Gazete Vatan Logo

Tonlarca GDO’lu somon yedirmişler

Dünyanın ilk GDO’lu hayvan ürünü olan somon balıklarının Kanada’da halka bilgi verilmeden satışa sunulduğu ortaya çıktı. Somonun başka ülkelerde satılıp satılmadığı bilinmiyor

Tonlarca GDO’lu somon yedirmişler

Kanada’da genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) içeren 5 buçuk ton somonun, tüketiciye herhangi bir bilgi verilmeden satıldığı ortaya çıktı. Merkezi Ottowa’da bulunan araştırma grubu Canadian Biotechnology Action Network Koordinatörü Lucy Sharret, dünyanın ilk genetiği değiştirilmiş hayvanı olan ve “AquaAdvantage” adı verilen somon balığının satışı için mayıs ayında “Health Canada’nın” yeşil ışık yaktığını ancak bu balığın nerede ya da ne zaman satışa çıkarılacağı konusunda kimseye bilgi verilmediğini belirtti. Balığın bu kadar kısa sürede satışa çıkarılacağını beklemediklerine işaret eden Sharret, “GDO’lu somon balıkları nisan ya da temmuz ayında satışa çıkmış ancak biz bunu ağustos ayında ortaya çıkardık.” dedi.

Etiket zorunlu değil

“GDO’lu somon balıklarının üretimi yaygınlaşırsa özellikle çevreye verilecek zarardan endişeliyiz” diyen Sharret, “Kanada’da, raflara konan GDO’lu gıdaların üzerine etiket yapıştırma zorunluluğu yok. Bu nedenle Kanadalılar GDO’lu somonları farkında olmadan tüketiyordu. Piyasa üretimi hakkında kamuoyuna yapılmış bir duyuru yoktu ve GDO’lu somonların hangi restoranlarda ve marketlerde satıldığını bilmiyoruz.” şeklinde konuştu. GDO’lu ürünlerin tüketiminin insan sağlına zarar verdiği konusunda tartışmalar bulunuyor. Uzmanlar, çiftlik balıklarının ekosisteme bırakılmasının yabani türleri tehdit edebileceğini söylüyor.

Haberin Devamı

Farkı ne?

AquaAdvantage somonu iki genin değiştirilmesi sayesinde, doğal ve gerçek somondan farklı olarak sadece yazın değil, yıl boyunca büyüme hormonu salgılıyor ve 3 yıl yerine 18 ayda istenilen büyüklüğe erişiyor. Sadece dişileri tüketim için üretiliyor ve kısırlaştırılıyor. Ancak genetiğiyle oynandığı için satışa sunulması GDO karşıtı örgütler tarafından protesto ediliyor.