Gazete Vatan Logo

Toplu olarak bankaya yatırılıyor! 7 bin 325 lira...

En az 7 bin 325 lira ödeniyor. Başvurular internet üzerinden yapılıyor. Paranın yatırıp yatırılmadığı ise e-Devlet üzerinden kontrol edilebiliyor. Para ise Ziraat Bankası'na yatırılıyor. Annelere yasalar, pozitif destek sağlıyor. Yaşlıya, engelliye, ihtiyaç sahibi herkese katkı sağlayan devlet, çalışan, çalışmayan tüm annelere de çeşitli isimler altında çok sayıda karşılıksız ödemede bulunuyor. Başlıca destekler; ‘çocuk parası’, ‘doğum yardımı’, ‘süt ve emzirme parası’, ‘yarım gün çalışma desteği’ ve ‘kreş yardımı’ olarak öne çıkıyor.

Toplu olarak bankaya yatırılıyor! 7 bin 325 lira...

Doğum yapan her anneye çalışsın ya da çalışmasın çocuk parası veriliyor. İlk çocukta 300, ikincide 400 ve üçüncüde 600 lira ödeniyor. Doğum yardımı başvurusu, nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sistemi’nde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra gerçekleştiriliyor.

Başvuru nereye?
Yeni doğan çocuk yardımı için başvuru Aile Bakanlığı il müdürlüklerine, ilçede ise kaymakamlıklara yapılıyor. TC kimlik numarasıyla ‘aile.gov.tr’den de başvuru imkanı var. Bu para tüm annelere ödeniyor. E-Devlet’ten ‘doğum yardımı başvurusu sonucu sorgulama’ hizmeti ile doğum yardımı almak için yaptığınız başvurularınızı sorgulayabilirsiniz.
Yarım gün iş tam maaş
SSK’lı çalışırken doğum yapan kadınlar, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay (15+15 gün), ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün (part-time) çalışıp tam maaş alabiliyor. Yarım gün çalışan annenin maaşının yarısını patron, 1.472 lirasını da devlet, İşkur aracılığıyla ödüyor.
İkiz, üçüz doğum
‘Çoklu doğum yardımprogramı’ ile ikiz, üçüz gibi çoklu doğumla karşılaşan ihtiyaç sahibi ailelere yönelik, 0-2 yaş aralığında çocuk başına 2 yıl boyunca aylık 150 lira ödeme yapılıyor. Bunun için il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na başvuruluyor.
İzin parası en az 7.325 TL
Çalışan annelere analık izninin olduğu 112 günlük süre için doğum (rapor) parası, ödeniyor. En düşük tutar 7 bin 325 lira. Para annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatıyor. Paranın yatıp yatmadığını doğum izniniz biter bitmez ‘turkiye.gov.tr’den kontrol edebilirsiniz. (Posta)

Haberin Devamı