Gazete Vatan Logo

Toyota'dan Türkiye'ye büyük müjde!

Toyota, 1994-2006 yılları arasında Adapazarı fabrikasında ürettiği Corolla modelini yeniden Türkiye’de üretme kararı aldı. Şirket, 150 milyon euro yatırımla 2013’ten itibaren 11’inci jenerasyon Corolla’yı Adapazarı’nda üretecek. Auris modelinin üretimi ise İngiltere’ye verilecek. Fabrikaya 400 yeni eleman alacak olan şirketin üretimi de 200 bin adede dayanacak.

Türk otomotiv sektörü, küresel ekonomik durgunluğa rağmen bir yeni yatırım daha kapmayı başardı. Toyota’nın Türkiye distribütörü ALJ Grubu’nun yoğun baskıları meyvelerini verdi ve Toyota 7 yıl aradan sonra dünyada en fazla satan modeli olan Corolla’nın üretimine yeniden Adapazarı fabrikasında başlama kararı aldı. 1994-2006 yılları arasında 300 bin adetten fazla Corolla üreten Toyota Türkiye, 2013’ten itibaren yenilenecek Corolla’nın üretimine start verecek. Bugüne kadar Adapazarı’na 1.2 milyar euro harcayan şirket, 11’inci jenerasyon Corolla için ise 150 milyon euro yatırım yapacak. 2013’ten itibaren Corolla’nın Türkiye’deki bantlardan inmeye başlamasıyla Auris modelinin üretimi de İngiltere fabrikasına kaydırılacak. Şirket, üretime Corolla ve Verso modelleriyle devam edecek. Toyota Türkiye, yeni yatırımla istihdam sayısını da artıracak. Şirket, fabrikaya 400 yeni eleman alacak. Böylece fabrikada çalışan sayısı 3 bin 400 kişiye ulaşacak. Adapazarı tesisinin 150 bin adet olan üretim kapasitesi 200 bin adedi zorlayacak.

Ekonomiye büyük katkı

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye CEO’su Orhan Özer, “1994-2006 yılları arasında ürettiğimiz Corolla modeli dolayısıyla sedan otomobil üretimi konusunda önemli bir tecrübemiz var. Bu karar, kaliteli üretimimize ve çalışanlarımızın, yan sanayimizin, tüm iş ortaklarımızın özverili çalışmalarına duyulan güvenin bir sonucu olarak verildi. Türkiye ekonomisine ve topluma katkılarımız artarak devam edecek” dedi. Proje için planlanan ek yatırım tutarının 150 milyon euro olduğunu ifade eden Özer, Verso modelinin yanı sıra üretimi gerçekleşecek araçla Toyota Türkiye’nin toplam üretim miktarının ve yerlileştirmenin artacağını kaydetti. Özer, şöyle devam etti: “Toyota’nın Avrupa üretiminde optimizasyon ve C segment üretiminde yerlileştirme stratejisi ile paralel olarak, ilgili segmentte sedan üretimi Toyota Türkiye tarafından yapılacak olup, C segment hatchback üretimleri de Toyota’nın İngiltere fabrikası tarafından gerçekleştirilecek.”

Üretim 1994 yılında başladı, banttan 300 bin Corolla indi

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, 1994’ten itibaren 7’nci nesil Corolla’yı Adapazarı fabrikasında üretmeye başladı. 8’inci nesil Corolla üretimi 1998’de, 9’uncu nesil ise 2002’de gerçekleşti. Toyota’nın Türkiye pazarında da en çok sattığı modeli olan Corolla, 2006’da Adapazarı’ndan alındı ve Güney Afrika’ya verildi. Daha sonra da tamamen Japonya’da üretilmeye başlandı. Adapazarı’na Corolla’nın yerine 2007’de hatchback model Auris geldi. Toyota Türkiye, 1994-2006 yılları arasında 300 bin adetten fazla Corolla üretti.

OSD Başkanı: 2012’de üretim ve satış düşecek

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, hafif ticari araçlarda verginin yüzde 10’dan 15’e yükselmesinin otomotiv sektörünü olumsuz etkileyeceğini söyledi. 2011’in son 2 ayında şirketlerin ÖTV artışını karşıladığını ancak önümüzdeki yılın belirsiz olduğunu ifade eden Önen, “Avrupa Bölgesi’ndeki kriz zaten ihracatı olumsuz etkiliyor. Yüzde 70’i yerli hafif ticari araçta ÖTV’yi artırmak üretimi negatif etkileyecek. 2012 yılında üretimin ne olacağını bilmiyoruz” dedi. Önümüzdeki yıl hem hafif ticari araç satışlarının hem de üretimin düşeceğini belirten Önen, “Rakamlar ciddi oranda azalacak” diye konuştu.

‘Hafif’ten geri adımda top Maliye Bakanı’nda

Hafif ticari araçta Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) yaşanan artış, bu yıl 1.2 milyon adetle üretim rekoru kıracak Türk otomotiv sektörünü tehdit ediyor. TÜYAP’ta düzenlenen COMVEX İstanbul 3. Ticari Araçlar, Otobüs ve Yan Sanayi Fuarı, ÖTV gölgesinde açıldı. Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, Türk otomotiv sektörünü bekleyen 3 belirsizliğin olduğunu belirterek, 2012’nin zorlu geçeceğini söyledi. Otay, belirsizlikleri ÖTV artışı, Avrupa Bölgesi’ndeki resesyon ve 2012’de model yılının 1 yıl sürmesi olarak sıraladı. Otay, şöyle devam etti: “ÖTV artışı yerli üreticileri zorluyor. Şu an vergi farkını karşılıyoruz ama 2012’de ne olur. Hafif ticari araçta satılan araçların yüzde 70’i yerli, bu da üretimi direkt etkileyecek. Avrupa Birliği’ndeki borç krizinin Türkiye’ye etkisi olacak. En büyük ihracat pazarlarımızı daralacak. Bu, cari açık için tehlikeli. Pazar etkileyecek bir diğer olası tehlike model yılının değişmiş olması. 2012’de alınacak her araç o yıla ait olacak. Tüketicinin tepkisini bilmiyoruz. Eskiden ‘Aralık ayları çok hareketli geçer’ diyorduk şimdi bir öngörümüz yok. Ford Otosan olarak biz AB dışında farklı pazarlarla çalıştığımız için ihracatımız olumsuz etkilenmez. Örneğin ABD pazarına gerçekleştireceğimiz ihracat rakamları artacak. Ancak bu belirsizliklerden tüm sektör yara alacak.”

ÖTV artışının geri alınması için OSD’nin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’le görüştüğünü belirten Nuri Otay, “Ben verginin yeniden yüzde 10’a döneceğini düşünüyorum. Sayın Bakanımız Ergün’le görüşüldü. Kendisi de verginin geri alınabileceğini bildirdi. Ancak esas önemli olan Maliye. OSD, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten randevu istedi. Önümüzdeki günlerde bir görüşme olacak. Nihai kararı Sayın Şimşek verecek. Maliye Bakanlığı’nın hafif ticariden büyük vergi kaybı olacağını düşünmüyorum. Sektörün geleceği için 2012 yılında mutlaka ÖTV artışından vazgeçilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı