Gazete Vatan Logo

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri, online olarak gerçekleştirilir. Online olarak sorgulama yapılan trafik cezaları, kredi kartı ya da banka kartı ile ödenebilir. Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri için en çok tercih edilen seçenek E-Devlet sistemidir. E-Devlet sistemi ile trafik cezası sorgulaması nasıl yapılır? Trafik cezası nasıl ödenir?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Trafikte kurallara uymayan araç sürücülerine trafik cezası kesilir. Trafik cezası kesilen kişiler cezalarını E-Devlet sistemi üzerinden sorgulayarak ödeme işlemi yapabilirler. E-Devlet sistemi dışında Emniyet Genel Müdürlüğü ya da Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitelerinden de trafik cezası sorgulanarak ödenebilir. Trafik cezasının erken ödenmesi halinde sürücülere ceza için indirim uygulanır.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA VE ÖDEME

Trafik cezası kesilen kişiler üç farklı yöntem kullanarak trafik cezalarını sorgulayabilir ve ödeyebilirler. Trafik cezası; E-Devlet sistemi, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi kullanılarak sorgulanabilir ve ödenebilir. Trafik cezası için kullanıcılar tarafından en çok tercih edileni E-Devlet sistemidir. E-Devlet sistemi ile trafik cezası sorgulaması dışında pek çok kamu hizmetine de ulaşım sağlanarak işlem gerçekleştirilebilir.

Haberin Devamı

E-Devlet sistemi üzerinden trafik cezası sorgulaması ve ödemesi yapmak isteyen kişiler, E-Devlet sistemine giriş yapmalıdır. Sisteme giriş için E-Devlet şifresi, E-imza, internet bankacılığı, mobil bankacılık ve T.C. kimlik kartı giriş seçenekleri yer alır. Bu giriş seçenekleri arasında en çok tercih edilen giriş seçeneği E-Devlet şifresi ile giriştir. E-Devlet şifresine sahip değilseniz en yakın PTT şubesi aracılığı ile E-Devlet şifresi temin edebilirsiniz. Şifre alındıktan sonra, şifre ve T.C. kimlik numarası ile E-Devlet sistemine turkiye.gov.tr internet sitesi kullanılarak giriş yapılır. E-Devlet sistemine giriş işleminin ardından ekranın sol kısmında yer alan menü kullanılarak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bağlantısına girilir. Bu bağlantıda bulunan hizmet listesinden ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısı ile trafik cezası sorgulama işlemi yapılabilir.

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden trafik cezası sorgulaması ve ödemesi yapmak isteyen kişiler de egm.gov.tr internet sitesine giriş yapmalıdırlar. İnternet sitesine giriş işlemi yapıldıktan sonra ‘’Trafik Cezası ve Sorgulama’’ bağlantısı açılır. Açılan bağlantıdan ad, soyad ve T.C. kimlik numarası bilgileri ilgili yerlere yazılır. İstenen bilgilerin doğru olarak girilmesinin ardından da son bir yıla ait olan trafik cezalarının sorgulaması yapılabilir.

Haberin Devamı

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi gerçekleştirmek isteyenler de gib.gov.tr internet sitesine giriş yapmalıdır. Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesine giriş işlemi yapıldıktan sonra e-işlemler bağlantısı üzerinden ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bölümüne girilir. Bu bölümden ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı ile trafik cezası olup olmadığının kontrolü sağlanarak ödeme işlemi gerçekleştirilebilir.

TRAFİK CEZASINI ERKEN ÖDEYENLERE İNDİRİM!

Trafik cezası olan kişiler, trafik cezalarını erken ödemeleri halinde yüzde 25 indirimli olarak ödeme imkanına sahip olurlar. Trafik cezası için sunulan indirim hakkından yararlanılabilmesi için, trafik cezasının kesildiği tarih itibariyle 15 gün içinde ceza ödemesi gerçekleştirilmelidir. 15 gün içinde ödenmeyen cezalar için yüzde 25 indirim hakkı tanınmaz. Geç ödenen trafik cezaları için de gecikme yapılan her ay için yüzde 5 oranında bir gecikme zammı uygulanır.

Haberin Devamı