Gazete Vatan Logo

Toyota’nın imdadına Türk Corolla yetişti

"Fabrikamız kapasitesinin yüzde 100’ünü kullanacak”

Toyota Avrupa Başkanı Didier Leroy, Haziran 2013’te Adapazarı’nda üretilmeye başlanacak yeni Corolla’nın krizde markaları için büyük şans olduğunu söyledi. Leroy, “Corolla’nın Adapazarı üretimi için merkezden onay almasaydık çok zor durumda kalırdık. Fabrikamız kapasitesinin yüzde 100’ünü kullanacak” dedi.

Otomotiv devleri, küresel ekonomik krizde yaralarını orta sınıf modellerle sarmaya çalışıyor. Türkiye, Rusya, Hindistan ve Çin ise dünyanın gözünü diktiği pazarların başında geliyor. Toyota da umudunu Türkiye’de üretilmeye başlanacak efsane modeli Corolla’ya bağlamış durumda. Adapazarı fabrikasında 2013’ün ortasında üretimine başlanacak 11’inci nesil Corolla, Toyota’nın en önemli kozu olacak.

Paris Otomobil Fuarı’nda sorularımızı yanıtlayan Toyota Avrupa Başkanı Didier Leroy, “Toyota’nın Adapazarı’nda üretimi için merkezden onay alamasaydık, çok zor durumda kalacaktık” açıklamasını yaptı.

Avrupa’daki fabrikalarının tam kapasiteye ulaşması için titiz bir çalışma yaptıklarını belirten Leroy, şöyle devam etti:

“Adapazarı fabrikasının da tam kapasiteye kavuşması bizim için büyük önem taşıyordu. İngiltere fabrikasını Auris’in üretim üssü yapmaya karar verdik. Bunun için Türkiye pazarına da uygun bir model olmasını istedik ve sedan modelimiz Corolla’yı seçtik. Hem Adapazarı’nın hem de Avrupa operasyonunun geleceğini Corolla ile kurtardık.”

Kapasite % 100’ü geçecek

Yeni Verso’nun yanı sıra Corolla’nın da devreye girmesiyle Adapazarı tesisinin yüzde 100 kapasiteyle çalışacağını söyleyen Leroy, “Hatta satışlar umduğumuz gibi gider ve araç hedef pazarlarda ilgi görürse, üçüncü vardiyaya geçip yüzde 100 kapasitenin de üzerine çıkarız” dedi.

120 bin adet üretecek

Toyota’nın Adapazarı fabrikası iki vardiyada 150 bin adet üretim kapasitesine sahip. Fabrika, üç vardiya ile 180 bin seviyesine kadar çıkabilecek durumda. Adapazarı’nda yılda 50 bin dolayında Verso ve 100-120 bin adet de Corolla üretilmesi planlanıyor. Toyota Türkiye, yeni Corolla için 150 milyon euro yatırım yaptı. Şirket Aralık’tan itibaren tesise 800 kişi alacak.

DIdIer Leroy, Türkiye’de üretilecek yeni Corolla’nın hibrid versiyonunu üretmelerinin mümkün olup olmayacağına ilişkin sorularımız üzerine şu yanıtı verdi: “Hibrid, pahalı bir teknoloji. Ancak kapıyı tamamen kapatmıyoruz. Şayet Türkiye’de hibrid araçlara bir teşvik ya da vergi desteği olursa bunu elbette düşünebiliriz.”

PARİS OTOMOBİL FUARI’NIN ‘EN’LERİ

EN ŞİDDETLİ FUAR PROTESTOSU

8 bin kişiyi işten çıkaracağını ve Aulny tesisini kapatacağını açıklayan PSA (Peugeot-Citroen) Grubu’nu çalışanlar protesto etti. Greenpeace de yeni Volkswagen Golf’ün yeterince çevreci olmadığını savundu.

EN MERAKLI BAŞBAKAN

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, fuardaki markaları tek tek gezdi. Hollande, Bursa’da üretilen yeni Clio hakkında Renault CEO’su Carlos Ghosn’dan bilgi aldı, aracı detaylıca inceledi.

EN ÇOK İLGİ GÖREN MODEL

İngiliz spor otomobil üreticisi McLaren’in sıradışı modeli
P1, fuarda ilgi odağı oldu. Hatta kalabalıktan fotoğraf çekmek bile zordu. Konsept otomobilde 625 beygir güç üreten motor kullanıldığını ekleyelim.

EN GÜZEL STAND MANKENLERİ

Güzel mankenler ve stand hostesleri otomobil fuarlarının vazgeçilmezidir. Her ne kadar Paris biraz sönük geçse de Fiat’taki mankenler göze çarptı.

EN HIZLI ELEKTRİKLİ OTOMOBİL

Mercedes’in yeni elektrikli modeli SLS AMG’de 60 kwh gücünde 4 batarya yer alıyor. Bu piller sayesinde araç
730 beygir güç üretiyor. Elektrikli CLS AMG sadece 3.9 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaşabiliyor. Maksimum hızı ise 250 km/s.

Haberin Devamı