Gazete Vatan Logo

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır? (Trafik cezası borcunda indirim!)

Trafiğe çıkan araç sayılarının her geçen gün artması sonucunda, kesilen trafik cezaları da artıyor. Sürücüler tarafından da trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemlerinin nasıl yapıldığı merak ediliyor. Online olarak yapılabilen trafik cezası sorgulama işlemleri kolaylıklar sağlıyor. Peki trafik cezası sorgulama nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır? (Trafik cezası borcunda indirim!)

Trafik kurallarına uyulmadığı takdirde araç sürücülerine trafik cezaları kesilir. Trafik cezalarının sorgulanması için de birden çok seçenek bulunur. Online olarak trafik cezası sorgulama işlemi dışında online olarak, kesilmiş olan trafik cezalarının ödeme işlemleri de hızlı bir şekilde yapılabilir.

TRAFİK CEZASI BORCU OLANLARA İNDİRİM!

Maliye Bakanlığı tarafından af ile ilgili bir tebliğ yayınlandı. Buna göre vergi borcu ya da trafik cezası borcu olanlar için indirim uygulanacak. Yasa kapsamında borçların yeniden yapılandırılmasına olanak sağlanıyor. Borçlarını yeniden yapılandırmak isteyen borçlu kişiler, 30 Haziran 2017 tarihine kadar (30 Haziran’da dahil) vergi dairesi ya da Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesinden başvuru yapabilirler.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Çıkarılan kanun ile 73 milyar tutarındaki borçlar yeniden yapılandırılacak. Af, 31 Mart 2017 tarihi öncesi kesilen ve kesinleşmiş olan zamanında ödenmeyen borçları kapsıyor. Yasa kapsamında peşin ödeyecek olan kişiler faiz ödemekten kurtulacaklar. Örneğin; 14 Nisan 2016 tarihinde alkollü olarak yakalanmış bir kişi için 844 lira trafik cezası kesilmiş kabul edelim. Bu kesilen ceza, 2017 yılı itibariyle 591 lira faize sahip oluyor. Trafik cezası faiz ile birlikte toplamda 1435 liraya çıkıyor. Bu ceza için ödeme yapmak isteyen ve 30 Haziran 2017 tarihine kadar başvuru yapan 897 lira ceza ödeyecek. Yani 53 liralık enflasyon farkıyla 591 lira olan faiz tutarından kurtulacak.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR VE ÖDENİR?

Trafik cezası sorgulama işlemi, online olarak 3 farklı şekilde yapılabilir. Bu seçeneklerden birincisi Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet sitesidir. Site üzerinden ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ alanından sorgulama gerçekleştirilebilir. ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ bölümüne girilerek burada yer alan ad, soyad, T.C. kimlik numarası ve doğum yılı gibi bilgiler doldurulur. Gerekli bilgilerin yazılması sonucunda son bir yıla ait olan trafik cezalarına ulaşılabilir. Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinde olduğu gibi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden de trafik cezası sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Trafik cezası bulunan kişiler yine bu internet siteleri üzerinden trafik cezalarını kredi kartı ile ödeyebilirler.

Haberin Devamı

Trafik cezası sorgulama için üçüncü seçenek ise e-Devlet sistemidir. e-Devlet sistemi ile pek çok kamu hizmetine ulaşabilir ve sıra beklemeden hızlıca işlemlerinizi yapabilirsiniz. e-Devlet sistemi ile trafik cezası sorgulamak için sisteme giriş yaptıktan sonra ekranın sol üst tarafından yer alan ‘’Hizmetler’’ bölümünden ‘’Emniyet Genel Müdürlüğü’’ sekmesine tıklayarak açılan menüden gerekli işlemleri yapabilirsiniz.

TRAFİK CEZASI İNDİRİMİ

Trafik cezasını erken ödeyenler için %25 oranında indirim uygulanır. Trafik cezası indiriminden yararlanabilmek için 15 gün içinde ödenmesi gereklidir. 15 gün içinde ödenmeyen trafik cezaları için %25 oranında indirim uygulanmaz. Örneğin 200 Türk Lirası trafik cezası alan birisi 15 gün içinde ödemesi halinde 150 lira ödeme yapar.

Haberin Devamı

Trafik cezalarının erken ödenmesi kolaylık sağlar. Geciken trafik cezaları için gecikme zammı uygulanır. Yüzde beş olarak belirlenen trafik cezası gecikme zammı kapsamında mevcut cezaya geciken her ay için %5 oranında faiz uygulanır.