş. Birinci vagon yoldan çıkmış ancak mevcut pozisyonunu korumuş daha sonra ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı vagonlar lokomotifini çekmesi suretiyle menfezi geçmekle birlikte yan yatmışlar.

Vagonların altından cenazeler çıkarıldı
Kaza bölgesinde AFAD, UMKE, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ve sağlık ekiplerinin AKUT Arama Kurtarma Derneği ile belediyelere ait iş makineleriyle yaptığı çalışmalar, dün sabah saatlerine kadar sürdürüldü. Bölgeye vinçler ve askeri zırhlı araçlar getirildi. Devrilen vagonlar, vinç, iş makinesi ve çelik halat kullanılarak, kaldırıldı. Vagonların altından bazı yolcuların cenazeleri çıkarıldı.
Kurbanların kimliği açıklandı
Edirne’nin Uzunköprü ilçesi belediyesi, sosyal medya hesabından ölenlerin isimlerini açıkladı. Listeye göre ölenlerin 12’si Uzunköprü, 2’si Kırklareli’nin Pehlivanköy ilçesi, 4’ü Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi, 3’ü Tekirdağ’ın Muratlı ilçesi ve 2’si İstanbul nüfuslarına kayıtlı. Kazada yaşamını yitirenlerin isimleri şöyle: Ersen Gül, Serhat Şahin, Melek Tuna, Ayşe Başaran, Ergün Kerpiç, Hakan Sel, Oğuz Arda Sel, Özge Nur Dikmen, Gülce Dikmen, Sena Köse, İrfan Kurt, Mavinur Tiflizden, Bahar Koçman, Yağmur Laçin, Özcan Cesur, Derya Kurtuluş, Beren Kurtuluş, Emel Duman, Bihter Bilgin, Ömer Alperen Can, Seyfi Ergül, Zübeyde Seven, Gani Kartal ve Rubize Kartal.
‘Tren dray oldu’
Başbakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, trenin tekerleklerinin rayla teması ortadan kalktı ve kaza meydana geldi. Açıklamada; “Tren ile Muratlı-Balabanlı bölgesine geldiğinde dray olması sonucu kaza meydana gelmiştir” denildi. Dray, trenin tekerleklerinin rayla temasının ortadan kalkmasına deniyor.
32.4 milimetre yağış rayları askıda bıraktı
TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası: Kaza yerine en yakın ölçüm istasyonu olan MGM Muratlı İstasyonu’nun verilerine göre olay günü saat 11.00-12.00 arasında 30.4 mm ve 12.00 ile 12.26 arasında ise 2.0 mm olmak üzere 32.4 mm yağış gözlenmiştir. Yağışlar sonucu meydana gelen yüzey akışının, üzerinden tren hattı geçen menfezde sıkışarak menfez üzerinden taşması ve menfez ile tren rayları arasında bulunan zemini süpürdüğünü ve rayları askıda bıraktığını görmekteyiz.
7 yılda bir olur
Yine kaza bölgesine en yakın ölçüm istasyonlarından biri olan Çorlu Meteoroloji İstasyonunun yağış tekerrür analizlerine göre bölgede meydana gelen yağışlar 7 yılda bir görülmesi mümkün yağışlardır. Bu anlamda yağış yönünden bizleri şaşırtan ve beklenmeyen yağışlar değildir. Saat 11.00 ile 12.26 arasında Bölgeye düşen 32.4 mm lik yağışın söz konusu menfeze yüzey akışı olarak ulaşması ve görülen tahribatı yapması en kötü hesaplama ile 60 ila 90 dakika arasında bir zaman almış olsa, kaza anına kadar geçen yaklaşık üç saatlik zaman diliminde menfez de ve menfez üstünde bu zararın neden görülememiş olması ayrıca sorgulanmalıdır.
Artık iklim değişikliğine göre ölçüm yapılmalı
İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: Her menfezin bir havzası vardır ve bu havzada ölçüm yapılarak menfezin boyutları belirlenir. Bunların önceden ölçümleri yapıldı. Ancak iklim değişikliği ile artık havzalara düşen yağmur miktarı değişti. Biz ‘iklim değişikliği’ dediğimiz zaman bir çok kesim ‘kutuplardaki ayının problemi’ olarak görüyordu ancak böyle kazalara da neden olabiliyor. Bu yüzden yeni ölçümler yapılmalı ve buna göre düzenlemelere gidilmeli
İstinat duvarı olsa kaza meydana gelmezdi
Beykent Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Kubilay Kaptan: Mühendisler kazanın yaşandığı yer gibi noktalara zemin iyileştirmesi yapar. Yani toprağı tutucu yan istinat duvarları, toprağın içine çimento enjeksiyonuyla o bölgeyi güçlendirir. Bunlar Marmaray’da da yapıldı. Gayet basit uygulamalardır. Zemin sağlamlaştırılarak taşıyıcılığı artırılır. Bunlar yapıldıktan sonra bile muhakkak rutin olarak her gün kontrol yapılması gerekir.

Haberin Devamı