Gazete Vatan Logo

Toner'dan PKK ve PYD açıklaması: 'Destekliyoruz'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Suriye'de yaşanan insani krizin çözümü için diplomatik çözüm yolları aradıklarını, fakat farklı seçenekleri göz önünde bulundurabileceklerini söyledi.

Toner'dan PKK ve PYD açıklaması: 'Destekliyoruz'

Toner, günlük basın toplantısında Suriye’deki gelişmelerle ilgili "A planı" olarak tanımladığı diplomatik görüşmelerin ABD’nin önceliği olduğunu belirterek, “Bununla birlikte bizim sürekli göz önünde bulundurduğumuz farklı seçeneklerimiz var. Bunların neler olacağı hakkında bugün konuşmak istemiyorum” dedi.

Suriye’de Rus uçakları, Esed güçleri ve Hizbullah’ın kuşatma altında tuttuğu Halep’i işaret eden Toner, "Suriye’de olağanüstü insani durumu göz önünde bulundurarak bizim her zaman gözden geçirdiğimiz farklı seçeneklerimiz var" ifadesini kullandı.

Toner, Münih’te yapılacak görüşmelerden önce ateşkes de dahil olmak üzere hiçbir ön şartın söz konusu olmadığını ve bir an önce tarafların bir araya gelerek görüşmelerin başlaması gerektiğini belirtti.

"Rusya’nın desteğiyle Suriye'de 250-300 bin insan son gelişmelerden dolayı insani yardıma muhtaç durumda" diyen Toner, Moskova yönetimini eleştirdi, insani yardımın bu bölgelere ulaştırılması için çalıştıklarını vurguladı.

Suriyeli muhaliflere malzeme yardımı

Haberin Devamı

Toner, “Suriyeli muhalifler ABD’den daha ciddi adımlar bekliyor, sadece söz değil, uçaksavar istiyorlar, bu konuda bir adım atacak mısınız” şeklindeki soru üzerine, “Bakan John Kerry Suriye’deki insani facianın boyutları hakkında konuştu. Geçtiğimiz hafta Londra’daydık ve yüklü miktarda bir para bu insanlara verildi. Öldürücü olmayan malzeme yardımında bulunmaya devam edeceğiz” dedi.

Rusya’nın ve rejimin saldırılarından dolayı Halep’i terk etmek zorunda kalarak Türkiye sınırına doğru yönelen Suriyeli sivillerin hatırlatılarak "Türkiye bu insanlara sınırlarını açmalı mı" sorusu üzerine Toner, şunları kaydetti:

"Türkiye, çok cömert bir şekilde yaşanan bu inanılmaz mülteci akınına cevap veriyor. Bugüne kadar yaklaşık 3 milyon kişiyi kabul ettiler. ABD olarak Türkiye’nin desteği, misafirperverliğinden memnunuz. Türkiye'nin aynı seviyede misafirperverliğini ve desteğini Suriyeliler’e sunmaya devam etmesini umuyoruz."

Toner, bir soru üzerine, "PKK’yı bir terör organizasyonu olarak görmeye devam ediyoruz fakat YPG’nin Suriye’de DAEŞ’e karşı yoğunlaştığını biliyoruz ve onların bu çabasını destekliyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün yaptığı konuşmada, ABD’nin bölgede taraflar arasında ayırımı yapamadığını ve "Bunları tanıyamadığınız için bölge kan revan içinde" şeklindeki sözleriyle ilgili Toner, “Biz ortak ve müttefikiz, Türk yetkililerle çok derin ve ciddi görüşmeler yapıldı. PKK’dan kaynaklanan kaygılarını anlıyoruz ve açıkca YPG’den. YPG konusunda aynı görüşü paylaşmıyoruz" diye konuştu.

PKK saldırıları

Toner ayrıca, PKK’ya bir an önce Türkiye’de gerçekleştirdiği saldırıları sona erdirmesi çağrısı yaparak, "Türk yetkililerinin PKK’nın saldırılarına cevap verme sorumlulukları var. Bizim umudumuz, isteğimiz, tansiyonun sona ermesi ve tekrar pazarlık masasına dönülmesi” dedi.

Türk yetkililerin, Amerikalı yetkililere PKK ve PYD arasındaki ilişkiye dair belgeler gösterdiğine ilişkin soru üzerine Toner, “Ben şahsen görmedim. Eğer Ankara’daki diplomatlarımızla paylaşmışlarsa bilmiyorum. Türkiye ile sürekli irtibat halindeyiz. Herhangi bir yeni bilgiyi memnuniyetle karşılarız” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı