Gazete Vatan Logo

Top şimdi Komite’de

Ramazan’da artış gösteren gıda fiyatları makul seviyeye inince Ağustos ayı itibarıyla 7 yılın en düşük enflasyonu gerçekleşti. Yıllık enflasyon da yüzde 8.79’dan yüzde 8.05’e indi. Bakan Zeybekçi “Gıda Komitesi fiyatların takipçisi olacak” dedi.

Top şimdi Komite’de

Enflasyon, yüzde 0.29 gerileyerek son 7 yılın en düşük Ağustos ayı rakamı olarak kayıtlara geçti. TÜFE’de yüzde 0.15 düşüş bekleniyordu. Enflasyon böylece aylık bazda 14 ayın en düşüğünde gerçekleşti. Yıllık enflasyon da yüzde 8.79’dan yüzde 8.05’e geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Yİ-ÜFE Ağustos’ta yüzde 0.08 artarken yıllık artış yüzde 3.03 oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Ağustos ayında eğitimde yüzde 2.61, lokanta ve otellerde yüzde 0.82, konutta yüzde 0.47 artış gerçekleşti.

Gıda ve giyim etkisi

Enflasyonu aşağı çeken en büyük 2 faktör ise yüzde 4.69 düşüşle ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 1.92 düşüş ile gıda ve alkolsüz içecekler kalemleri oldu.

Enflasyonun bir süredir çift haneye yakın seyretmesindeki ana belirleyici olan gıda fiyatlarındaki artışın çift haneden yüzde 1’lere gerilemesiyle yıllık enflasyon yılın ilk aylarında sert düşüş göstermişti. Nisan’da tüketici enflasyonu yüzde 6.57’ye düşerek üç yılın en düşük seviyesine inmişti. Ramazan nedeniyle gıdada yaşanan artış sonucu Haziran ayında yıllık bazda yüzde 7.64’e, Temmuz’da ise tütün fiyatlarına yapılan zammın da etkisiyle yüzde 8.79’a yükselmişti.

Haberin Devamı

Ağustos’un şampiyonu maç bileti

Tüketici fiyatları bazında Ağustos’ta en yüksek fiyat artışı yüzde 18.77 ile spor müsabakalarına giriş ücretinde görüldü. Bunu yüzde 8.91 ile özel üniversite ücreti, yüzde 6.38 ile marul izledi. En çok artış gösteren diğer ürünler arasında limon, gazeteler ve yumurta da yer aldı. En fazla fiyat düşüşü yüzde 19.38 ile taze fasulyede gerçekleşti. Fasulyeyi yüzde 17.71 ile armut, yüzde 16.60 ile domates izledi.

Elvan: Faizde indirim olabilir

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan çekirdek enflasyonda Şubat 2016’dan beri görüşen düşüş eğiliminin Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapma ihtimalini artırdığını söyledi. Elvan, “Çekirdek enflasyon göstergeleri olan H ve I Endekslerinde 2016 yılı Şubat ayından itibaren gözlemlenen düşüş eğilimi Ağustos ayında da devam etmiştir. Bu durum Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde faiz oranlarında indirim yapma ihtimalini artırmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Düşüşü kalıcı kılacağız

Enflasyon verisini değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, enflasyonda Ağustos dönemiyle beraber düşüş yaşandığına işaret etti. Çekirdek enflasyonun da yüzde 8.41 olarak son 11 ayın en düşük seviyesine indiğine dikkat çeken Bakan, “Gıda enflasyonunda düşüşün Gıda Komitesi çalışmaları ve hükümetimizin diğer yapısal tedbirleriyle kalıcı kılanacağına inanıyoruz. Ağustos’taki düşüşlere rağmen enflasyon oranımız hala OVP hedefimiz yüzde 7.5’ten uzaktadır. Temel gayemiz, yapacağız reformlarla enflasyonu yüzde 5’in de altına indirerek kalıcı fiyat istikrarı tesis etmek olmalıdır” dedi.

Ekonomistler ne dedi?

Analistler, Ağustos ayında enflasyonun geçen yıla göre düşük gelmesinde özellikle işlenmemiş gıda (meyve-sebze) fiyatlarındaki aşağı yönlü sert düzeltme hareketinin etkili olduğunu vurguladılar.

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, aylık enflasyonun piyasa beklentilerinden daha iyimser olduğunu ve yıllık enflasyonda beklenen düşüşün belirgin şekilde gerçekleştiğini kaydetti. Enflasyondaki iyimser tabloda, gıda fiyatlarının etkisinin büyük olmakla birlikte ulaşılan seviyeleri göz önüne alarak yıl sonu tahminlerini yüzde 8,5’ten yüzde 8,2’ye çektiklerini belirten Tokalı, “Orta vadede devam eden riskler nedeniyle 2017 tahminimizi yüzde 8’de tutuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ziraat Yatırım Strateji Yöneticisi Bora Tamer Yılmaz da Ağustos ayı enflasyon verilerinin genel anlamda dezenflasyonist bir sürece işaret ettiğini belirtti.

İş Yatırım Araştırma Bölüm Yönetmeni Muammer Kömürcüoğlu ise enflasyonda büyük bir sürprizin olmaması nedeniyle piyasa tepkisinin sınırlı kaldığını vurguladı. Kömürcüoğlu, enflasyonda gerilemenin, bu ayki PPK toplantısında Merkez Bankası’nın faiz indiriminde elini desteklediğini ifade ederek, “Ancak çekirdek enflasyonun halen yüksek olması faiz indiriminde ihtiyatlı davranmayı gerektiriyor. Küresel risk iştahındaki artış ve yurt içinde faiz indirimini destekleyen enflasyon gün içinde hisse tarafını destekleyebilir, ancak Suriye’deki gelişmeler olumlu tepkiyi görece sınırlıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı