Gazete Vatan Logo

Tomahawk etkisi

ABD’nin Suriye’ye gerçekleştirdiği füze saldırısı, küresel piyasaları salladı. Yatırımcılar güvenli liman niteliğindeki varlıklara sığındı. Altın ve petrol yükselirken tahviller düştü

Tomahawk etkisi

ABD’nin Suriye rejimine yönelik düzenlediği füze saldırısı küresel piyasaları sarstı. ABD ve Rusya’nın karşı karşıya gelmesiyle jeopolitik endişeler artarken, yatırımcılar güvenli liman niteliğindeki varlıklara akın etti. ABD’nin 10 yıl vadeli tahvilleri ile Rus Rublesi yüzde 1’le sert düşüş gösterdi, Japon Yeni, altın ve petrol değer kazandı.

Altının onsu yüzde 1 yükselerek, 5 ayın zirvesi olan 1.269 dolara kadar çıktı. Brent petrolün varil fiyatı da yüzde 1.5 artışla 56 doların üzerini test etti. Ortadoğu’da gerilimin yükselmesiyle küresel piyasalarda ham petrol fiyatları yüzde 2’ye yakın artış kaydetti. Brent petrolün varili 56 doları geçti. Uzmanlar, jeopolitik gelişmelerin odak noktasına yerleştiği piyasalarda yatırımcıların, Rusya, Çin ile Suriye’den gelecek açıklamaları ve bölgedeki gelişmeleri takip edeceğini belirtti.

Operasyonun tek seferlik olduğu açıklamasının piyasalarda fiyatlamaların sınırlı kalmasını sağladığını söyleyen ekonomistler, beklenmedik bir gelişme olmaması durumunda yatırımcıların tekrar ekonominin gündemine yoğunlaşabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’de kimyasal saldırının ardından Esad hükümetine ait Şayrat hava üssü füze saldırısı talimatı verdi. Akdeniz’de seyreden 2 savaş gemisi de 59 Tomahawk füzesiyle Suriye’yi vurdu.

‘Hafta başı kur rahatlar’

DÖVİZ kurundaki yükselişi değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesinin bir gerekçesi yoktur, spekülatif demeyeceğim ancak geçici bir hareket. Hafta başından itibaren çok farklı şekilde rahatlayacağına inanıyorum” dedi.

Gram gram rekor

Yatırımcıların güvenli liman altın sığınmasıyla fiyatlar arttı. Kapalıçarşı’da TL’deki değer kaybının etkisiyle gram altın 152.43 lira yükseldi. Cumhuriyet altının fiyatı 1.014 lira oldu.

Dolar 3.74’ü geçti

Dolar/TL, ABD’nin sabaha karşı Suriye rejimine karşı düzenlediği füze saldırısının ardından 3.75’i test etti. Dolar 3.7498 TL seviyesine kadar ulaştı. Euro/TL de 3.9925’a kadar çıktı.

Petrol 56 doları gördü

Haberin Devamı

Jeopolitik ve siyasi gelişmeler doların ateşini çıkarttı. Brent petrol yüzde 1’den fazla yükselerek 56.06 doları gördü.