Gazete Vatan Logo

Toyota'da değişim zamanı

Toyota, Auris üretimini Türkiye’den kaydırıyor Corolla geri dönüyor

Toyota, 2012 yılında yenilenecek Auris üretimini Adapazarı fabrikasından başka ülkeye kaydıracak. Auris’in yerine markanın Türkiye’de en fazla sattığı model olan Corolla Sedan geri dönecek. Toyota Türkiye CEO’su Özer, büyümeye geçtiklerini ve 6 aylık ihracat siparişini şimdiden garantilediklerini açıkladı.

Türkiye’ye bugüne kadar 1.2 milyar euro yatırım yapan Toyota, Adapazarı fabrikasındaki stratejilerini değiştiriyor. Toyota’nın ilk kez 2006’da perdesini açtığı ve 2007’de üretimine start verdiği Auris modeli, ülkemize veda etmeye hazırlanıyor.

Toyota Türkiye’nin Adapazarı fabrikasında Corolla Verso’yla birlikte ürettiği Auris, yenileneği tarih olan 2012 yılından itibaren İngiltere’ye kaydırılacak. Auris’in yerine ise Toyota’nın Türkiye’de fazla sattığı ürün olan ve distribütörü ALJ Grup tarafından yeniden üretilmesi istenen Corolla Sedan geri dönecek. 2013’te yenilenmesi beklenen Toyota’nın dünyada en fazla satış gerçekleştirdiği model olan Corolla Sedan, Adapazarı’ndaki bantlardan yeniden inmeye başlayacak. Hatırlanacağı üzere Toyota Türkiye, 1994 yılından 2006’ya kadar Corolla Sedan’ı Adapazarı’nda üretmiş, daha sonra Japonya’dan ithal etmeye başlamıştı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) bu yıl ilk kez dağıttığı Gladyatörler Ödül töreninde sorularımızı yanıtlayan Toyota Türkiye CEO’su Orhan Özer, yeni stratejilerini açıkladı. Özer, “Auris modelimizin üretimi Türkiye’den gidiyor. Gitmesi iyi oluyor çünkü yerine yeni model alacağız” açıklaması yaptı. Özer, üretimi durdurulacak Auris yerine Türkiye fabrikasına yeni model verilme şansının yüzde 100 olduğunu ve bunun kendileri için çok sevindirici olduğunu belirtti.

2011 yılına iyi başladık

Özer, “Avrupa’da işler düzeliyor. Avrupa genelinde 2011’de yüzde 2’lik büyüme bekliyoruz. Biz de yıla iyi başladık. Yeni yılın ilk 2 haftasında aldığımız siparişleri de dikkate alırsak 2011 yılının ilk 6 aylık üretimini şimdiden bağladık. Bu beklemediğimiz kadar olumlu bir gelişme oldu. Avrupa’da işler açıldıkça Toyota yeniden çıkışa geçer” diye konuştu.

Toyota’nın, Corolla Hatchback’in yerine geçen Auris’i 2007’de Türkiye’ye vermesiyle, 1996 yılında beri Adapazarı’nda üretilen Corolla Sedan başka ülkelere kaydırılmıştı. Auris ile Verso modellerini üreten Toyota Türkiye, yoluna Corolla Sedan olmadan devam etti. Corolla Sedan’lar ilk önce Güney Afrika’dan ithal edildi. Otomobiller ardından tamamen Japonya’dan gelmeye başladı.

İhracatta ROTA doğu’ya YÖNELİYOR

Toyota Türkiye, 2011 yılında yeni pazarlara yönelerek ihracat pazarlarını planlıyor. Irak, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerini araştıran şirket, Avrupa pazarlarında yaşanabilecek daralmalara karşın önlem almaya çalıştı. Ford Otosan, Oyak Renault ve Tofaş’tan sonra Türkiye’nin dördüncü otomotiv devi, BRIC (Brezilya, Hindistan ve Çin) ile Kolombiya, Mısır, Türkiye, Güney Afrika (VITICS) gibi pazarlara yönelerek, üretim kaybının önünü geçme planları yaptı. Toyota Türkiye, bu yıl üretimini 2010’un yüzde 20 üzerine çıkararak 100 bine ulaşmayı öngörüyor.

ALJ Grubu 3 yerli ürün için bastırdı

Toyota’nın Türkiye’deki distribütörlüğünü Mayıs 2009’da üstlenen ALJ Grubu, Corolla Sedan başta olmak üzere Adapazarı fabrikasında üretilmesi için Japonya merkezden 3 modelde ısrarcı. Japonya merkeze bu konuda 1 yıldır baskı yapan Toyota Pazarlama’nın CEO’su Ali Haydar Bozkurt, şu isteklerde bulunmuştu: “Türkiye’de lider olmak için üç önemli konu var; Fiat Doblo gibi bir ticari aracımız, Yaris sınıfında sedan bir modelimiz olmalı ve Corolla’nın yeniden Adapazarı fabrikasında üretilmesi gerekli. Çünkü en çok satan modelimiz olmasına rağmen yerli olmadığı için Corolla ile hiçbir devlet ihalesine giremiyoruz. Filo satışları önemli bir kalem.” Bozkurt, Corolla Sedan’la ilgili kararın 2011 yılı içerisinde çıkacağını beklediklerini kaydetmişti.

14 milyar dolarlık İhracat

Toyota Türkiye, ihracata başladığı 2002 yılından bu yana 14 milyar doların üzerinde döviz girdisi sağladı. Şirket, 1.1 milyondan fazla aracı bantlardan indirdi.

Peugeot: Otomotiv pazarı 1 milyon adede ulaşacak

Peugeot Başkanı Vincent Rambaud, Türkiye’nin Peugeot’nun geleceği açısından çok önemli olduğunu belirterek, “Peugeot ve Türkiye birlikte bir sinerji oluşturarak çok büyük bir pazar yaratacaktır” dedi. Rambaud, Türk otomotiv pazarının büyüme potansiyelinin bulunduğunu kaydetti.

Rambaud, satışların 1 milyon adede ulaşabileceğini ifade ederek, Peugeot açısından Türkiye pazarının çok önemli olduğunu ve bu pazarda her yıl büyüme gerçekleştirdiklerini söyledi. Peugeot markası açısından Türkiye’nin en güçlü pazarlardan biri olduğunu dile getiren Rambaud, “Bu oranlara yaklaşabilen ve bu pazar rakamlarını elde edebilen Avrupa’da çok az ülke var. Bu açıdan da bakıldığında Türkiye’de gelecekte büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de yeni lansmanlarımız olacak ve bu yeni lansmanlarımızla birlikte Türkiye daha da çekici bir hale gelecek” dedi. Vincent Rambaud, Türkiye otomotiv pazarında mükemmel sonuçlar elde ettiklerini vurgulayarak, büyüme rakamının dünya çapında etkileyici olduğunu belirtti.

Panda 19 bin 950 liraya ön satışta

FIat’ın ilk olarak 1980 yılında üretmeye başladığı ve ekonomik mini şehir otomobilleri alanında çığır açan Panda modeli, Mart ayında Türkiye’de yeniden yollara çıkıyor. 19 bin 950 TL’den başlayan anahtar teslim satış fiyatıyla satışa sunulacak araç sadece 69 beygir güç üreten 1.2 litrelik benzinli motorla ithal edilecek. Ön sipariş alınmaya başlanan araca 3 günde 100’den fazla sipariş geldiğini ekleyelim.

Haberin Devamı