Gazete Vatan Logo

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Trafik cezaları yapılan kural ihlallerine göre değişiklik gösteriyor. Adına trafik cezası kesilen sürücüler, trafik cezası sorgulama işlemlerini E-Devlet sistemini kullanarak öğrenebilirler. E-Devlet sisteminden trafik cezası sorgulama işlemi dışında trafik cezası ödeme işlemi de gerçekleştirilebilir. E-Devlet sistemiyle trafik cezası nasıl sorgulanır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Sürücüler tarafından trafik kurallarına uyulmadığında, yetkili kişiler tarafından ceza kesilir. Sürücüler, trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemlerini E-Devlet ile yapabilirler. Ödeme, banka kartı ya da kredi kartı ile gerçekleştirilebilir. Bunun dışında Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden de trafik cezası ile ilgili işlemler kolayca halledilebilir.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

TRAFİK CEZASI SORGULAMA VE ÖDEME

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri için üç seçenek bulunur. Bunlar E-devlet, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ve Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesidir. Bu seçenekler ile hem sorgulama yapılabilir hem de ödeme işlemi gerçekleştirilebilir. Sürücüler tarafından trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi için en çok tercih edilen seçenek E-Devlet sistemidir. E-Devlet sistemi ile trafik cezası dışında da pek çok kamu kurumu üzerinden hizmete ulaşım sağlanabilir.

E-Devlet sistemi ile trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi yapmak isteyenler, E-Devlet sistemine giriş yapmalıdırlar. Sisteme kullanıcı bilgileri ile giriş yapıldıktan sonra menü üzerinden e-Hizmetler bağlantısı açılır. e-Hizmetler bağlantısında yer alan kurumlardan Emniyet Genel Müdürlüğü hizmetleri açılır. Bu hizmetler içerisinden de ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısı ile trafik cezası sorgulaması yapılabilir.

Haberin Devamı

Trafik cezasını Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden sorgulamak isteyenler, www.egm.gov.tr internet sitesine girmelidirler. İnternet sitesine giriş yapıldıktan sonra ‘’Trafik Cezası ve Sorgulama bağlantısı kullanılarak açılan sayfa üzerinden ad, soyad ve T.C. kimlik numarası gibi bilgiler ilgili yerlere yazılmalıdır. Bilgilerin doğru şekilde yazılması ile son bir yıla ait tüm trafik cezaları görüntülenebilir.

Trafik cezası sorgulama işlemini Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden yapmak isteyenler www.gib.gov.tr adresinden işlemlerini gerçekleştirebilirler. Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesine giriş yapıldıktan sonra e-işlemler bağlantısı açılır. e-işlemler bağlantısından da ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ kısmına girilir. Bu kısımdan da ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı ile trafik cezası sorgulanabilir. Sorgulama dışında yine aynı yerden trafik cezası da ödenebilir.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASINI ERKEN ÖDEYENLERE İNDİRİM!

Trafik cezası kesilen sürücüler, trafik cezalarını erken öderseler ödemelerini %25 oranında indirimli olarak yapabilme imkanına sahiptirler. Erken ödeme yapabilmek için tanınan süre, 15 gündür. Eğer 15 gün içinde trafik cezası ödenmezse, trafik cezası indirim hakkından yararlanılamaz. Cezanın 15 gün içinde ödenmesi sürücülere de indirim avantajı ile kolaylık sunar. Trafik cezası geç ödendiğinde ceza için gecikme zammı uygulanır. Gecikme zammı gecikme olan her bir ay için %5 oranında uygulanır.