Gazete Vatan Logo

Törenlerin iptali tartışma yarattı

Başbakan Erdoğan yayımladığı genelgeyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tören geçişleri ve resepsiyonunun yapılmamasını istedi. Genelgeye CHP’den eleştiri geldi. CHP’li belediyeler ise fener alayları düzenleterek tepkilerini ortaya koyacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün yayımladığı genelgeyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle tören geçişi ve resepsiyon faaliyetlerinin yapılmamasını istedi. Genelge uyarınca valilikler, yürüyüş ve resepsiyonlarını iptal etti. Erdoğan imzalı genelge dün Resmi Gazete’de yayımlandı.

Genelgede, “23 Ekim 2011 tarihinde Van ili ve çevresinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama törenlerinin sadece çelenk koyma ve tebrikleri kabul törenleri şeklinde icra edilmesi; tören geçişi, resepsiyon gibi diğer kutlama faaliyetlerinin yapılmaması uygun görülmüştür. Bilgilerini ve gereğini rica ederim” ifadeleri kullanıldı.

Önceki gün toplanan MGK öncesinde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Ankara’da Atatürk Kültür Merkezi alanında yapılması öngörülen geçidin iptaline karar vermişti. 29 Ekim nedeniyle düzenlenecek resepsiyon da iptal edilmişti.

Okullarda kutlama yok

Van depremi dolayısıyla Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının yapılmamasını öngören Başbakanlık genelgesi uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında da faaliyetler iptal edildi. Genelge uyarınca okullarda bayrak töreni dışında bayram etkinliği düzenlenmeyecek.

Marmara depreminde 29 Ekim’e iptal yoktu

30 Ağustos Zafer Bayramı törenleri art arda gelen şehit haberleri üzerine yapılmadı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tören geçişi ve resepsiyonu da Van depremi nedeniyle iptal edildi. Türkiye’yi yasa boğan 17 Ağustos 1999’daki Marmara Depremi’nde, 30 Ağustos kutlamaları deprem nedeniyle iptal edilmiş, sadece Anıtkabir ziyareti yapılmıştı. 1999 yılındaki 29 Ekim kutlamaları ise tüm yurtta sade bir şekilde yapılmıştı.

SANATÇILAR DA TEPKİLİ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Akaydın da "Türkiye Cumhuriyeti’nin 88’inci yılı Türk halkına çok görülüyor. Resmi geçitler yasaklanamaz.Bu geçitler, Mehmetçik, gaziler ve Atatürk’e minnetlerin, şükranların sunulduğu anlardır. Resmi geçit törenleri eğlence değildir. Mateminiz var ise baloları ve resepsiyonları yasaklayabilirsiniz ama resmi geçit törenlerini yasaklayamazsınız’’ dedi.

Sosyal paylaşım sitesi twitter'da aralarında Gülben Ergen, Birol Güven, Bekir Coşkun, Hamdi Alkan, Ece Vahapoğlu gibi ünlü isimlerinde bulunduğu birçok vatandaştan tepki yağdı.

Haberin Devamı