Gazete Vatan Logo

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

Trafik kuralları, insanların can ve mal varlıklarını güvence altına almak, anayasal hakları olan seyahat hakkını en sağlıklı ve verimli şekilde kullanmalarını sağlamak amacıyla bilimsel veriler ve deneyimler ışığında hazırlanır. Pek çoğu evrensel olan bu kurallar, farklı coğrafyalarda ve bazı kültürlerde, kendine has özellikler gösterebilir. Değişen yaşam alışkanlıkları ve dünya düzeni ile birlikte trafik kuralları da zaman zaman değişebilir, daha çağdaş bir deyimle, güncellenebilir. Kara yollarında araç kullanan herkes, trafik kurallarını en güncel haliyle bilmekle yükümlüdür. Trafik kurallarını bilmiyor olmak kimseyi cezai sorumluluktan kurtarmaz.

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

Trafik kurallarını çiğneyerek diğer sürücülerin ve yayaların can ve mal güvenliğini tehlikeye atanlar, değişik miktarlarda para cezasına çarptırılır. Herhangi bir şekilde tespit edilen bu sürücülerin cezaları, PTT görevlileri tarafından, sürücülerin beyan ettikleri adrese gönderilir. Adres değişikliği ya da seyahat sebebiyle adreste bulunamayan sürücülerin ceza tutanakları, bağlı bulundukları muhtarlıklara bırakılır. Muhtarların bu ceza tutanaklarını kabul etmeme hakları vardır. Böyle bir durumda ise cezalar Emniyet Müdürlüklerine bırakılır. Emniyet Müdürlükleri tarafından vergi dairelerine iletilen ceza makbuzları burada sisteme işlenir. Kısacası, vatandaşların tebligat sırasında beyan ettikleri adreste bulunmamaları, cezanın 1 ay içinde ödenmesi gerekliliğini ortadan kaldırmaz ve cezayı ertelemez. Bu da sürücülerin zaman zaman trafik cezası sorgulamalarını gerekli kılan bir uygulama olarak karşımızda duruyor.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Haberin Devamı

Adınıza düzenlenmiş trafik cezası olup olmadığını sorgulamak ve eğer varsa ödemek için bankaya ya da Emniyet Müdürlüklerine gitmenize, sıra beklemenize hiç gerek yok. Kapsamı her geçen gün daha da genişleyen e-devlet sistemi sayesinde evinizden çıkmadan, hatta yerinizden bile kalkmadan trafik cezalarınızı sorgulayabilir, borcunuzu ödeyebilirsiniz. Düzenli aralıklarla sorgulama yaparak cezaları vaktinde tespit etme şansını ve erken ödemede indirim fırsatını değerlendirmiş olursunuz.

E-DEVLET ÜZERİNDEN TRAFİK CEZASI SORGULAMA

E-devlet uygulamasına giriş için gerekli olan e-devlet şifresini herhangi bir PTT şubesinden alabilirsiniz. TC kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle sisteme girdikten sonra, dilerseniz menüden aradığınız kurumu seçebilir, dilerseniz arama çubuğuna aradığınız hizmeti yazarak Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesine ulaşabilirsiniz. Kimlik bilgilerinize göre düzenlenmiş trafik cezalarınız burada listelenecektir. Adınıza düzenlenmiş ceza tutanaklarına kendi kimlik bilgilerinizi ya da aracınızın plakasını girerek ulaşabilirsiniz. Buradan kredi kartınızı kullanarak ödemenizi de gerçekleştirebilirsiniz. Bu şekilde ödeme yapmak istemiyorsanız, trafik cezası borçlarınızı herhangi bir PTT şubesinden nakit olarak da ödemeniz mümkün.

Haberin Devamı

CEZA İNDİRİMİ HANGİ ŞARTLARDA UYGULANIR?

Trafik cezalarının ödenmesi hakkındaki usul ve esaslar, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 115. maddesinde açıklanmıştır. Buna göre hakkınızda düzenlenmiş cezayı, adresinize tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 gün içinde ödemeniz gerekir. İlk 15 gün içinde yapılan ödemeler %25 indirime tabidir. 15 günden son ödeme tarihine kadar olan sürede yapılan ödemelerde indirim yapılması söz konusu değildir. Borcunu yasal süresi yani 1 ay içinde ödemeyenlerden ise %5 gecikme faizi tahsil edilir.