Gazete Vatan Logo

Torba yaklaşık 2.5 ayda yasalaştı

“Torba” tasarı, yaklaşık 2.5 aylık Meclis süreci sonrasında yasalaştı

ANKARA - Bazı kamu alacakların yeniden yapılandırılan, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile çok sayıda kanunda değişiklik yapan “torba” tasarı, yaklaşık 2.5 aylık Meclis süreci sonrasında yasalaştı.

Birçok kanunda değişiklik içeren hükümlerin yer alması nedeniyle “torba” olarak tanımlanan tasarı 29 Kasım 2010 tarihinde 113 maddeli düzenleme olarak TBMM Başkanlığına sunuldu. Tasarı 3 Aralık 2010’da alt komisyonu gönderildi.

Alt komisyon, 13 gün boyunca 12’şer saatlik temposuyla tasarı üzerindeki çalışmalarını sürdürdü. Bu süreçte tasarıda bazı değişiklikler yapıldı, yeni maddeler ekledi.

Yapılan değişikliklerle birlikte oluşturulan yeni metin 28 Aralık 2010’dan itibaren Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınmaya başlandı. Madde sayısı 113’den, 10’u geçici olmak üzere 234’e ulaşan tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki mesaisi 14 Ocak Cuma günü tamamlandı.

Tasarının Genel Kuruldaki maratonu ise 26 Ocak Çarşamba günü başladı. Temel yasa olarak 9 bölüm halinde ele alınan tasarıya, Yargıtay ve Danıştay’da yeni daireler kurulmasını öngören tasarı için iki günlük ara verildi. Tasarı, Genel Kurulda 10 günlük bir mesainin ardından yasalaştı.

272 vekilin oyuyla yasalaştı

Uzun adıyla “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı” tümü üzerindeki oylamaya katılan 272 milletvekilinin oyuyla kabul edildi.

Son gün sürprizleri

Tasarı üzerindeki son gün görüşmelerde bazı yeni maddeler eklendi, bazı maddeler metinden çıkarıldı, bazıları ise yeniden düzenlendi. Önerge ve tekriri müzakere yoluyla bazı önemli değişiklikler yapıldı. Bu çerçevede Ankara’da DİSK öncülüğündeki sendika ve meslek örgütlerinin protesto eylemlerine yol açan tasarının çalışma yaşamına ilişkin 76,77 ve 78. maddeleri tekriri müzakere yoluyla tasarı metninden çıkartıldı. Sendikaların eylemine rağmen bu maddeleri Genel Kurul’dan geçiren AK Parti, tasarının dünkü son gün görüşmelerinde geri adım attı. Tasarının “esnek çalışma”, “deneme süresinin 2 aydan 4 aya çıkartılması” ve turizm sektöründe çalışan işçilerin fazla çalışma ücreti ve ihbar tazminatı ödenmeden işten çıkartılabilmelerinin önünü açan” sözkonusu maddeleri tasarıdan çıkartıldı.

YSK’ya seçim için ihale kolaylığı

Tasarıya eklenen geçici bir madde uyarınca da, YSK 31 Aralık 2011 tarihine kadar, Cumhurbaşkanını halkın seçilmesi, ara seçim, milletvekili seçimi, muhtarlık, mahalli seçimleri için, yapacağı kağıt, seçim malzemesi, şeffaf sandık alımları için Kamu İhale Kanunu’na göre doğrudan temin usulünü kullanabilecek. Böylece YSK, filgranlı oy pusulası kağıdı ve oy zarfı kağıdı ile oy pusulası basım hizmeti alımlarını, ilana çıkmadan ve teminat almaksızın doğrudan temin yoluyla yapabilecek.

HES’ler için düzenleme

AK Parti’nin verdiği önergeler ile HES’lerin (Hidro Elektrik Santralleri) özel denetim şirketlerince denetlenmesinin yolu açılırken, HES projeleri için mevcut demiryolunun kamulaştırma bedeli alınarak güzergahı da değiştirilebilecek. Kabul edilen bir başka önerge ile de OSTİM’deki patlamaların ardından denetim için eleman sayısının yetersizliğinden yakınan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bin 450 kadro verildi.

Kadıköy’de torba yasa protestosu

Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu üyesi bir grup, İstanbul’da “Torba” yasa olarak adlandırılan yeni düzenlemeleri protesto etti. Kadıköy Altıyol’da toplanan grup üyeleri, yasalaşan tasarı aleyhindeki pankart ve ellerindeki dövizlerle çeşitli sloganlar atarak İskele Meydanı’na kadar yürüdü. Burada grup adına bir basın açıklaması yapan Emekli-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Kaşkır, “Torba” yasanın, sömürü ve güvencesiz bir gelecek demek olduğunu savundu. Kaşkır, bu yasaya karşı, işçiler, emekçiler ve halk olarak direnmeleri gerektiğini belirterek, “Çalışma yaşamında dayatılan örgütsüzlüğe karşı örgütlü mücadelede ısrar etmeliyiz. Birleşik mücadelede ısrar etmeliyiz” dedi.

Haberin Devamı