Gazete Vatan Logo

Toparlanma zamanı

IMF-Dünya Bankası toplantılarında konuşan Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, “Ekonomik aktivite son çeyrekten itibaren toparlanacak. Enflasyon düşecek” dedi

Toparlanma zamanı

Türkiye ekonomisi başarısız darbe girişiminin etkilerini ortadan kaldırırken, yeniden vites yükseltmeye hazırlanıyor. Hükümetin açıkladığı kapsamlı ekonomik reform paketi, yatırımcılara sağlanan teşvikler ve dış şoklara karşı mali disiplinden taviz verilmemesi, büyümenin yeniden hızlanacağının sinyallerini verdi. Yılın üçüncü çeyreğinde zayıflayan büyüme hızının, son virajda toparlanması bekleniyor.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, ABD’den ekonomiyle ilgili pozitif mesajlar verdi. Çetinkaya, son dönemde yurt içi talebin yavaşlarken, öncü göstergelerin ekonomik aktivitenin yılın son çeyreğinden itibaren toparlanacağına işaret ettiğini belirtti.

Enflasyon düşecek

Murat Çetinkaya, Washington’da Uluslararası Para Fonu (IMF)- Dünya Bankası Yıllık Toplantıları sırasındaki ‘Ekonomik Görünüm ve Para Politikası’ başlıklı sunumumunda, “Dış dengedeki iyileşme devam ediyor. Çekirdek enflasyon, 2016 yılı boyunca aşağı yönlü bir seyir izliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Çetinkaya, Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelenin sürdürülmesini teminen ihtiyatlı duruşunu koruduğunu, yapısal reformların uygulamaya konulmasının büyüme potansiyelini artırabileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Türkiye’ye güçlü ilgi sürüyor

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, küresel yatırımcıların Türkiye ile ilgilenmeyi sürdürdüğünü belirterek, “Türkiye’ye güçlü ilginin devam ettiğini söylemek mümkün” dedi. Şimşek, Washington’da düzenlenen IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları kapsamındaki JP Morgan Chase Yatırımcı Semineri’nde Türkiye ekonomisine ilişkin soruları yanıtladı. Türkiye’nin GSYH’nin bu yıl yüzde 3.1 büyümesinin beklendiğini kaydeden Şimşek, büyümedeki yavaşlamada Rusya ile yaşanan gerilimler nedeniyle düşen turizm gelirlerinin önemli rol oynadığını belirtti. Büyüme ve cari açık üzerindeki olumsuz etkilerin bir bölümünün Rusya ile ilişkilerin düzelmesiyle gelecek yıl kaybolacağına işaret eden Şimşek, şöyle devam etti: “Rusya ile ilişkilerin düzelmesi sadece turizmi değil, diğer sektörleri de olumlu etkileyecek. Tarımsal ihracatımızın önemli bir bölümü Rusya’ya yapıldığı için ambargoların kalkması, sektörün iyileşmesine yardım edecek. Özetle, Rusya ile ilişkilerin düzelmesinin net etkisi pozitif ve oldukça büyük olacak” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin yakın dönemde zor bir süreçten geçtiğini hatırlatan Şimşek, “Yatırımcıların temkinli yaklaşımını kısmen anlıyorum ancak bizim işimiz tabii ki Türkiye’nin temellerini daha da sağlamlaştırmak ve yatırımcı ilgisini daha da güçlü kılmak. Toplantıya katılan yatırımcıların sayısından ve sorularından Türkiye’ye güçlü ilginin devam ettiğini söylemek mümkün” diye konuştu.