Gazete Vatan Logo

Trabzon İstihbarat’a Dink baskını yapılmış

Trabzon İstihbarat’a Dink baskını yapılmış

Hrant Dink suikastıyla ilgili kamu görevlileri hakkında açılan soruşturmada çarpıcı bir gelişme daha yaşandı. Al Jazeera Turk’ten Selahattin Günday’ın haberine göre; Emniyet İstihbarat Dairesi tarafından Şubat 2015’te oluşturulan özel ekip, Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü arşivinde arama yaptı. Ancak arşivdeki evrâkın imha edilmesi ihtimaline karşı bu aramadan Trabzon’a haber verilmedi. Bu çerçevede daire başkanlığı ekipleri, Ağustos ayında Trabzon İstihbarat Birimi’ne bir nevi ‘baskın’ yaptı.

Islak imzalı raporlar!

Bu aramada ‘12 Ekim 2006’ ve ‘12 Kasım 2006’ tarihlerinde haber elemanı Erhan Tuncel ile yapılan ve bugüne kadar ortaya çıkmayan görüşmelerin ıslak imzalı raporları bulundu.

Trabzon İstihbaratı’ndan çıkan yeni bilgi ve belgeler 20 Ağustos 2015’te soruşturma savcısı Gökalp Kökçü’ye İstanbul’da iletildi. Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ise, 26 Ağustos’ta adliyeye gelerek bizzat ifade verdi. Bu ifadede Trabzon’da bulunan evrakların nasıl gönderileceğine ilişkin talimat da savcı tarafından Dinç’e verildi. 2 Eylül günü, savcı Kökçü’nün tarif ettiği şekilde Trabzon’da bulunan evrak, 61 sayfalık rapor halinde gönderildi.

Haberin Devamı

Kayıtlar da silinmişti

Savcı Kökçü hazırladığı Hrant Dink cinayeti iddianamesinde; ‘12 Ekim 2006’ ve ‘12 Kasım 2006’ tarihlerinde haber elemanı Erhan Tuncel ile yapılan ve bugüne kadar ortaya çıkmayan görüşme raporlarının, “Engin Dinç’in ifadeye geldiği sırada kendisine verildiğini, bunların bugüne kadar soruşturma makamlarından gizlendiğini” belirtmişti. Bu raporlar ne savcılıkta, ne Trabzon istihbaratının ne de Ankara’daki İstihbarat Daire Başkanlığı’nın bilgisayarlarında bulunuyordu. Zira her iki şehirdeki polis istihbarat merkezlerinde bu konuya dair dijital kayıtlar da silinmişti.

Haberim yok demişti!

Elde edilen raporlar Engin Dinç’in Trabzon İstihbaratı’nın başından ayrılmasından sonra da ‘12 Ekim 2006’ ile ‘12 Kasım 2006’ dönemlerinde de Trabzon’daki ekiplerin Erhan Tuncel ile yeni görüşmeler yaptıklarını, Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay’ın da bu görüşmelerden haberdar olduğunu gösteriyordu. Raporların altında Reşat Altay’ın imzası vardı. Dink cinayeti işlendiği sırada Trabzon Emniyet Müdürü olan Reşat Altay, 22 Aralık 2014 yılında savcılığı verdiği ifadede ‘Dink’e suikast düzenleneceğinden haberi olmadığını’ söylemişti.

Haberin Devamı