Gazete Vatan Logo

Torunlar’ın asansör iddianamesi

10 ölüme 15 yıl hapis patrona takipsizlik

Mecidiyeköy'de Torunlar İnşaat'ta 10 kişinin öldüğü asansör kazasıyla ilgili iddianame hazırlandı. Asansör firması sahibi ve imalat sorumlusu ve inşaatın proje müdürüyle 25 kişi hakkında hapis istendi.

Mecidiyeköy'de yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine yapılan rezidans inşaatında meydana gelen asansör faciasıyla ilgili soruşturma tamamlandı. Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame de 25 şüpheli yer aldı. İddianamede Geda Majör’ün sahibi Orhan Demirel, asansör firmasının imalat sorumlusu Önder Türksoy, Torunlar İnşaatın proje müdürü Murat Aytimur, Torunlar GYO’nun muhasebecisi Metin Karakoç, montaj işçileri Adem Akyıldız ve Turgay Dalgıç ile İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanlarının da bulunduğu 25 kişi hakkında ceza istendi. Şüpheliler için 10 kişinin ölümüne sebep olmak suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezaları istenirken, Torunlar İnşaat'ın sahibi Aziz Torun ile Mehmet Torun, Emre Torun’un aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verildi. Asansör faciasında hayatını kaybeden 10 işçi ise iddianamede maktül, aileleri ise müşteki olarak yer aldı . Bilirkişi heyetinin asansör firmasından şüphelilerin ‘eğitim raporlarının’ istendiği ancak firmanın eğitimlere ilişkin bir belge sunamadığı belirtildi.

Haberin Devamı

Bir sene içinde 20 kaza

İddianamede aynı inşaatta 29 Mayıs 2014 tarihinde de asansörün frenleme sisteminin devreye girmediği ancak işçilerin zarar görmeden kazayı atlattığı belirtildi. İnşaat firmasının ‘iş kazası iç bildirim formunun’ incelendiğinin belirtildiği iddianamede, bu inceleme sonucunda inşaatta bir yıl içinde 20 defa irili ufaklı iş kazalarının meydana geldiği vurgulandı.