Gazete Vatan Logo

Topbaş gıdada imparatorluk kurdu

AKP’nin kurucularından Mustafa Latif Topbaş, GıdaSA’yı alarak Türkiye gıda sektöründe çok önemli bir güce ulaştı

Türkiye’nin en büyük gıda şirketlerinden GıdaSA’nın yeni sahibi olan Mustafa Latif Topbaş, sektörde deyim yerindeyse bir imparatorluk kurmuş durumda. GıdaSA’yı alan MGS Marmara Gıda ile ilgili bir bilgi bulunmuyor. Topbaş’ın en iyi bilinen şirketi ise 1996 yılında kurduğu ve AKP’nin ismini aldığı söylenen Ak Gıda.

En büyük süt üreticisi

Ak Gıda, Pamukova’da 426 bin 431 metrekare arazi üzerinde günde 1.500 tonun üzerinde süt, 400 ton meyveli içecek üretim kapasitesine sahip. Ak Gıda, sadece Türkiye’nin en büyük entegre süt fabrikası olmakla kalmayıp aynı zamanda Avrupa’nın sayılı büyüklükteki süt işleme tesislerden biri konumunda.

Cola-Turca’nın ortağı

Topbaş’ın gıda alanında Ülker ile kurduğu birçok gıda firması daha var: Bahar Su, Sakarya, Natura, Karma ve Link Gıda. Topbaş, Link Gıda ile Cola-Turca’nın ortakları arasında geçiyor. Topbaş’ın Ülker’le aile bağı da bulunuyor. Ülker’in kurucusu Sabri Ülker’in torunu Ali Ülker ile Topbaş’ın kızı evli.

BİM’de ana hissedar

Topbaş gıda alanının yanı sıra perakendecilikte de önemli bir kaleyi elinde tutuyor. Topbaş, Başbakan Erdoğan’ın danışmanı Cüneyd Zapsu’nun kurduğu ancak daha sonra ortaklıktan çekildi. BİM Birleşik Mağazalar Grubu’nun ana hissedarı konumunda. Yüzde 26.49 payla şirketin ana hissedarı haline gelen Zapsu, halen şirketin CEO’luğunu yürütüyor.

Unakıtan yöneticisiydi

Mustafa Topbaş’ın iş hayatında en eski kuruluşu ise Bahariye Mensucat. Bu firmanın yönetim kurulunda yalnızca Topbaş Ailesi bulunuyor. Topbaş, Suudi sermayesi Dallah Grubu’nun ortaklığı ile kurulan Albaraka Türk’ün ikinci başkanı olarak da tanınıyor. Topbaş’ın şirketlerinin eski yönetim kurullarında Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da vardı. MKS Marmara Entegre Kimya Sanayi de Topbaş Ailesi’nin şirketi.

Başbakan’ın kızının kına gecesi villasında yapıldı

Ak Parti’nin kurucularından olan ve AKP’nin AK’ının fikir babası olduğu belirtilen Mustafa Latif Topbaş’ın Başbakan Erdoğan’la kişisel bir dostluğu da bulunuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mustafa Latif Topbaş’ın oğlunun nikah şahitliğini yapmış, Erdoğan ise Berat Albayrak ile evlenen kızı Esra’nın kına gecesini, Topbaş’ın villasında düzenlemişti.

Haberin Devamı