Gazete Vatan Logo

Top bankalarda

Merkez Bankası bu yıl 4’üncü kez üst üste faiz indirimine gitti. TCMB, faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan indirerek yüzde 9’a çekti. Toplam faiz indirimi 175 puanı buldu.

Top bankalarda

TCMB tarihinin en dar faiz koridoruna geçti. Bankaların borç alma faizinin düştüğünü belirten iş dünyası, “Yatırımın önünü açmak için faiz indirimi sırası bankalarda” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Murat Çetinkaya başkanlığındaki üçüncü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında sürpriz yapmadı. TCMB, faiz koridorunun üst bandında gerçekleştirdiği ve ölçülü olarak nitelendirdiği indirimlere Haziran’da da 50 baz puanla devam etti.

TCMB faiz koridorunun üst bandını beklentilere paralel yüzde 9’a çekti. Merkez Bankası, politika faizini yüzde 7.5’te, koridorun alt bandını yüzde 7.25 seviyelerinde sabit tuttu.

Bu yıl üst üste yapılan 4 indirimle üst bantta yapılan indirimler toplam 175 baz puana ulaşmış oldu. TCMB’nin bu kararıyla 175 baz puanla borç verme ve alma arasında en dar faiz koridoru sağlandı. Ekonomistler, Temmuz ve Ağustos ayı PPK toplantısında da indirimin gelebileceğini öngördü.

İndirim enflasyona bağlı

TCMB metninde para politikasındaki sıkı duruş sürdürüleceği, önümüzdeki dönemde kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağı ve para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğine ilişkin ifadeler korundu. PPK metninin enflasyonla ilgili bölümünde ve özellikle çekirdek enflasyon kısmında değişiklik yaşandı.

Haberin Devamı

Mayıs ayı PPK metninde “Son dönemde enflasyonda, temelde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak, belirgin bir düşüş gözlenmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektiriyor” şeklinde yer alan ifade Haziran’da şu şekilde güncellendi: “Son aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarının olumlu seyri ve çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak enflasyonda belirgin bir düşüş gözlendi. Bununla birlikte, hizmet enflasyonundaki ve birim işgücü maliyetlerindeki gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektiriyor.”

Zeybekci: Ekonomi canlanır

TCMB’nin kararını değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, enflasyonda yaşanan iyileşmenin faiz indiriminin önünü açtığını belirtti.

Haberin Devamı

Bakan Zeybekci, şunları söyledi:

“Yapılan faiz indirimleri piyasaya da olumlu şekilde yansıyor. Son yapılan indirimlerin ardından, ticari kredilerde ağırlıklı ortalama faiz oranı ve konut kredilerinde ağırlıklı ortalama faiz oranlarında düşüş yaşanıyor. Kredi maliyetlerindeki azalış reel sektörün finansmana erişimini kolaylaştıracak ve ekonomimizin canlanmasına öncülük edecek.”

Yatırımların önü açılmalı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, TCMB’nin faizleri kademeli indirirken, bankaların da reel sektörün finansmanına daha iyi imkanlarla öncülük etmesinin artık çok kritik olduğunu söyledi. TCMB’nin gecelik borç verme faizindeki indirimin 4 ayda 1.75 baz puana ulaşmasının olumlu olduğunu belirten Çağlar, “Son indirimle bankaların Mart’ta yüzde 9 olan ortalama fonlama maliyeti yüzde 8’e gerileyecektir. Bankaların artık mazereti kalmadı” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de son dönemde faizlerde yaşanan indirim sürecinin ihracatçıların yüzünü güldürdüğünü ancak ticari kredilerde maliyetlerin hâlâ yüksek seviyelerde seyrettiğini belirtti. Büyükekşi, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Faiz indirimlerinin ülkemizde son dönemde durağan bir seyir izleyen yatırımları canlandırmasını ve bu sayede ihracatımızın artmasını bekliyoruz. İhracatçılar olarak, ticari kredi faizlerinin makul seviyelere gerilemesini bekliyoruz.”

Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği Genel Başkanı Nail Olpak da faiz indirimini desteklediklerini belirterek, “Şimdi sıra bankalarda. Merkez Bankası faiz indirdiğinde, bankalar mevcut faiz oranlarını düşürmezse, bu yatırımların önünü açmak için yeterli olmaz. Merkez Bankası’nın adımlarının aynısını bankalardan da bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

‘Konutta faiz yüzde 1’in altına iner’

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, TCMB’nin faiz koridorunun üst bandında indirime gitmesinin sektöre hareket getireceğini belirterek, bankaların da konut kredisi faiz oranlarında indirime gitmesini bekliyor.

Faiz indirimi, konut kredisi faizlerinde düşüş bekleyen gayrimenkul sektöründe heyecan yarattı.

Haberin Devamı

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, piyasada durgunluk bulunduğunu belirterek, “Bu durgunluğu cesaretli adımlar atarak aşabiliriz. Başka türlü aşılamaz. Vatandaş, faiz oranının yüzde 1’in altına düşmesini bekliyor” dedi. Bankalarda şu ana kadar ciddi oranda bir indirim olmadığını söyleyen Demir, şunları kaydetti:

“Üst bandı yukarıdan aşağıya indirerek yapılan bu güzel hamleler tek başına tüketiciye yansımaz. Bankalar da indirime gidecek. Kredi vermeye onların da ihtiyacı var. Birkaç tanesi aşağıya çekmeye başlarsa devamı gelir. Ayrıca TCMB faiz indirimine devam edecek. Yıl sonuna doğru konut kredisi faiz oranları yüzde 0.90’ların altına inecektir.”

Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt da inşaat sektörünün faizlerin yüksek olmasından muzdarip olduğunu kaydetti. Özyurt, “Bankalar da oranlarda indirime giderse piyasa canlanır. Yüzde 0.90 civarında olan konut kredisi faiz oranları piyasalara canlılık getirir. Kısa sürede piyasa hareketlenir. 0.90 seviyelerine gelirse piyasa yüzde 20’ye varan oranda canlanır. Tüketiciye de faydası olur. Geçen yıllarda yüzde 0.75’leri görmüştü, şu anda yüzde 1.20. Bu, 2 bin liralık taksidin 3 bin liraya yükseldiği manasına geliyor” görüşünü paylaştı.