Gazete Vatan Logo

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Araç sayısının her geçen gün artmasıyla birlikte araçlara kesilen trafik cezaları da artıyor. Sürücüler, yapmış oldukları trafik kuralı ihlaline göre farklı trafik cezaları alıyorlar. Trafik cezası sorgulama işlemleri E-Devlet sistemi ile yapılabiliyor. Adına trafik cezası kesilen kişiler, ödeme işlemlerini de yine sistem üzerinden gerçekleştirebiliyor. Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Trafikte, kurallara uymadığı tespit edilen sürücülere ceza kesilir. Sürücüler cezalarının ne kadar olduğunu E-Devlet sisteminden öğrenebilirler. E-Devlet dışında, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü internet siteleri ile de aynı işlem yapılabilir. Kredi kartı ya da banka kartı kullanılarak da trafik cezası ödenebilir.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA VE ÖDEME

Trafik cezasını sorgulamak ve ödemek isteyenler için üç farklı seçenek bulunuyor. Bu seçenekler; E-Devlet, Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesidir. Sorgulama ve ödeme seçenekleri içerisinde kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen seçenek, E-Devlet seçeneğidir. E-Devlet sistemi ile sadece trafik cezası ile ilgili işlem yapılmaz. Kamu kurumlarına ait iki binin üzerinde hizmete erişim sağlanabilir.

E-Devlet sistemini kullanarak trafik cezası sorgulamak ve ödeme işlemi gerçekleştirmek isteyenler, E-Devlet sistemine kullanıcı bilgileri ile giriş yapmalıdırlar. Sisteme giriş yapıldıktan sonra ekranın sol tarafında yer alan hizmet menüsünden kamu kurumlarına ulaşılabilir. Bu menüden Emniyet Genel Müdürlüğü bölümüne gidilerek buradan ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısı kullanılarak trafik cezası sorgulanabilir.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ile trafik cezası ödemek isteyenler, www.egm.gov.tr internet sitesine girmelidirler. İnternet sitesine girildikten sonra ‘’Trafik Cezası ve Sorgulama’’ bağlantısı açılır. Ardından ad, soyad ve T.C. kimlik numarası gibi istenen bilgiler doğru olarak yazılır. Bilgilerin yazılması ile de sürücüye ait olan son bir yılın trafik cezalarına ulaşılabilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesini kullanarak trafik cezası sorgulamak isteyenler, www.gib.gov.tr internet sitesine girmelidirler. İnternet sitesine girildikten sonra e-işlemler bağlantısına girilir. Buradan da ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bölümünden ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı kullanılarak trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi gerçekleştirilebilir.

Haberin Devamı

ERKEN ÖDEYENE TRAFİK CEZASINDA İNDİRİM!

Adına trafik cezası kesilmiş olan sürücüler, trafik cezalarını erken öderseler erken ödeme indiriminden yararlanabilirler. Bu indirimden yararlanabilmek için cezanın kesildiği tarihten itibaren 15 gün içinde cezanın ödenmesi gereklidir. Böylece ceza %25 oranında indirimli olarak ödenebilir. Ceza 15 gün içinde ödenmezse erken ödeme indirimi avantajından yararlanılamaz. Trafik cezası geç ödenirse de gecikme olan her bir ay için %5 oranında gecikme zammı uygulanır.