Gazete Vatan Logo

Toyota’nın 3. yerlisi!

Toyota Türkiye'ye, Verso ve Corolla’dan sonra üçüncü model

Toyota Türkiye, Verso ve Corolla’dan sonra üçüncü modelle üretim kapasitesini 300 bin adede çıkaracak. Adapazarı’nda üretilecek yeni araç, son dönemin modası B crossover sınıfında yer alacak

Toyota, Türkiye’de yatırım atağına kalkıyor. 150 milyon euroluk yatırımla Corolla modelini yeniden Adapazarı fabrikasında üretmeye hazırlanan Japon otomotiv devi, yepyeni bir sınıfa Türkiye ile giriş yapacak. Toyota, Adapazarı’nda Verso ve Corolla modellerinden sonra üçüncü bir model daha üretecek.

Şirketin üretmeyi planladığı model, ekonomik krizde yeni trend olan B sınıfı kompakt crossover olacak. Yerli araç, bantlardan 2016’da inmeye başlayacak. Türkiye’de üretilecek Toyota’nın küçük crossover’ı dünya pazarlarına ihraç edilecek. Fabrikanın mevcut 150 bin adetlik kapasitesi yeni Corolla ile ilk etapta 200 bin adede, üçüncü modelle de 300 bin adede yükselecek.

1 numara olacak

Toyota Türkiye CEO’su Orhan Özer, üçüncü modelle fabrikanın yeniden yüksek üretimli rakamlara ulaşacağını belirterek, “Bu yeni modelle Toyota Türkiye’nin eski parlak günlerine dönmesini istiyoruz. Adapazarı fabrikasının yıllık 300 binlik üretim rakamlarına ulaşmasını kendimize hedef koyduk. Bu da ancak üçüncü modelle olabilir. Üçüncü yerli model Toyota Türkiye’ye tekrar Türkiye’nin 1 numaralı sanayi kuruluşu ve ihracatçısı yapacak” açıklamasını yaptı.

Özer, daha önce de çok daha büyük bir projenin peşinde olduklarını ve bu projede yüzde 40 katma değer oranını yakalamanın mümkün olacağını açıklamıştı.

Özer, ilk olarak geçen yıl Haziran ayı başında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’e üçüncü model konusunda müjdeyi vermişti.

Yeni model hibrid teknolojisini de içine alan global bir proje olarak değerlendiriliyor. IHS Automotive tarafından hazırlanan raporda da Toyota’nın Hyundai ve Mazda ile birlikte 2015’ten itibaren B sınıfında yeni bir SUV araca giriş yapacağı belirtiliyor.

Rakipler çoğaldı, Urban Cruiser’la rekabet zorlaştı

Toyota’nın halihazırda mini SUV segmentinde Urban Cruiser modeli bulunuyor. Ancak marka 2009’dan bu yana üretilen modelle beklediği başarıyı yakalayamadı. Aracın özellikleri de günümüzün B crossover modellerinin gerisinde kaldı. Pazara sunulan Nissan Juke, Opel Mokka, Chevrolet Trax, Renault Captur, Peugeot 2008, Suzuki SX4 gibi modeller SUV’ları aratmayan özellikleriyle dikkat çekti. Toyota Türkiye’nin 2012’de 18 adet Urban Cruiser sattığını ekleyelim. İşte tüm bu nedenler yüzünden Toyota yeni bir B crossover modeli yaratarak, sürekli büyüyen bu segmentte söz sahibi olmak istiyor.

Haberin Devamı