Gazete Vatan Logo

Torun Anter'e Kürtçe isim

Türkiye bu isme izin vermedi, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu izin verdi

DİYARBAKIR'da 1992 yılında uğradığı silahlı saldırıda öldürülen gazeteci-yazar Musa Anter'in oğlu Dicle Anter, kızına verdiği Türkçe ‘Ufuk’ anlamına gelen Kürtçe ‘Asiwa' ismini Batman Nüfus Müdürlüğü'nde verdiremeyince aynı zamanda vatandaşı olduğu İsveç'in İstanbul Başkonsolosluğu'na başvurup, kızına bu ismin verilmesini sağladı.


Batman Belediyesi bünyesindeki Yılmaz Güney Sineması'ndan sorumlu olarak çalışan Dicle Anter, 3 ay önce dünyaya gelen kızına Kürtçe ‘Asiwa' ismini vermek için Batman Nüfus Müdürlüğü'ne başvurdu. Müdürlük, ismin içinde Türkçe'de bulunmayan ‘W’ harfi olduğu gerekçesiyle başvuruyu kabul etmedi.

Anter, bu durum üzerine aynı zamanda vatandaşı olduğu İsveç'in İstanbul Başkonsolosluğu'na başvurup, kızının adının ‘Asiwa’ olarak kayıtlara geçmesini istedi. Anter, başvurusunun kabul edildiğini belirterek, şöyle dedi:
“Kızım yakında kimliğine kavuşacak. 3 aylık olan ‘Asiwa' isminin neden yasak olduğuna anlam veremiyorum. 1 yandan ‘Demokratik açılım'dan söz edilirken, diğer yandan Kürtler'e isim hakkı bile esirgeniyor. Ben isterdim ki Nüfus Müdürlüğü bu isme onay versin. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'a giderek İsveç Başkonsolosluğu'na başvurduk. Türkçe’de ‘Ufuk’ anlamına gelen Asiwa’nın kimliğini bekliyoruz.”

Haberin Devamı