Gazete Vatan Logo

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır? (Trafik cezası borcu olanlara indirim!)

Araç sayısının her geçen gün artması ile kesilen trafik cezaları da artıyor. Sürücüler, isimlerine kesilen trafik cezalarının nasıl sorgulandığını ve nasıl ödeneceğini merak ediyor. Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri online olarak hızlı bir şekilde yapılabiliyor.

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır? (Trafik cezası borcu olanlara indirim!)

Trafiğe çıkan araç sayısı her geçen artıyor. Buna bağlı olarak da trafik cezalarında da bir artış gözleniyor. Trafik cezası sorgulamak ve trafik cezası ödemek için birden fazla seçenek bulunuyor. Maliye Bakanlığı, trafik cezası borcu ve vergi borcu olanlar için bir karar aldı. Alınan karara göre ceza borcu olanlara indirim uygulaması yapılacak. İndirim uygulamasında son gün 30 Haziran!

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASINDA İNDİRİM

Trafik cezası borcu ve vergi borcu olanlar ile ilgili olarak, Maliye Bakanlığı tarafından tebliğ yayınlandı. Tebliğe göre, vergi borcu ve trafik cezası borcu olanlara indirim uygulanacak. Yasa ile birlikte borçlu olanların borçlarının yeniden yapılandırılması sağlanacak. Borçları için yeniden yapılandırma isteyenler, son gün olan 30 Haziran tarihi de dahil Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ya da vergi daireleri aracılığıyla başvuru işlemi yapabilirler.

Konu ile ilgili olarak çıkarılan kanun kapsamında toplam 73 milyar tutarında borcun yeniden yapılandırılması sağlanacak. Kanun ile çıkarılan af, 31 Mart 2017 tarihiden önce kesilmiş olan ve kesinleşen zamanında ödenmemiş borçlar için geçerli olacak. Yasa ile borcunu peşin ödeyecek olanlar, faiz yükünden kurtulacaklar. Örneğin; 14 Nisan 2016 tarihinde alkollü olarak aracı başında yakalanan kişiye trafik cezası olarak 844 lira kesilmiş kabul edelim. Bu kişinin trafik cezası, 2017 yılı itibariyle 591 lira faize sahip olur. Trafik cezası faiz ile birlikte 1435 liraya çıkar. Bu trafik cezasını ödemek isteyen ve indirim için son gün olan 30 Haziran’da dahil olmak üzere gerekli başvuruyu yapan yalnızca 897 lira ödeyecek. 53 liralık enflasyon farkıyla 591 lira faiz ödemekten kurtulmuş olacak.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR VE NASIL ÖDENİR?

Trafik cezası sorgulama işlemleri online olarak yapılabilir. Online olarak sorgulama için 3 seçenek bulunur. Bu seçeneklerden bir tanesi Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ile sorgulama işlemidir. Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesine girildikten sonra sitede yer alan ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ bağlantısına girilerek trafik cezası sorgulama işlemi yapılabilir. ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ alanında ad, soyad, T.C. kimlik numarası ve doğum tarihi bilgileri istenir. İstenen bilgiler ilgili yerlere doğru şekilde yazılır. Ardından yapılacak olan trafik cezası sorgulama işlemi ile son bir yıla ait tüm trafik cezalarına erişim sağlanabilir.

Haberin Devamı

Trafik cezası sorgulama için ikinci bir seçenek ise Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden yapılan sorgulamadır. Gelir İdaresi internet sitesinden de Emniyet Genel Müdürlüğü sitesinde olduğu gibi sorgulama yapılabilir. Bunun dışında isteyenler, cep telefonlarını kullanarak da trafik cezası sorgulama işlemi gerçekleştirebilirler. Kısa mesaj bölümüne TPC boşluk, Plaka No boşluk, tescil tarihi boşluk, T.C no yazılır ve 1189’a gönderilir.

Örnek: TPC 06GİB39 30032007 12345678912

Trafik cezası sorgulama için bir başka seçenek ise e-Devlet’tir. e-Devlet sistemi ile sorgulama için e-Hizmetler bölümüne gidilir. Buradan Emniyet Genel Müdürlüğü menüsü kullanılarak gerekli işlemler yapılabilir.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASINI ERKEN ÖDEYENLERE İNDİRİM!

Trafik cezası olan kişiler, bu cezalarını erken öderlerse yüzde 25 oranında indirimli olarak ödeme yaparlar. Trafik cezalarında erken ödeme indiriminden yararlanmak isteyenlerin, trafik cezalarını 15 gün içinde ödemesi gereklidir. 15 gün içinde ödenmeyen cezalar için erken ödeme indirimi uygulanmaz. Trafik cezası erken ödendiğinde ödeyene indirim avantajı sunar. Trafik cezası zamanında ödenmez ve gecikirse gecikme zammı uygulanır. Gecikme zammı gecikme olan her ay için geçerlidir ve zam yüzde 5 olarak uygulanır.