Gazete Vatan Logo

Trafik kazaları savaş gibi

Yılda ortalama 500 bin kazanın meydana geldiği Türkiye'de, her saatte yaklaşık 50 kaza oluyor, 1 kişi ölüyor, 12 kişi yaralanıyor

Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından yapılan araştırmaya göre, trafik kaza istatistiklerinin tutulmaya başlandığı 1955 yılından, 2000 yılı Temmuz ayına kadar geçen sürede resmi kayıtlara göre yaklaşık 225 bin kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti. Bu rakama kaza mahallinden sonraki ölümler dahil olmadığı, kaza sonrasında yaşamını yitirenlerin sayısı ile birlikte bu rakamın yarım milyonu bulduğu kaydedildi. Araştırmada, 1955-2003 tarihleri arasında trafik kazalarında yaralanan ya da sakat kalanların resmi sayısının ise 2 milyon 360 bin olduğu ifade edildi. Araştırmanın ortaya çıkardığı bu rakamlar, Çanakkale Savaşı'nda 250 bin kişi, son 10 yılda depremlerde 25 bin kişiyi kaybeden Türkiye'nin, trajik trafik kazaları tablosu ile karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

EKONOMİK TABLO DA KORKUNÇ
Araştırmada, trafik kazalarının insani boyutunun yanında maddi boyutuna da yer verildi. Buna göre, Türkiye'nin son 10 yılda 100 milyar dolarlık bir maddi kayba uğradığına dikkat çekilirken, aynı dönemde törerle mücadeleye 100 milyar dolar harcayan Türkiye'nin terörü yenmeyi başardığı, ancak trafik kazalarının ciddi kayıplar ve zararlar vermeye devam ettiği ifade edildi. Araştırmada Türkiye'de meydana gelen trafik kazalarının nedenleri şöyle sıralanıyor: "- Yola birden çıkmak (yüzde 50.1), - Araçlara ilk geçiş hakkı vermemek (yüzde 16.2) , - Yol içinde yürümek, oynamak (yüzde 14.8), - Duran aracın önünden ve arkasından geçmek (yüzde 8.6), - Yayanın otoyola girmesi (yüzde 6.6), - Kırmızı ışıkta geçmek (yüzde 3.4), - Diğer kusurlu haller (yüzde 0.3)".

TRAFİKTE KIRMIZI AYLAR, SAATLER
Havalar soğuyup, yağışlar arttıkça, her yıl yaklaşık 10 bin kişinin ölümüne ve 10 milyar dolarlık ekonomik kayba neden olan trafik kazaları, 'kırımız aylar' denilen yeni bir dönemece giriyor. Aşırı hız, uyuma, buzlanma gibi etkenler bu dönemeci daha tehlikeli hale getiriyor. ATO tarafından hazırlanan, "Kırmızı Aylar, Kırmızı Saatler ve Kırmızı Noktalar" raporu, trafik kazalarının en çok yaşandığı kırmızı aylara dikkati çekiyor. Rapora göre, Türkiye'de en çok kaza Kasım, Aralık ve Ocak aylarında meydana geliyor. Kırmızı ayların o yıl meydana gelen toplam kazalardaki oranı, Kasım ayında yüzde 8.95, Aralık ayında yüzde 10.4, Ocak ayında ise yüzde 9.5 olmak üzere toplam yüzde 28.4. Bu oran diğer aylarda yüzde 7-8 arasında değişiyor. Trafik kazalarının yüzde 85.7'sinin gerçekleştiği, toplam ölümlerin yüzde 34'ünün meydana geldiği şehir içi yollarda, şehirlerarası yollara oranla daha fazla kaza olması, buna karşılık bu kazaların daha az ölüme neden olması, çok sık hız değiştirilmesine, şehir içi trafiğin daha ağır seyretmesine ve ağır tonajlı araçların azlığına bağlanıyor.

Haberin Devamı