Gazete Vatan Logo

Küçük birikimli gayrimenkul yatırımcılarına müjde!

Gayrimenkul sektöründe TOKİ ile bir ilk gerçekleşecek. Büyük yatırım yapamayanların önünü açan bu gelişme küçük paylarla inşaat projelerine topraktan girmeyi sağlıyor. Bu proje ile Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası ihracı gerçekleşmiş olacak.

Küçük birikimli gayrimenkul yatırımcılarına müjde!

TOKİ öncülüğünde gerçekleşen gayrimenkul sertifikası ihracı sayesinde büyük birikimleri olmayan fakat gayrimenkul satın almak isteyenler amacına ulaşabilecek. Türk gayrimenkul sektöründe ilk olan bu durum küçük yatırımcıları heyecanlandıracak. İşte pay ödeyerek ev sahibi olabilmenin ayrıntıları...

Milliyet.com.tr haberine göre;

İlk gayrimenkul sertifikası ise İstanbul Başakşehir’de temel atma çalışmaları başlayan Park Mavera 3 projesi ile halka sunuluyor. TOKİ ve Makro İnşaat’ın hasılat paylaşımı modeliyle hayata geçirilen projenin yüzde 30’una yaklaşan bir kısmı ilk etapta ihraç edilecek. Yoğun talep alınması durumunda ise projenin yüzde 50’sinin ihracı söz konusu olacak.

9 blokta toplam 723 daireden oluşan Park Mavera 3 projesinde gayrimenkul sertifikası kapsamında 218 daire bulunuyor. Talep toplama süreci ise 29-30-31 Mart olarak belirlendi.

Faizsiz finansman
Gerekli ruhsat ve izinleri alan firmanın SPK’ya başvurması ve SPK’nın aradığı şartları karşılaması durumunda proje gayrimenkul sertifikası ile halka arz edilebilecek.
Gayrimenkul sertifikası firmalara, kamu ve özel sektörün gerçekleştireceği kentsel dönüşüm projelerine faizsiz finansman da sağlamış olacak. Finansman sadece gayrimenkul sertifikasına konu olan proje için kullanılabilecek.
Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası ihracı için düzenlenen toplantıya SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, TOKİ Başkanı Ergün Turan ve Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan ile Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin katıldı. SPK Başkanı Ertaş, gayrimenkul sertifikalarının yeni bir finansman kaynağı ve vatandaşların konut projelerinin kazancından yararlanma imkanı sunan bir tasarruf ve yatırım aracı olduğunu söyledi.
Garantörü TOKİ oldu
TOKİ Başkanı Turan, gayrimenkul sertifikasının konut sahibi olmak isteyenler için önemli bir yatırım aracı olacağını belirterek, uygulamanın, küçük birikimlerle yatırım yapmak ve konut edinmek isteyenleri cesaretlendireceğini söyledi. Turan, TOKİ’nin projenin tamamlanmasında ‘garantör’ kuruluş olduğunu belirterek, “Uygulama bu hali ile bir ilk olmakla birlikte, modelin altyapısında idaremizin çok güçlü bir birikimi ve tecrübesi bulunmaktadır. TOKİ son 14 yıl içinde ‘Gelir Paylaşımı Modeli’ni hayata geçirmiş ve başarılı sonuçlar almıştır. Sertifika sistemi de bizim açımızdan hasılat paylaşımı modelinin bir üstüne çıkarak, küçük yatırımcılara alternatif yeni bir yatırım modeli sunmaktır. Vatandaşlarımız da artık projeye ortak olabilecekler” dedi.
‘Metrekare değil pay’
Makro İnşaat Başkanı Ercan Uyan, gayrimenkul sertifikasının toplumda ‘metrekare metrekare’ satış olarak algılandığını vurgulayarak, ancak satışların şerefiyeleri gibi tüm özellikleriyle ele alınan dairelerin ‘pay’lara bölünerek satışı olacağını söyledi. Uyan, “Her daire paylara bölünmüş olacak ve alanlar projeye ortak olacaklar. Burada oluşacak değer artışından da yine pay sahipleri faydalanacak. Projemiz, İstanbul’un en hızlı gelişen ilçelerinden biri olan Başakşehir ilçesinin yeni merkezinde yer alıyor. Projenin çevresinde Botanik şehir parkı, Başakşehir yeni meydanı gibi değerli yatırımlar bulunuyor. Amacımız, daire alacak birikimi olmayan vatandaşlarımızın, projenin ve bölgenin geleceğine yatırım ortağı olmasını sağlamak” diye konuştu.

Haberin Devamı